Τρίτη εξαγορά στην Ελλάδα από τη βελγική Ravago Group

Τρίτη εξαγορά στην Ελλάδα από τη βελγική Ravago Group

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενας βελγικός κολοσσός ολοκληρώνει αυτές τις μέρες την τρίτη εξαγορά ελληνικής επιχείρησης από το 2014 μέχρι σήμερα, στον κλάδο της χημικής βιομηχανίας και των πλαστικών, έχοντας πάρει ισάριθμες φορές το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πρόκειται για την Ravago Group, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους παγκοσμίως, καθώς έχει στο πελατολόγιό της περισσότερους από 40.000 πελάτες, τους οποίους εξυπηρετεί μέσα από 230 γραφεία σε περισσότερες από 55 χώρες σε όλο τον κόσμο. Διαθέτει 30 παραγωγικές εγκαταστάσεις σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μέχρι τις παραμονές των Χριστουγέννων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η εξαγορά της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας Πενταπλάστ, συμφερόντων της οικογένειας Aντωνάτου.

Είχαν προηγηθεί το 2014 η εξαγορά της Μονοτέζ ΑΒΕΕ και της θυγατρικής της εταιρείας Eastchen A.S.  και φέτος τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε εκείνη της Δέλτα Χημικής, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα συνεχιστεί το μπαράζ των εξαγορών και τη νέα οικονομική χρονιά.

Ο βελγικός πολυεθνικός όμιλος με αθόρυβο τρόπο άρχισε το 2012 μέσω της θυγατρικής του στην Ελλάδα να διερευνά τον «χάρτη» των ελληνικών εταιρειών στον κλάδο πλαστικών, που ήδη αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω έλλειψης ρευστότητας που είχε προκαλέσει η πολυετής κρίση.

Βασικό κριτήριο για να επιλεγούν οι εταιρείες που πέρασαν ήδη κάτω από την ομπρέλα της βελγικής πολυεθνικής είναι: α) να έχουν αυξημένο δείκτη εξωστρέφειας, β) να διαθέτουν προϊόντα υψηλής τεχνολογικής εξέλιξης που τις κατατάσσουν στις κορυφαίες του κλάδου και γ) να διαθέτουν παραγωγική δραστηριότητα είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Tο πρώτο επενδυτικό βήμα των Bέλγων έγινε το 2012, όταν άρχισαν οι συζητήσεις με την εταιρεία Mονοτέζ AΒΕΕ. H Ravage Group στόχευσε στη συγκεκριμένη βιομηχανία, καθώς είναι η μοναδική επιχείριση που παράγει EPS, το οποίο είναι θερμομονωτικό υλικό που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή θερμομονωτικών πλακών και υλικών συσκευασίας. Να σημειωθεί ότι ο βελγικός όμιλος αποτελεί τον μεγαλύτερο διανομέα εξηλασμένης πολυστερίνης (EPS) της αμερικανικής Dow Chemical στην Ευρώπη.Οι εξαγωγές της Μονοτέζ ΑΒΕΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από 80% της συνολικής ετήσιας παραγωγής της, ενώ το 2006 ξεκίνησε η επένδυση κατασκευής παραγωγικής μονάδας EPS της αδελφής εταιρείας Eastchen A.S. στη Σμύρνη της Tουρκίας. Η δεύτερη εξαγορά τον φετινό Ιούλιο αφορούσε τη Δέλτα Χημική, όπου είναι ο βασικός προμηθευτής σε περισσότερες από 1.000 βιομηχανίες σε Ελλάδα και Βαλκάνια από τους κλάδους της παραγωγής πλαστικών, ελαστικών, χρωμάτων, βερνικιών, μονωτικών, συσκευασίας, καλωδίων, μετάλλων. Επίσης η εταιρεία διαθέτει θυγατρική στη Ρουμανία. Η Πενταπλάστ δραστηριοποιείται στον τομέα διανομής πλαστικών προϊόντων. Διαθέτει ιδιόκτητες αποθήκες, σε έκταση συνολικά 15 στρεμμάτων στην Aθήνα, στον Aσπρόπυργο δίπλα στην Aττική Οδό, κοντά στον υπό ανέγερση νέο εμπορευματικό σταθμό του OΣE και στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης.

Η Πενταπλάστ το 2015 πραγματοποίησε πωλήσεις 34,5 εκατ. ευρώ και είχε κέρδη μετά από φόρους 465.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή