Τερματικά νέας γενιάς για συναλλαγές χωρίς μετρητά από τις τράπεζες

Τερματικά νέας γενιάς για συναλλαγές χωρίς μετρητά από τις τράπεζες

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληρωμές με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου αντί της πιστωτικής κάρτας σε ειδικά τερματικά στις ταμειακές μηχανές, πληρωμές μέσω κινητών για μικροποσά, αλλά και ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας υπολογιστικού νέφους (cloud) όπου καταγράφονται λεπτομερώς όλες οι συναλλαγές των ταμειακών μηχανών, παρέχοντας πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα δεδομένα τόσο στον επιχειρηματία και δυνητικά και στο κράτος, αναπτύσσουν εγχώριες εταιρείες σε συνεργασία με τις τράπεζες. Πρόκειται, ουσιαστικά, για καινοτομίες στις ταμειακές μηχανές που μπορούν να μειώσουν στο ελάχιστο την πραγματοποίηση συναλλαγών με μετρητά, ελαχιστοποιώντας τις πιθανότητες φοροδιαφυγής. Τέτοια προϊόντα και υπηρεσίες έχουν αναπτύξει σε συνεργασία, αλλά και αυτοτελώς, η εταιρεία Retail Business Services (RBS), μέσω της εταιρείας συμφερόντων της MAT Tecnology, και η Εθνική Τράπεζα. Τα προϊόντα παρουσίασαν χθες σε δημοσιογραφική συνάντηση ο κ. Γρ. Γιαννούκος, γενικός διευθυντής της MAT Technology, και ο κ. Στ. Πέτρουλας, αναπληρωτής διευθυντής στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικών Εργασιών και Εναλλακτικών Δικτύων της ΕΤΕ.

Κατ’ αρχάς, η RBS και η ΕΤΕ εξελίσσουν κατά τη νέα εποχή τη δυνατότητα πληρωμής λογαριασμών σε μικρά καταστήματα, που υπήρχε παλαιότερα, αλλά που μερικές φορές είχε δυσάρεστα αποτελέσματα και για αυτόν που πλήρωνε αλλά και για την υπηρεσία, π.χ. για τη ΔΕΗ, που μπορεί να μην εισέπραττε τα χρήματα. Πρόκειται για την εφαρμογή Simple Pay Spot, η οποία λειτουργεί ως εξής: ο καταναλωτής μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ και όχι μόνον (η εφαρμογή δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης 100 συναλλαγών) πηγαίνοντας στο μίνι μάρκετ της γειτονιάς του. Προϋπόθεση είναι το μίνι μάρκετ να έχει ταμειακή μηχανή της RBS και μέσω εφαρμογής που λειτουργεί από κινητό τηλέφωνο ή tablet χρεώνεται αυτομάτως, με το ποσό που δίνει ο καταναλωτής, ο τραπεζικός λογαριασμός του μίνι μάρκετ και πιστώνεται ο λογαριασμός της αντίστοιχης ΔΕΚΟ. Ηδη 540 επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει το σύστημα. Ο καταναλωτής επιβαρύνεται με 1 ευρώ προμήθεια για κάθε συναλλαγή, εκ των οποίων τα 0,50 ευρώ αποτελούν το κέρδος του συνεργαζόμενου καταστήματος.

Επιπλέον, από τον Ιανουάριο του 2017 οι RBS και ΕΤΕ θα διαθέσουν στην αγορά έναν ακόμη τύπο ταμειακής μηχανής. Πρόκειται για ταμειακή μηχανή μέσω της οποίας ο καταναλωτής θα πληρώνει με εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο. Η συσκευή του τηλεφώνου θα συνδέεται με την ταμειακή μηχανή μέσω bluetooth. Οι ταμειακές μηχανές είναι συνδεδεμένες με ειδικό τερματικό, το ibank pay connector. Το κόστος του είναι 50 ευρώ, όμως σε πολλές περιπτώσεις αναμένεται να επιδοτηθεί από την ΕΤΕ.

Η ίδια ταμειακή μηχανή έχει επίσης τη δυνατότητα να είναι συνδεδεμένη με πλατφόρμα υπολογιστικού νέφους (cloud) όπου καταγράφονται όλα τα δεδομένα της. Στα δεδομένα της πλατφόρμας μπορεί να έχει πρόσβαση από απόσταση, μέσα ακόμη και από το κινητό του τηλέφωνο, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, ο λογιστής του και τεχνολογικά βεβαίως η δυνατότητα αυτή παρέχεται και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Η δυνατότητα σύνδεσης με την πλατφόρμα cloud παρέχεται και σε άλλες μηχανές της RBS.

Σε επόμενη φάση, εξάλλου, η ETE θα αναπτύξει εφαρμογή για τη δυνατότητα ηλεκτρονικών συναλλαγών μεταξύ καταναλωτών και επιχειρήσεων για μικρά ποσά αντί της χρήσης ασύρματου POS. Πρόκειται για εφαρμογή που θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική στα περίπτερα ή στην περίπτωση των παραγγελιών παράδοσης φαγητού στο σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή