Η Grivalia προχωρεί σε ανάπτυξη τουριστικού ακινήτου στο εξωτερικό

Η Grivalia προχωρεί σε ανάπτυξη τουριστικού ακινήτου στο εξωτερικό

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη της επενδυτική κίνηση στον ξενοδοχειακό – τουριστικό κλάδο αναμένεται να πραγματοποιήσει στις αρχές του νέου έτους η Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγμένη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία προβλέπεται να προχωρήσει σε σχετική επενδυτική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός τουριστικού ακινήτου στο εξωτερικό και όχι στην Ελλάδα, όπου είχε αρχικά εστιάσει τις σχετικές της προσπάθειες. Μάλιστα, σε πλήρη φάση ανάπτυξης, το εν λόγω ακίνητο εκτιμάται ότι θα αγγίζει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ, δείγμα του μεγέθους και της πολυτέλειας που θα το χαρακτηρίζει. Η νέα αυτή επένδυση θα γίνει μέσω της 100% θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, Grivalia Hospitality.

Σημειωτέον ότι η εταιρεία αναζητούσε κάποιο κατάλληλο ακίνητο για επένδυση και στην Ελλάδα τους τελευταίους 18 μήνες, χωρίς εν τέλει η προσπάθεια αυτή να στεφθεί με επιτυχία, με αποτέλεσμα η πρώτη κίνηση να γίνεται στο εξωτερικό. Απώτερος στόχος της Grivalia Hospitality είναι η μετεξέλιξή της σε ΑΕΕΑΠ τουριστικών ακινήτων με έδρα την Ελλάδα. Ωστόσο, με το σημερινό φορολογικό καθεστώς κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί.

Πάντως, στο πλαίσιο της επέκτασης στον κλάδο των τουριστικών αναπτύξεων εντάσσεται η πρόσφατη συμφωνία χρηματοδότησης της εταιρείας κατά το ποσό των 50 εκατ. ευρώ, από το ΙFC, μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μάλιστα, η σχετική συνεργασία αναμένεται να έχει και συνέχεια, καθώς πρόθεση των δύο πλευρών είναι να επεκταθεί και με ακόμη μεγαλύτερο δανεισμό σε βάθος χρόνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο δάνειο που χορηγεί η Παγκόσμια Τράπεζα απευθείας σε εταιρεία που εδρεύει στην Ελλάδα. Παράλληλα, σύμφωνα με τη διοίκηση της Grivalia, το κόστος της εν λόγω χρηματοδότησης κρίνεται πολύ ανταγωνιστικό και σίγουρα πολύ πιο οικονομικό, συγκριτικά π.χ. με μια αύξηση κεφαλαίου, όπου θα έπρεπε να παρέχονται και σημαντικά μερίσματα/αποδόσεις στους μετόχους. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Χρυσικό, διευθύνοντα σύμβουλο της Grivalia Properties, αυτή τη στιγμή η εταιρεία διαθέτει σχεδόν μηδενικό δανεισμό, που δεν ξεπερνάει το 6% του ενεργητικού της, αξίας της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το περιθώριο αύξησης της μόχλευσης κεφαλαίων είναι σημαντικό και μπορεί να αγγίξει τουλάχιστον τα 200 εκατ. ευρώ, προτού εξεταστεί η αναζήτηση άλλων πηγών χρηματοδότησης, όπως π.χ. μια αύξηση κεφαλαίου.

Παράλληλα, εντός της προηγούμενης εβδομάδας, η Grivalia Properties ολοκλήρωσε και τυπικά την απόκτηση ακόμη τριών ακινήτων, καθώς δόθηκε η έγκριση των μετόχων, στο πλαίσιο έκτακτης γενικής συνέλευσης. Πρόκειται για εμπορικά ακίνητα που ανήκαν στη Eurobank Leasing, τα οποία αποκτήθηκαν αντί συνολικού τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, στο χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ θα ενταχθεί ένα κατάστημα επιφάνειας 921 τ.μ. (πλέον υπογείου 928 τ.μ.) μισθωμένο στην αλυσίδα ΑΒ Βασιλόπουλος, που βρίσκεται σε οικόπεδο 1,6 στρεμμάτων στη Νικήτη Χαλκιδικής, αντί τιμήματος 800.000 ευρώ.

Επίσης, η εταιρεία απέκτησε αντί 2,7 εκατ. ευρώ 10 οριζόντιες ιδιοκτησίες σε ακίνητο στη συμβολή των οδών Νεοφύτου Βάμβα και Λ. Βασ. Σοφίας, που αφορούν σε οκτώ υπόγειους χώρους στάθμευσης και το ισόγειο κατάστημα που χρησιμοποιείται από την αλυσίδα TGI Friday’s. Το τρίτο ακίνητο αφορά σε κατάστημα μισθωμένο από την αλυσίδα Σκλαβενίτης στο Κορωπί και το τίμημα ανήλθε σε 2,26 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή