Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2017

Οι προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2017

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλλαγή του νόμου περί δημοσίων προτάσεων, η ολοκλήρωση της έρευνας για τις ανοικτές πωλήσεις (short selling), αφού απομένουν μόλις 30 κωδικοί να ελεγχθούν σε σύνολο 120 που είχαν εντοπιστεί, καθώς και η είσπραξη των προστίμων –ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ– που έχουν επιβληθεί σε ξένα funds αποτελούν τις βασικές προτεραιότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το 2017. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα στελέχη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιδιώκουν μέσα στο α΄ τρίμηνο του 2017 να επιφέρουν αλλαγές στον νόμο περί δημοσίων προτάσεων με τη κατάθεση νέου νομοσχεδίου. Στόχος της εποπτικής αρχής του Χρηματιστηρίου είναι να αλλάξει ο τρόπος της συγχώνευσης δι’ απορροφήσεως των εισηγμένων από μη εισηγμένες, που αποτελεί την «κερκόπορτα» για την έξοδο πολλών εταιρειών την τελευταία πενταετία εις βάρος των μικροεπενδυτών.

Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ισχύς του νόμου λειτουργεί αποτρεπτικά σε επενδυτές που θα ήθελαν ενδεχομένως να τοποθετηθούν σε εισηγμένες με αξιόλογα θεμελιώδη μεγέθη με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα, πλην όμως φοβούνται ότι κάποια χρονική στιγμή λόγω της απαξίωσης των μετοχών, ο βασικός μέτοχος θα εκμεταλλευθεί το χαμηλό κόστος και μέσω δημόσιας πρότασης θα υποχρεώσει τους επενδυτές να πωλήσουν τις μετοχές τους. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η αλλαγή του νόμου των δημοσίων προτάσεων είχε ήδη συζητηθεί από τις αρχές του 2010 από το σύνολο της χρηματιστηριακής κοινότητας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και είχε συμφωνηθεί πως θα έπρεπε να τροποποιηθεί ο περιβόητος «νόμος Αλογοσκούφη». Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει το παραμικρό, ενώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η νομοθέτηση είναι αποκλειστικά αρμοδιότητα του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, οι περισσότεροι θεσμικοί φορείς έχουν συμφωνήσει να μελετήσουν εκ νέου το ζήτημα και αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στο στάδιο της επεξεργασίας των προτάσεων που θα υποβάλει κάθε φορέας.

Ταυτόχρονα θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2017 η πολυετής έρευνα της Ε.Κ. που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2014 για τις «γυμνές ανοικτές πωλήσεις» (naked short selling) που πραγματοποιήθηκαν από ξένα hedge funds για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες το δίμηνο Απρίλιος-Μάιος 2014. Από τον έλεγχο που είναι σε εξέλιξη είχαν προκύψει 120 υποθέσεις παράβασης του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για τις ανοικτές πωλήσεις. Μέχρι σήμερα έχει αξιολογηθεί το μεγαλύτερο μέρος των υποθέσεων (90) και έχουν επιβληθεί πρόστιμα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων έχει ανακαλύψει και τον τρόπο για να πληρωθούν τα πρόστιμα από τα ξένα funds, καθώς μέχρι σήμερα ήταν αδύνατον, λόγω του γεγονότος ότι οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι δεν διέθεταν ΑΦΜ στην Ελλάδα. Να διευκρινίσουμε ότι η αρμοδιότητα της είσπραξης του προστίμου ανήκει βέβαια στο υπουργείο Οικονομικών και όχι στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ομως, η Επιτροπή έχει ζωηρό ενδιαφέρον να εισπράττονται τα χρήματα, όχι μόνο επειδή αποτελούν τον μόχθο της εργασίας πολλών υπαλλήλων, αλλά και επειδή πρόκειται για σημαντικά ποσά τα οποία έχει ανάγκη ο κρατικός προϋπολογισμός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή