Διέξοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι επενδύσεις στο εξωτερικό

Διέξοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι επενδύσεις στο εξωτερικό

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοναδική διέξοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις το 2016 αποτέλεσαν οι επενδύσεις στο εξωτερικό. Η συμπλήρωση και δεύτερης χρονιάς εφαρμογής των capital controls υποχρέωσε τις εταιρείες να αναζητήσουν λύσεις στο εξωτερικό για να αντλήσουν πολύτιμη ρευστότητα και να απαγκιστρωθούν σε μεγάλο βαθμό από την εγχώρια οικονομία.

Ολες οι εταιρείες αντιλήφθηκαν ότι δεν μπορούν μετά επτά χρόνια ύφεσης να στηρίζονται πλέον σε μία αγορά που συρρικνώνεται καθημερινά και μειώνεται η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή. Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, ότι όλες οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για νέες εξελίξεις στη διάρκεια της χρονιάς αφορούσαν κυρίως την επέκταση των εργασιών τους στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την έρευνα της «Κ», υπήρξαν τουλάχιστον 16 επιχειρήσεις που προχώρησαν σε επενδυτικές κινήσεις στο εξωτερικό και αύξησαν τον δείκτη εξωστρέφειας. Οι κινήσεις αυτές όπως αποτυπώνονται και στον σχετικό πίνακα αφορούσαν είτε εξαγορές επιχειρήσεων, είτε δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής σε υφιστάμενες παραγωγικές μονάδες, είτε σύσταση θυγατρικών εταιρειών.

Ισως η μεγαλύτερη επενδυτική κίνηση της χρονιάς, που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες, ήταν η είσοδος της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στη Βραζιλία. Η μεγαλύτερη εγχώρια τσιμεντοβιομηχανία απέκτησε το 50% της εταιρείας Companhia Industrial de Cimento Apodi που δραστηριοποιείται στην πολιτεία Τσεαρά στη βορειοανατολική Βραζιλία έναντι 100 εκατ. δολαρίων. Η διοίκηση της Μέτκα αποκάλυψε φέτος ότι δίδεται έμφαση στα μικρότερα ενεργειακά έργα, που όμως έχουν άμεση απόδοση, μετά την κατάρρευση των μεγάλων ενεργειακών έργων. Ηδη η Μέτκα ανέλαβε έργο στην Γκάνα, ενώ έμφαση δίνει και στο Ιράν. Ταυτόχρονα, στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας η Μέτκα δημιούργησε το μεικτό σχήμα Mέτκα-EGN, που δραστηριοποιείται στα φωτοβολταϊκά και μέσω του οποίου η εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου με μονάδα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) στο Πουέρτο Ρίκο.

Ο όμιλος Fourlis στόχευσε στη δημιουργία νέου σημείου πώλησης στη Βάρνα της Βουλγαρίας.

Η εταιρεία ανελκυστήρων Kleemann Ελλάς μέσα στο 2016 προχώρησε στην ίδρυση νέας θυγατρικής εταιρείας στην Κίνα και στο Ντουμπάι. Επίσης η εισηγμένη εταιρεία Flexopack προχώρησε στη σύσταση εταιρείας στη Νέα Ζηλανδία.

Η αλλαντοβιομηχανία Creta Farms ανακοίνωσε την είσοδό της στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ισπανίας και της ΠΓΔΜ μέσω συμφωνιών licencing (άδεια χρήσης της τεχνογνωσίας της) με τοπικές εταιρείες οι οποίες θα φτιάχνουν τα προϊόντα της για λογαριασμό της. Η βιομηχανία γάλακτος Κρι Κρι προχώρησε σε συμφωνία για είσοδο των προϊόντων της σε σούπερ μάρκετ σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ιταλία. Η διοίκηση της ΦΑΓΕ στη διάρκεια της χρονιάς ανακοίνωσε τη κατασκευή εργοστασίου γιαουρτιού στο Λουξεμβούργο, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ. Επίσης η εταιρεία Δωδώνη πρόσφατα ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας εργοστασίου χαλουμιού και αναρής στην Κύπρο. Τέλος, η Chipita ξεκίνησε την πρώτη επέκταση στο εργοστάσιο της Πολωνίας και θα ακολουθήσει η δεύτερη τον Απρίλιο του 2017. Επιπλέον, φέτος, μαζί με την εταιρεία Munchy’s προχωράει στην κατασκευή εργοστασίου στη Μαλαισία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή