Ξανά στην αφετηρία για νέο CEO η Πειραιώς

Ξανά στην αφετηρία για νέο CEO η Πειραιώς

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκκίνηση νέας διαδικασίας για την επιλογή διευθύνοντος συμβούλου, η οποία θα «τρέξει» το 2017 χωρίς πίεση χρόνου για γρήγορα αποτελέσματα, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς που συνεδρίασε χθες. Νωρίτερα, η πλειοψηφία του Δ.Σ. καταψήφισε την υποψηφιότητα του Χρήστου Παπαδόπουλου λόγω των επιφυλάξεων που έχει διατυπώσει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάθεση της διαδικασίας για το νέο έτος έγινε σε συνεννόηση με τον SSM, ενώ φαίνεται ότι για άλλη μια φορά η εισήγηση του ΤΧΣ για την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της διαδικασίας με την επιλογή του κ. Παπαδόπουλου, δεν έπεισε το Δ.Σ. της τράπεζας. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς ελέγχοντας το 26% των μετοχών της.

Οπως ανακοινώθηκε από την τράπεζα: «Το Διοικητικό της Συμβούλιο στη συνεδρίασή του δεν προέκρινε την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου με βάση τις υποψηφιότητες που είχαν προταθεί. Το Δ.Σ. εξέφρασε την ικανοποίηση και την πλήρη υποστήριξή του στο πρόσωπο του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Γιώργου Πουλόπουλου, ο οποίος ασκεί τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου, καθώς και στην εκτελεστική ομάδα της τράπεζας, η οποία διαθέτει αποδεδειγμένη, μακρά εμπειρία. Υπογραμμίζεται, άλλωστε, ότι οι επιδόσεις της τράπεζας είναι ικανοποιητικές, καθώς τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου 2016, όπως δημοσιοποιήθηκαν στα μέσα Νοεμβρίου 2016, είναι σύμφωνα προς τους στόχους του σχεδίου αναδιάρθρωσης, με έμφαση στη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, αλλά και στην αύξηση των καταθέσεων και ως εκ τούτου δικαιολογούν πλήρως την εμπιστοσύνη που εκφράστηκε στη διοικητική ομάδα. Η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων θα συνεχίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα τις διαδικασίες της».

Σημειώνεται ότι η θητεία του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου της Πειραιώς ολοκληρώνεται το προσεχές καλοκαίρι, και σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, κάπου εκεί προσδιορίζεται το χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών στην τράπεζα. Πηγές της Πειραιώς αναγνωρίζουν τις δυσκολίες, ωστόσο σημειώνουν ότι ο κ. Πουλόπουλος είναι εμπειρότατο στέλεχος, με μακρά υπηρεσία στην τράπεζα, και μαζί με την υπόλοιπη διοικητική ομάδα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία της τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση το νέο «ναυάγιο» της νέας προσπάθειας επιλογής διευθύνοντος δημιουργεί πολλές αιτιάσεις για τη διαδικασία, τους μετόχους της τράπεζας αλλά και τις θεσμικές αρχές. Σημειώνεται ότι η τράπεζα παραμένει με προσωρινή διοίκηση από το τέλος Ιανουαρίου, ενώ κατά την τελευταία διαδικασία είχε προηγηθεί μεγάλη προεργασία (συναντήσεις με τον SSM κ.ά.), ενώ υπήρξαν δηλώσεις για «την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής νέου διευθύνοντος». Κάτι που δεν έγινε. Η εκκρεμότητα για την επιλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.

Και η περίπτωση της Πειραιώς δεν αποτελεί εξαίρεση. Η πρόσφατη σοβαρή διοικητική κρίση στην Εθνική Τράπεζα, όπου σημειώθηκε μια άνευ προηγουμένου δημόσια αντιπαράθεση της διοίκησης της τράπεζας με το ΤΧΣ αλλά και η επίσης χωρίς προηγούμενο εμπλοκή στην επιλογή του νέου διευθύνοντος συμβούλου του ΤΧΣ (δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η τοποθέτηση νέου διευθύνοντος, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ χωρίς να δοθεί η παραμικρή εξήγηση) αποτυπώνουν τη γενικότερη παρακμή και την έλλειψη ηγεσίας που επικρατούν στη χώρα αλλά και ευρύτερα σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή