3,4 δισ. θα αποσπάσουν από το νέο ΕΣΠΑ 275 μεταφερόμενα έργα

3,4 δισ. θα αποσπάσουν από το νέο ΕΣΠΑ 275 μεταφερόμενα έργα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοτικά κονδύλια 3,4 δισ. ευρώ θα αποσπάσουν έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ που δεν ολοκληρώθηκαν όπως όφειλαν εντός της προβλεπόμενης προγραμματικής περιόδου και θα μεταφερθούν ως ανολοκλήρωτα στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Αυτό προκύπτει από τον τελικό πίνακα με τα μεταφερόμενα έργα που έχει συντάξει το υπουργείο Οικονομίας, στον οποίο περιλαμβάνονται 275 ανολοκλήρωτα έργα. Ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 5,1 δισ. ευρώ και οι δαπάνες που έχουν γίνει στο πλαίσιο του προηγούμενο ΕΣΠΑ φθάνουν το 1,7 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση στο νέο ΕΣΠΑ να προϋπολογίζεται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Με βάση τον τελικό απολογισμό του προηγούμενου ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα θα κλείσει στα 22,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 20,2 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικοί πόροι, ενώ για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014 – 2020 οι κοινοτικοί πόροι υπολογίζονται στα 20,8 δισ. ευρώ, που δυνητικά, μαζί με την εθνική συμμετοχή στο πρόγραμμα, θα φθάσουν τα 26 δισ. ευρώ. Μεταξύ των «μεγάλων» έργων που μεταφέρονται είναι η βασική γραμμή του μετρό της Θεσσαλονίκης και η επέκταση προς Καλαμαριά, η επέκταση του μετρό της Αθήνας, αρκετά οδικά έργα, αλλά και δεκάδες μικρά και μεσαία αποχετευτικά και αντιπλημμυρικά έργα. Μόνον το μετρό της Θεσσαλονίκης αποσπά 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ στα 625 εκατ. ευρώ ανέρχονται τα κονδύλια που θα απαιτηθούν για να χρηματοδοτηθούν 114 μικρά και μεσαία έργα διαχείρισης αποβλήτων και λυμάτων, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνονται οι μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων που θα γίνουν στην Αττική με βάση τον νέο περιφερειακό σχεδιασμό. Οπως προκύπτει επίσης από τον τελικό πίνακα των μεταφερόμενων έργων, άλλα 134 εκατ. ευρώ θα αποσπάσουν 45 ανολοκλήρωτα έργα της ψηφιακής σύγκλισης, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Ληξιαρχείο, οι κεντρικές υπολογιστικές υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, το ενιαίο ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ και πλήθος μικρότερων έργων για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών δημοσίων υπηρεσιών.

Το οριστικό κλείσιμο του προηγούμενου ΕΣΠΑ θα πρέπει να γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2017, αλλά από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα χρήματα που μας αναλογούσαν για την προηγούμενη προγραμματική περίοδο έχουν δοθεί ήδη από τα τέλη του 2015 με το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και την υπογραφή του μνημονίου. Η προσπάθεια του υπουργείου Οικονομίας επικεντρώνεται πλέον στην κάλυψη της προκαταβολής που έχει λάβει η χώρα μας, ύψους 1 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ και, σύμφωνα με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Τάκη Κορκολή, το ποσό θα υπερκαλυφθεί χωρίς να υπάρξει κίνδυνος επιστροφής των χρημάτων που μας έχουν δοθεί.

Το ΠΔΕ

Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που γίνονται τα περισσότερα αιτήματα πληρωμών προς την Ε.Ε., προκειμένου να κλείσει και το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, που, με βάση τα στοιχεία του 11μήνου, παρουσιάζει σοβαρή υστέρηση σε σχέση με τις πραγματοποιηθείσες δαπάνες. Οι συγχρηματοδοτούμενες δαπάνες, δηλαδή τα κοινοτικά και εθνικά χρήματα που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2016 για την υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ, ανέρχονται στα 6 δισ. ευρώ, από τα οποία μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί μόλις τα 3 δισ. ευρώ, αλλά, όπως διαβεβαιώνουν από την πλευρά του υπουργείου Οικονομίας, τα αιτήματα που θα αποσταλούν τις προσεχείς ημέρες και μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπερκαλύψουν τον στόχο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά για τη σωστή εκτέλεση του προϋπολογισμού υπολογίζονται με βάση τον χρόνο υποβολής του αιτήματος, επιτρέποντας στη γενική γραμματεία ΕΣΠΑ να εξαντλήσει τον χρόνο μέχρι το τέλος του 2016, με τη μαζική αποστολή αιτημάτων πληρωμών, που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή