Μείωση παραγωγής, εξαγωγών στον κλάδο ένδυσης το δεκάμηνο

Μείωση παραγωγής, εξαγωγών στον κλάδο ένδυσης το δεκάμηνο

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατέγραψαν η παραγωγή ειδών ένδυσης, καθώς και οι εξαγωγές της κατηγορίας κατά το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2015. Από την άλλη πλευρά, στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή κατέγραψε άνοδο, όπως άλλωστε και οι εξαγωγές. Από τα στοιχεία, εξάλλου, προκύπτει ότι το εισαγόμενο ένδυμα, ως αποτέλεσμα κυρίως της ολοένα και πιο έντονης δραστηριότητας στην ελληνική αγορά των ξένων αλυσίδων, ενισχύει την παρουσία του.

Ας σημειωθεί, βεβαίως, εδώ ότι ακόμη και ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις ενδυμάτων έχουν επιλέξει ως τόπο παραγωγής των προϊόντων τους ξένες χώρες, είτε στα Βαλκάνια είτε στην Κίνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πλεκτικής – Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), στην ένδυση η παραγωγή κατέγραψε μείωση 8,4% και οι εξαγωγές ήταν μειωμένες κατά 1,5%, ενώ ο κύκλος εργασιών στην εγχώρια αγορά κατέγραψε αύξηση 4%. Επίσης, οι λιανικές πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 2,8%. Ωστόσο, οι λιανικές πωλήσεις το τελευταίο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου κινήθηκαν πτωτικά.

Οι εξαγωγές ενδυμάτων στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου ανήλθαν σε 455 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 7,5% και ανήλθαν σε 1,36 δισ. ευρώ. Στην κλωστοϋφαντουργία η παραγωγή κατέγραψε άνοδο 3,8%, ο κύκλος εργασιών στην εγχώρια αγορά αυξήθηκε κατά 2,3%, ενώ οι εξαγωγές κατέγραψαν σημαντική αύξηση κατά 14,9%. Σε απόλυτα νούμερα οι εξαγωγές ανήλθαν σε 294 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών ινών (βαμβακιού) ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 4,4% έναντι του 2015.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή