ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αισθητή βελτίωση μεγεθών για τις τράπεζες μέσα στο 2016

aisthiti-veltiosi-megethon-gia-tis-trapezes-mesa-sto-2016-2167798

Ετος σταθεροποίησης και βελτίωσης μεγεθών ήταν το 2016 για τις τράπεζες μετά το αδιανόητο 2015, όταν η παρατεταμένη «διαπραγμάτευση» οδήγησε τη χώρα ένα βήμα από τον εξοστρακισμό της από την Ευρωζώνη, στο πολυήμερο κλείσιμο των τραπεζών και στην επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το 2016 ήταν χρονιά επούλωσης των μεγάλων πληγών του 2015, διαδικασία που θα απαιτήσει πολύ χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις τα τελευταία χρόνια και κυρίως η επιβολή των capital controls το 2015 θα στιγματίζουν για δεκαετίες τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα.

Το 2016 είναι έτος επιστροφής των τραπεζών σε (μικρή) κερδοφορία έπειτα από πολλά χρόνια ιστορικά υψηλών ζημιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πρώτο εξάμηνο οι εγχώριες τράπεζες εμφάνισαν οριακή κερδοφορία, μετά από φόρους, ύψους 65 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 5,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015). Η εικόνα αυτή, λίγο πολύ, θα διατηρηθεί και στο δεύτερο εξάμηνο. Η θετική εικόνα του 2016 οφείλεται στη μεγάλη μείωση των προβλέψεων, μείωση που επέτρεψε την επιστροφή σε κερδοφορία. Στο α΄ εξάμηνο οι εγχώριες τράπεζες πραγματοποίησαν στην Ελλάδα προβλέψεις για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ έναντι 8,96 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2015. Οσο σταθεροποιείται και βελτιώνεται η εικόνα των «κόκκινων» δανείων τόσο θα μειώνονται οι προβλέψεις και θα αυξάνονται τα καθαρά κέρδη των τραπεζών. Ετσι το μεγάλο στοίχημα για το 2017 είναι να δούμε ουσιαστική μείωση των «κόκκινων» δανείων, βελτίωση καταθέσεων ώστε να επιστρέψουμε σε θετικούς ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης και οι τράπεζες να ενισχύσουν ουσιαστικά την κερδοφορία τους.

Το 2016, πάντως, καταγράφηκαν σημάδια αντιστροφής της ανοδικής πορείας των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο τέλος Σεπτεμβρίου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) της Εθνικής μειώθηκαν για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά 1 δισ. ευρώ, ενώ από την αρχή του έτους, η συνολική μείωση των NPEs ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ. Τα νέα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα της Alpha Bank στο εννεάμηνο μειώθηκαν κατά 71% σε ετήσια βάση, αντικατοπτρίζοντας τη σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Αντίστοιχα, η Πειραιώς παρουσίασε αρνητικά για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση. Τέλος, στη Eurobank για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά, ενώ τα νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 70% σε τριμηνιαία βάση.