Θετικά έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

Θετικά έκλεισε η εβδομάδα για το Χρηματιστήριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνητικό κλίμα επικράτησε στο Χρηματιστήριο στις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου. Η απόφαση του ESM να «παγώσει» τα μέτρα για τη ρύθμιση του ελληνικού δημόσιου χρέους εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να διανείμει 617 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους προκάλεσε κύμα πωλήσεων στο Χρηματιστήριο. Ωστόσο, χθες, επανήλθε το θετικό κλίμα στην αγορά εξαιτίας της μεταβίβασης από την Alpha Bank του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακής που ελέγχει το ξενοδοχείο Hilton μέσω πακέτου 13,039 εκατ. τεμαχίων.

Το πακέτο πραγματοποιήθηκε στην τιμή των 5,83 ευρώ ανά μετοχή και ήταν συνολικού ύψους 76,06 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Alpha Bank ανακοίνωσε στις 5 Αυγούστου του 2016 την επιλογή της κοινοπραξίας Ηome Holdings Συμμετοχών, στην οποία συμμετέχουν η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. και η D-Marine Investments Holding B.V., ως προτιμητέου επενδυτή, στο πλαίσιο της αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών που υπεβλήθησαν στον σχετικό διεθνή διαγωνισμό για την πώληση του Hilton. Στις 27 Οκτωβρίου του 2016 οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν την υπογραφή τής συμφωνίας τους για την αγοραπωλησία του πλειοψηφικού ποσοστού. Η μεταβίβαση του πακέτου της Ιονικής Ξενοδοχειακής τόνωσε σημαντικά και την αξία συναλλαγών που ξεπέρασε χθες τα 110 εκατ. ευρώ.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα άρχισε με οριακά κέρδη 0,05% του Γενικού Δείκτη που έφθασε τις 640,38 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε χαμηλά επίπεδα και έφθασε μόλις τα 37,581 εκατ. ευρώ. Καλύτερη εικόνα από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν οι τίτλοι της Eurobank (2,01%), του Μυτιληναίου (1,99%), του Ελλάκτωρα (1,77%) και του Τιτάνα (1,67%). Το χρηματιστηριακό κλίμα άρχισε να αλλάζει από τη συνεδρίαση της Τρίτης, με τον Γενικό Δείκτη να εμφανίζει οριακές απώλειες 0,1% και να υποχωρεί στις 639,71 μονάδες. Οι πρώτες πωλήσεις ξένων funds έκαναν την εμφάνισή τους προς το τέλος της συνεδρίασης αφού ήδη είχε ξεκινήσει ένα μπαράζ πληροφοριών στις Βρυξέλλες ότι οι θεσμοί αντέδρασαν αρνητικά στην κίνηση της κυβέρνησης να διανείμει 617 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα στους συνταξιούχους. Το κλίμα επιδεινώθηκε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει μεγάλες απώλειες της τάξεως του 3,21% και να διολισθαίνει στις 619,19 μονάδες. Ταυτόχρονα, αυξήθηκε και ο όγκος των συναλλαγών στα 63,410 εκατ. ευρώ, καθώς ενισχύθηκαν οι εντολές πώλησης μετοχών κυρίως από το εξωτερικό. Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα οι μετοχές της τράπεζας Πειραιώς υπέστησαν απώλειες 9,87% και ακολούθησαν σε πτώση οι εξής τίτλοι: Εθνική τράπεζα (-7,79%), Eurobank (-7,67%), Alpha Bank (-6,25%).

H κεφαλαιοποίηση της αγοράς διολίσθησε στα 43,438 δισ. ευρώ. Παράλληλα με την πτώση του Χρηματιστηρίου κατεγράφη και εκτόξευση των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα. Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφθασε να διαπραγματεύεται στα 7,30%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε κυμανθεί στο 6,30% (επίπεδα Σεπτεμβρίου 2014). Το 3ετές ομόλογο κατέγραψε απόδοση στο 7,60% και το ετήσιο ομόλογο σημείωσε απόδοση 6,10%.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης διατηρήθηκε η πτώση της αγοράς για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 0,88% και έκλεισε στις 613,76 μονάδες. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 71,591 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση υποχώρησε ακόμη χαμηλότερα στα επίπεδα των 43,312 δισ. ευρώ. Με κέρδη ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Πέμπτης 15 Δεκεμβρίου του 2016 οι μετοχές της Εθνικής τράπεζας (3,56%), του Τιτάνα (2,77%), της Coca Cola HBC (2,19%) και του Jumbo (1,41%).

H προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου αναμένεται να κινηθεί σε χαμηλές ταχύτητες λόγω της εορταστικής ραστώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή