ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τρεις αλλαγές που έρχονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2017

oi-treis-allages-poy-erchontai-sto-chrimatistirio-athinon-to-2017-2167788

Αλλάζει η κατηγοριοποίηση των μετοχών του Χρηματιστηρίου από τις 15 Ιανουαρίου του 2017, προωθείται η έναρξη συνεργασίας με τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) για να λειτουργήσει το ενεργειακό Χρηματιστήριο, ενώ αλλάζει και το θεσμικό πλαίσιο των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs), ώστε οι εγχώριοι επενδυτές να αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα που ακολουθούν ξένους δείκτες. Αυτές είναι οι τρεις προτεραιότητες για το 2017, που ανακοίνωσε χθες η διοίκηση των Ελληνικών Χρηματιστηρίων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και με αφορμή την ανασκόπηση της χρονιάς που ολοκληρώνεται.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ Σωκράτη Λαζαρίδη: «θα δημιουργηθούν τρεις νέες κατηγορίες με βάση τη συναλλακτική δραστηριότητα: Υψηλή, μέση και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα». Οπως αποκάλυψε ο κ. Λαζαρίδης, «στις δύο πρώτες κατηγορίες οι τιμές των μετοχών θα κλείνουν με βάση τον συνδυασμό συναλλακτικής δραστηριότητας και δημοπρασιών (call auction). Αντίθετα, στη μικρή κεφαλαιοποίηση θα λαμβάνεται υπ’ όψιν μόνο το αποτέλεσμα των δημοπρασιών». Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης επεσήμανε ακόμη ότι η ΕΧΑΕ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ελληνικές τράπεζες προκειμένου να υπάρξει εισαγωγή δύο νέων ομολογιακών εκδόσεων.

Στα σχέδια του ομίλου είναι και η δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας σε συνεργασία με άλλους φορείς της αγοράς (ΛΑΓΗΕ). Αναφερόμενος στις διεθνείς αγορές, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως οι αναπτυσσόμενες ευρωαγορές είχαν συνολικά καλύτερη πορεία σε σχέση με το 2015, κάτι που σε παγκόσμιο επίπεδο δεν ισχύει αφού πρώτη φορά η παραδοσιακή βιομηχανία που εκπροσωπεί ο δείκτης Dow Jones θα ξεπεράσει σε απόδοση τις εταιρείες τεχνολογίας που εκπροσωπούνται στο χρηματιστήριο του Nasdaq. Αναφορικά με τον απολογισμό του ελληνικού Χρηματιστηρίου το 2016, ο κ. Λαζαρίδης υπογράμμισε ότι η χρονιά θα κλείσει με 20 – 25% μείωση του τζίρου στο Χ.Α., όταν ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου στην Ευρώπη είναι 16,5%. Επί του παρόντος, είπε ο κ. Λαζαρίδης, «το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό Χρηματιστήριο πραγματοποιείται από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης οδεύει προς μία ακόμη πτωτική χρονιά».

Σε επίπεδο εισηγμένων, τα βασικά θεμελιώδη μεγέθη (fundamentals) δείχνουν να υποστηρίζουν μια αλλαγή του κλίματος. Στο α΄ εξάμηνο του 2016 καταγράφηκε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και των χρηματικών διανομών (μερίσματα, προμερίσματα, διανομές αποθεματικών, επιστροφές κεφαλαίου κ.λπ.) από την πλευρά των εταιρειών. Συνολικά, το 2016 διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 680 εκατ. ευρώ από 590 εκατ. ευρώ που είχαν διανεμηθεί το 2015. Επίσης, φέτος οι εισηγμένες επέστρεψαν μετρητά προς τους μετόχους τους συνολικής αξίας 33 εκατ. ευρώ από 69 εκατ. ευρώ την παρελθούσα οικονομική χρήση. Επίσης, διανεμήθηκαν προμερίσματα ύψους 78 εκατ. ευρώ το 2016 από 161 εκατ. ευρώ το 2015.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου παρέστη και ο πρόεδρος του ομίλου της ΕΧΑΕ, Ιάκωβος Γεωργάνας, υποστηρίζοντας σε δηλώσεις του ότι: «Οι αγορές δεν φαίνεται ακόμα να έχουν πιστέψει πως μπορούμε να πετύχουμε. Ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά οι προσδοκίες μας (κλείσιμο αξιολόγησης, ποσοτική χαλάρωση, πρωτογενές πλεόνασμα) θα πραγματοποιηθούν. Η πεποίθησή μου για κάτι τέτοιo φθάνει στο 80 – 85%. Εάν προσθέσουμε σε όλα τα δεδομένα την πιθανότητα πολιτικής αστάθειας, το ποσοστό αισιοδοξίας μου μειώνεται στο 50%».