Energean: αυξημένα κατά 10 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα στον Πρίνο

Energean: αυξημένα κατά 10 εκατ. βαρέλια τα αποθέματα στον Πρίνο

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τριπλασιασμό της ημερήσιας παραγωγής του Πρίνου, η οποία κυμαίνεται πλέον σε 5.000 βαρέλια ημερησίως, προχώρησε η Energean μέσα σε ένα χρόνο. Η αύξηση της παραγωγής είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς ολοκλήρωσης τεσσάρων γεωτρήσεων ενώ προ ημερών η εταιρεία ξεκίνησε και την πέμπτη γεώτρηση του εν εξελίξει προγράμματος. Η ερμηνεία των νέων στοιχείων που έφεραν στο φως οι γεωτρήσεις, οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Πρίνος έχει ακόμη περισσότερο πετρέλαιο από το ήδη πιστοποιημένο. Η Εnergean εκτιμά ότι διαθέτει περί τα 40 εκατ. βαρέλια αποθέματα έναντι εκτίμησης 30 εκατ. βαρελιών προ διετίας και έχει υποβάλει σε διεθνή ανεξάρτητο οίκο όλα τα δεδομένα για την πιστοποίησή τους. Επιπλέον, η επεξεργασία και ερμηνεία των δεδομένων της σεισμικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2015 δρομολόγησε την αναβάθμιση των εκτιμήσεων και για το κοίτασμα Εψιλον και η εταιρεία προχωράει στον ανασχεδιασμό για την ανάπτυξή του, με βάση τα νέα δεδομένα. Η Εnergean επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι φέτος για πρώτη φορά μετά το 2001 η παραγωγή του Πρίνου υπερέβη σε μία χρονιά το 1 εκατ. βαρέλια, ενώ για πρώτη φορά στην ιστορία της παραχώρησης το ελληνικό Δημόσιο θα λάβει δικαιώματα (royalties) με βάση την τροποποίηση της σύμβασης του 2013 και την ανανέωση των αδειών, καθώς η μέση ημερήσια παραγωγή είναι πάνω από 2.500 βαρέλια και συγκεκριμένα κοντά στις 3.500 βαρέλια. Τα δικαιώματα που θα καταβληθούν στο ελληνικό Δημόσιο εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως των 400.000 ευρώ και με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα χρησιμοποιηθούν ως πόροι της ΕΔΕΥ, της ανεξάρτητης αρχής που διαχειρίζεται τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες. Θα είναι οι πρώτοι πόροι που εισρέουν για την ΕΔΕΥ μετά τα έσοδα από τις υπογραφές των συμβάσεων του Οpen Door (Iωάννινα, Κατάκολο, Πατραϊκός) προ διετίας, πόροι που χρησιμοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών.

Στους σχεδιασμούς της Energean είναι η πρώτη παραγωγή από τα δύο κοιτάσματα υπεράκτιων φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ, δυναμικότητας 4 τρισ. κυβικών ποδιών, περί τα τέλη του 2019 με αρχές του 2020. Η συνολική επένδυση για την ανάπτυξη των ισραηλινών κοιτασμάτων υπερβαίνει το 1,2 δισ. δολάρια.

Στην εγχώρια αγορά, η Εnergean προετοιμάζει τη διεξαγωγή σεισμικής έρευνας στην παραχώρηση των Ιωαννίνων για την ερχόμενη άνοιξη, ενώ αναμένει την υπογραφή της σύμβασης ώστε να ξεκινήσει το ερευνητικό της πρόγραμμα για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όπου έχει επιλεγεί. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με μεγάλους διεθνείς ομίλους του κλάδου για την εκχώρηση ποσοστού (farm out) από τις δύο παραπάνω άδειες. Στο κοίτασμα του Κατακόλου αναμένεται να προχωρήσει στην πραγματοποίηση γεώτρησης εντός του 2018, ενώ τον Φεβρουάριο του 2017 θα προχωρήσει στην υποβολή του ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης πεδίου και της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η Energean εκτιμά σε 35-40 εκατ. βαρέλια τη δυναμικότητα του κοιτάσματος, εκ των οποίων θεωρεί ως απολήψιμα τα 10 εκατ. περίπου. Στο Μαυροβούνιο, η Energean αναμένει την έγκριση της υπογραφείσας σύμβασης από το Κοινοβούλιο της χώρας για την παραχώρηση δύο υποθαλάσσιων περιοχών, ενώ στην Αίγυπτο ετοιμάζεται να προχωρήσει σε γεώτρηση στο χερσαίο οικόπεδο West Kom Ombo στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή