ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις 15 εκατ. ευρώ θα υλοποιήσει η «Ελληνικά Καλώδια» το 2017

ependyseis-15-ekat-eyro-tha-ylopoiisei-i-ellinika-kalodia-to-2017-2167606

Επενδυτικό πρόγραμμα που θα προσεγγίσει τα 15 εκατ. ευρώ πρόκειται να υλοποιήσει για το νέο οικονομικό έτος 2017 η «Ελληνικά Καλώδια». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεγάλο ποσοστό του επενδυτικού προγράμματος θα κατευθυνθεί στο εργοστάσιο της θυγατρικής Fulgor στο Σουσάκι Κορινθίας και μάλιστα θα συνοδευθεί από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι νέες επενδύσεις κρίνονται αναγκαίες, προκειμένου ο όμιλος Cenergy να ανταποκριθεί στον μεγάλο αριθμό παραγγελιών που έχει αναλάβει για τα επόμενα χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι την τελευταία πενταετία οι εταιρείες «Ελληνικά Καλώδια» και «Σωληνουργεία Κορίνθου» ολοκλήρωσαν μεγάλες επενδύσεις της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ στα εργοστάσιά τους στην Ελλάδα. Αλλωστε ο στόχος της συγχώνευσης είναι να αξιοποιηθούν αυτές οι επενδύσεις από τις δύο εταιρείες και να δημιουργηθούν καλύτερες προοπτικές διεκδίκησης ενεργειακών έργων. Τα μεγάλα αυτά διεθνή έργα απαιτούν εγγυήσεις από εταιρείες αυξημένου μεγέθους και πλέον η νέα εταιρεία συμμετοχών που δημιουργήθηκε θα έχει κύκλο εργασιών άνω των 700 εκατ. ευρώ και τη δυνατότητα να διεκδικήσει σημαντικά διεθνή συμβόλαια.

Ο νέος ενεργειακός βραχίονας του ομίλου Viohalco στοχεύει στις αγορές των ΗΠΑ και της Ευρώπης αλλά και της Αφρικής, όπου από τη μία η ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων (μεγάλο κοίτασμα σχιστολιθικού αερίου στο Τέξας) και από την άλλη η αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας δημιουργούν την ανάγκη νέων διασυνδέσεων. Μόνον ο σχεδιασμός της Ε.Ε. για έργα ενεργειακών διασυνδέσεων περιλαμβάνει επενδύσεις ύψους 140 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. To νέο επενδυτικό σχήμα που δημιουργήθηκε στοχεύει και στα έργα διασύνδεσης στην ελληνική και ευρύτερη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου (ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου και Κρήτης – Αττικής, διασυνδέσεις Κυκλάδων, αγωγός IGB και Τurkish Stream, διασύνδεση κοιτάσματος Λεβιάθαν με Ισραήλ κ.λπ.). Τα μεγάλα αυτά έργα απαιτούν εγγυήσεις από εταιρείες αυξημένου μεγέθους, κάτι που επιτυγχάνεται με τη νέα εταιρεία συμμετοχών που λόγω του μεγέθους και της τεχνολογίας της μπορεί να προσφέρει συνδυασμένες λύσεις.

Οι μετοχές της Cenergy Ηoldings ήδη διαπραγματεύονται και στο Χρηματιστήριο Euronext αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους μετόχους να αποκτούν μετοχές μιας εταιρείας με έκθεση σε μεγαλύτερο επενδυτικό κοινό. Επιπροσθέτως, η νέα εταιρεία συμμετοχών θα έχει πλεονέκτημα τις συνέργειες και την προσφορά ολοκληρωμένων λύσεων και συμπληρωματικών προϊόντων σε έναν τομέα με ισχυρή διεθνή επιθυμία για υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων, όπως είναι αυτός των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και των έργων μεταφοράς φυσικού αερίου.

Αλλωστε μετά τη συνθήκη των Παρισίων, υπάρχει ειλημμένη απόφαση για περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για τη διείσδυση των οποίων απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση και της ευέλικτης θερμοηλεκτρικής παραγωγής των μονάδων του φυσικού αερίου. Η πρόσφατη συγχώνευση των «Ελληνικών Καλωδίων» και των «Σωληνουργείων Κορίνθου» ολοκληρώνει έναν κύκλο συγχωνεύσεων των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου Viohalco που ξεκίνησε την τελευταία διετία, προκειμένου ο ελληνικός όμιλος που έχει μεταφέρει την έδρα του στις Βρυξέλλες να πετύχει ευνοϊκότερους όρους στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια προς υποστήριξη, μεσομακροπρόθεσμα, των παραγωγικών επενδύσεων του ομίλου.

Υπενθυμίζουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2016 απορροφήθηκε η μετοχή της ΕΛΒΑΛ από τη μητρική εταιρεία, ενώ είχε προηγηθεί το 2015 και η απορρόφηση της Σιδενόρ. Ταυτόχρονα με τις παραπάνω συγχωνεύσεις απλοποιείται το συνολικό οργανωτικό σχήμα του ομίλου εταιρειών υπό τον άμεσο και έμμεσο έλεγχο της Viohalco επί το ορθολογικότερον.