Αττικής: οι ζημίες δείχνουν υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου με κάλυψη Δημοσίου

Αττικής: οι ζημίες δείχνουν υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου με κάλυψη Δημοσίου

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για την ενεργοποίηση της διάταξης που προβλέπει την κάλυψη του αναβαλλόμενου φόρου από το ελληνικό Δημόσιο, μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου, σηματοδοτεί το ζημιογόνο αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα έχει η Τράπεζα Αττικής στα τέλη του 2016.

Πρόκειται για διάταξη του νόμου Χαρδούβελη, όπως τροποποιήθηκε πρόσφατα, βάσει της οποίας η αδυναμία συμψηφισμού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης, ως συνέπεια της εμφάνισης ζημιών από μια τράπεζα, υποχρεώνει το Δημόσιο να εξοφλήσει την απαίτηση της τράπεζας μέσω υποχρεωτικής αύξησης κεφαλαίου. Το ακριβές ποσό της αύξησης είναι συνάρτηση του ύψους των ζημιών όπως αυτές θα διαμορφωθούν στα τέλη του 2016, του ποσοστού τους επί των εποπτικών κεφαλαίων και των εισπρακτέων φορολογικών απαιτήσεων. Βάσει του νόμου, το Δημόσιο μπορεί να πουλήσει τα δικαιώματά του απευθυνόμενο αρχικά στους υφιστάμενους μετόχους και εν συνεχεία σε τρίτους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Αν δεν πουλήσει τα δικαιώματα μετατροπής, τότε καλύπτει την αύξηση, και τις μετοχές μπορεί να τις πουλήσει στη συνέχεια.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τη διοίκηση της τράπεζας χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης εκτίμησε ότι το 2017 θα είναι οριακά θετικό για την τράπεζα, ενώ τα αποτελέσματα της εξυγίανσης θα γίνουν πιο εμφανή από το 2018. Η εκτίμηση για το 2017 βασίζεται στην επίτευξη του στόχου για μείωση του κόστους κατά 25%, μέσω υπογραφής νέων συλλογικών συμβάσεων και της εξοικονόμησης δαπανών ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 86 υπαλλήλους της τράπεζας. Σε εξέλιξη βρίσκεται η οργανωτική αναδιάρθρωσης της τράπεζας με τη δημιουργία ενός ευέλικτου οργανωτικού σχήματος, γεγονός που θα συμβάλει και στη μείωση του λειτουργικού κόστους. Τα έσοδα της τράπεζας εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10%, κυρίως μέσω προμηθειών, ενώ μικρή –κατά 100 εκατ. ευρώ– προβλέπεται ότι θα είναι η άνοδος των χορηγήσεων, που θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της συμμετοχής της τράπεζας σε προγράμματα του ΕΤΕΑΝ. Ο κ. Πανταλάκης σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου η τράπεζα θα έχει καλύψει ένα μέρος των απωλειών από την εκροή καταθέσεων των προηγούμενων μηνών. Ηδη πάντως οι εκροές έχουν σταματήσει, επιτρέποντας στην Attica Bank να μη χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι του ομολόγου των 380 εκατ. που εκδόθηκε με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου.

Η διοίκηση της τράπεζας προωθεί την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,045 δισ. ευρώ, μέσω δύο ομολογιακών εκδόσεων. Το πρώτο είναι ομόλογο ονομαστικής αξίας 415 εκατ. ευρώ (Senior Note), που αντιστοιχεί στο κομμάτι των «κόκκινων» δανείων που η τράπεζα κρίνει ότι μπορεί να ανακτηθεί, και ένα δεύτερο ομόλογο (Junior Note) αξίας 630 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει δάνεια τα οποία κρίνεται ότι δεν μπορούν να ανακτηθούν και θα διατεθεί σε συμβολική τιμή (1 – 2 ευρώ).

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της αύξησης κεφαλαίου που παραμένει αδιάθετο (περίπου 70 εκατ.), η τράπεζα ή θα εκδώσει ένα ομολογιακό δάνειο Tier II, το οποίο θα καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες, ή θα διαθέσει το Junior Note έναντι του απαιτούμενου ποσού και το οποίο θα προσμετρείται στα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας ως Tier I και θα τυγχάνει της αποδοχής των εποπτικών αρχών. Προϋπόθεση για την υλοποίηση της δεύτερης εναλλακτικής είναι να νομοθετηθεί παράταση του αναβαλλόμενου φόρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή