ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιστώθηκαν οι πρώτες αποζημιώσεις σε ασφαλισμένους Ασπίς και Commercial

pistothikan-oi-protes-apozimioseis-se-asfalismenoys-aspis-kai-commercial-2167121

Οι πρώτες αποζημιώσεις ύψους 10 εκατ. ευρώ σε πρώην ασφαλισμένους της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value πιστώθηκαν χθες από τον ασφαλιστικό εκκαθαριστή, ανοίγοντας τη διαδικασία της καταβολής αποζημιώσεων. Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Ελπινίκης Καράμπαλη που έχει αναλάβει τη διαδικασία της πιστοποίησης και της καταβολής των αποζημιώσεων, τα πρώτα 10 εκατ. ευρώ σε σύνολο 100 εκατ. ευρώ που έχει αποφασιστεί να δοθούν, διατέθηκαν για την κάλυψη 1.488 συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια και 1.856 συμβολαίων της Commercial Value.

Οι πρώτες αποζημιώσεις δίνονται στο πλαίσιο της πρόσφατης ανακοίνωσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την ικανοποίηση μέρους των αξιώσεων που έχουν περίπου  70.000 ασφαλισμένοι οι οποίοι έχουν πιστοποιηθεί από την εκκαθάριση ότι δικαιούνται αποζημίωσης. Από αυτούς, οι 45.000 είναι κάτοχοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια και 25.000 της Commercial Value. Οι συνολικές απαιτήσεις τους ανέρχονται ωστόσο σε 262 εκατ. ευρώ, ενώ τα χρήματα που εκτιμάται ότι είναι διαθέσιμα είναι περίπου 100 εκατ. ευρώ και προέρχονται από ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία των δύο εταιρειών. Η προκαταβολή που δόθηκε είναι μέρος της απαίτησης των 70.000 δικαιούχων, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν σταδιακά τους επόμενους μήνες. Ο αριθμός των συμβολαίων που παίρνουν μέρος της αποζημίωσης δεν συμπίπτει κατ’ ανάγκη με τον αριθμό των ασφαλισμένων, στον βαθμό που ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο έχει συνήθως παραπάνω από έναν δικαιούχο ή συνδικαιούχο ασφαλισμένο, ενώ από την άλλη υπάρχουν και ασφαλισμένοι –κυρίως της Ασπίς Πρόνοια– που είχαν συνάψει πάνω από ένα ασφαλιστήρια συμβόλαια. Σε εκκρεμότητα είναι επίσης μεγάλος αριθμός ασφαλισμένων που έχει καταφύγει δικαστικά, αμφισβητώντας π.χ. το ποσό που τους είχε αναγνωριστεί.

Αντίθετα, χωρίς δικαίωμα αποζημίωσης είναι οι κάτοχοι συγκεκριμένου τύπου επενδυτικών συμβολαίων (Aspis Asset), για τους οποίους η εκκαθάριση έχει αποφανθεί ότι δεν έχουν προνόμιο στο προϊόν της ασφαλιστικής εκκαθάρισης, στον βαθμό που τα συμβόλαια που έχουν στα χέρια τους δεν έχουν ασφαλιστικό κίνδυνο και είναι αμιγώς επενδυτικού τύπου. Πρόκειται για κατόχους 4.500 ασφαλιστηρίων συμβολαίων της Ασπίς Πρόνοια, οι διεκδικήσεις των οποίων ανέρχονται στο δυσθεώρητο ποσό των 190 εκατ. ευρώ, αλλά έχουν εξαιρεθεί από την αποζημίωση που προκύπτει από το ποσό που είχε η εταιρεία ως ασφαλιστική τοποθέτηση, δηλαδή ως απόθεμα.

Σε κάθε περίπτωση, η διανομή των πρώτων 10 εκατ. ευρώ με την προοπτική να φτάσουν τα 100 εκατ. ευρώ, είναι η πρώτη προσπάθεια για τη διανομή χρημάτων από το προϊόν της εκκαθάρισης επτά χρόνια μετά την ανάκληση της άδειας της Ασπίς Πρόνοια τον Σεπτέμβριο του 2009 (ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα η Commercial Value). Η μερική αποζημίωση καθίσταται δυνατή από το προϊόν της ρευστοποίησης περιουσιακών στοιχείων των δύο εταιρειών, ενώ η οριστικοποίηση του πίνακα των δικαιούχων, αποτέλεσε ένα γιγάντιο εγχείρημα με πολλά προβλήματα, αλλά και αμφισβητήσεις κατά τη διάρκεια των επτά χρόνων που μεσολάβησαν από την ημερομηνία της ανάκλησης. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκλήρωση της διαδικασίας έγινε δυνατή μετά τη βελτιστοποίηση των ενεργειών εκκαθάρισης και πιστοποίησης ενός μεγάλου αριθμού ασφαλισμένων που διεκδικούν αποζημίωση από τις δύο εταιρείες και συνιστά μια θετική εξέλιξη, ανατρέποντας την άποψη που είχε εμπεδωθεί σε πολλούς ασφαλισμένους ότι έχουν ουσιαστικά χάσει τα χρήματά τους.