Νέα δομή για τον όμιλο Μυτιληναίου μέσω συγχώνευσης 4 θυγατρικών

Νέα δομή για τον όμιλο Μυτιληναίου μέσω συγχώνευσης 4 θυγατρικών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μηδενικό δανεισμό και ταμειακά διαθέσιμα 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021 προβλέπει το πενταετές πλάνο του ομίλου Μυτιληναίου που θα υλοποιηθεί υπό το νέο εταιρικό σχήμα της «πολυ-βιομηχανίας» που θα προκύψει από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης των θυγατρικών εταιρειών Protergia, Protergia Thermo, Aλουμίνιον της Ελλάδος και ΜΕΤΚΑ, πριν από το τέλος Αυγούστου του 2017. Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν προχθές από τη διοίκηση του ομίλου στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές και σύμφωνα με τα σχετικά reports των χρηματιστηριακών, για το 2017 η διοίκηση αναμένει κύκλο εργασιών 1,5-1,7 δισ. ευρώ, EBITDA 300-330 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να διαμορφώνονται κοντά στα EBITDA (300 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η νέα δομή θα αυξήσει τις συνέργειες οι οποίες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τα 20 εκατ. ευρώ.

«O μετασχηματισμός του ομίλου είναι το επόμενο κρίσιμο βήμα στη συνεχή εξέλιξή μας, που μας επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος με γνώμονα πάντα την ανταπόδοση αξίας σε όλους τους εταίρους» αναφέρει στη δήλωσή του κατά την παρουσίαση, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της εταιρείας, ο επικεφαλής Ευάγγελος Μυτιληναίος. Το νέο σχήμα αποκτά κρίσιμο μέγεθος, απλοποιεί την εταιρική δομή, βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ και την ευελιξία των ταμειακών ροών, εξασφαλίζοντας ότι τα κεφάλαια διατίθενται σε έργα με μεγαλύτερη ανταπόδοση αξίας. Οι ταμειακές ροές σταθεροποιούνται, καθώς οι θυγατρικές θα έχουν πρόσβαση σε συμπληρωματικές ροές και το χρηματοοικονομικό κόστος μειώνεται μέσω της βελτιστοποίησης της κεφαλαιακής διάρθρωσης και της καλύτερης πρόσβασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Το νέο σχήμα μπορεί να ανταποκριθεί στη δυναμική και στις συνεχείς εναλλαγές των διεθνών αγορών, ενώ δίνεται η ευκαιρία για την αύξηση της παραγωγικότητας μέσω υλοποίησης λειτουργικών και χρηματοοικονομικών συνεργειών. Σημαντικές θεωρούνται και οι δυνατότητες για οργανική ανάπτυξη μέσω και εξαγορών. Για τη ΜΕΤΚΑ εκτιμάται ότι μειώνεται το ρίσκο του επιχειρηματικού μοντέλου, εν όψει και του καθοδικού κύκλου της αγοράς και των προκλήσεων που απαιτούν απασχόληση μεγαλύτερων κεφαλαίων στα έργα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη στήριξή του στο νέο εταιρικό σχήμα του ομίλου Μυτιληναίου εξέφρασε με δήλωσή του στο Bloomberg ο μεγαλομέτοχος και διευθύνων σύμβουλος της Fairfax, Πρεμ Γουάτσα, το fund του οποίου ελέγχει το 5% του ενιαίου ομίλου. Η συγχώνευση, όπως είναι ήδη γνωστό, αφορά στις εταιρείες Protergia, Protergia Thermo, Αλουμίνιον της Ελλάδος και ΜΕΤΚΑ. Η ενιαία εταιρεία θα ελέγχει τη Mytilineos Finance, M. Maritime Co, M+M Gas Co (50%), ενώ στις υπόλοιπες θυγατρικές περιλαμβάνονται εταιρείες ΑΠΕ κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή