Χρειάστηκαν 4 έτη για την παραχώρηση της Κασσιόπης

Χρειάστηκαν 4 έτη για την παραχώρηση της Κασσιόπης

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν τέλη Ιανουαρίου του 2013, όταν η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωνε την επικράτηση της NCH Capital στη διαγωνιστική διαδικασία για την παραχώρηση έκτασης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται «για την πρώτη άμεση 100% διεθνή επένδυση σε δημόσια γη τα τελευταία 15 χρόνια». Οπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, ίσως να ήταν ορθότερο να έλεγε τα τελευταία 20 χρόνια…

Μόλις, χθες, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου του 2016 μπόρεσε το Ταμείο να «πανηγυρίσει» την πραγματική ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης και την παράλληλη καταβολή μέρους του τιμήματος, που, σημειωτέον, είχε προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.

Δηλαδή, χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια (παρά έναν μήνα), όχι για να ξεκινήσουν τα έργα και να υλοποιηθεί η επένδυση αλλά για να λάβουν ο επενδυτής και το ΤΑΙΠΕΔ τις απαραίτητες εγκρίσεις, υπογραφές, υπουργικές αποφάσεις και άδειες και να διεκπεραιώσει τις προβλεπόμενες –και όχι μόνον– διαδικασίες, όπως και για να αντιμετωπίσει το μπαράζ των αντιδράσεων και προσφυγών που εκδηλώθηκαν κατά της ιδιωτικοποίησης από αυτοδιοικητικούς, κοινωνικούς και άλλους φορείς.

Η NCH Capital, βέβαια, περίμενε περισσότερο από τέσσερα χρόνια, αφού η πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον εν λόγω διαγωνισμό είχε γίνει στις 6 Μαρτίου του 2012. Τέσσερα ολόκληρα χρόνια και οκτώ μήνες πριν, μέσα στα οποία άλλαξε έξι φορές η ελληνική κυβέρνηση και πέρασαν πέντε διαφορετικοί πρωθυπουργοί εάν συνυπολογίσει κανείς και τους υπηρεσιακούς. Πολλοί απορούν ευλόγως με την υπομονή του επενδυτή, όπως και με αυτή άλλων επενδυτών όπως του Αστέρα Βουλιαγμένης, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, του Ελληνικού και της Αφάντου στη Ρόδο. Ομως η περίπτωση της Κασσιόπης αποτελεί ρεκόρ μέχρι στιγμής. Ακόμα και έτσι όμως προχώρησε. Κάτι που δεν είναι βέβαιο για άλλες ιδιωτικοποιήσεις όπως και δεν είναι βέβαιη και η έκταση των επιπτώσεων που έχει υποστεί διεθνώς από αυτές τις καθυστερήσεις η εικόνα της χώρας ως προορισμός για άμεσες ξένες επενδύσεις. Πολλοί υπογραμμίζουν βέβαια πως ο Γολγοθάς της Κασσιόπης μπορεί να μην τέλειωσε. Η NCH Capital θα πρέπει να προχωρήσει στην ανάπτυξη της έκτασης. Η διοίκησή της δηλώνει πως ξεκινά την υλοποίηση άμεσα. Η επένδυση θα περιλάβει «τη δημιουργία μεικτού τουριστικού θέρετρου υψηλής αισθητικής, υπό την ομπρέλα διεθνούς αλυσίδας παγκοσμίου φήμης με το κατασκευαστικό κόστος να ξεπερνά τον αρχικό υπολογισμό των 100 εκατ. Ειδικότερα, η NCH υπέγραψε χθες Πέμπτη με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση μεταβίβασης του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «Επενδύσεις Ακινήτων Νέας Κέρκυρας Α.Ε.» –η οποία είχε συσταθεί από το Ταμείο για τον σκοπό της αξιοποίησης– και κατέβαλε την πρώτη δόση του τιμήματος, ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το συνολικό τίμημα για την απόκτηση του δικαιώματος της επιφάνειας για 99 χρόνια ανέρχεται σε 23 εκατ., ενώ άνω των 75 εκατ. προβλέπεται να δαπανηθούν στην ανάπτυξή του.

Η συνολική έκταση στην Κασσιόπη ανέρχεται σε 490 στρέμματα, εκ των οποίων μεταβιβάζονται τα 438. Από αυτά, τα 320 στρέμματα θα παραμείνουν προσβάσιμα στο ευρύ κοινό και στην υπόλοιπη έκταση ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει περίπου 35 στρέμματα για ήπια τουριστική ανάπτυξη. Η ολοκλήρωση αυτού του έργου (ξενοδοχείο 5 αστέρων, τουριστικές κατοικίες, μαρίνα, μονάδες αφαλάτωσης, επεξεργασίας απορριμμάτων κ.λπ.) σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εφόσον προχωρήσει απρόσκοπτα, θα απαιτήσει τουλάχιστον 18 με 24 μήνες. Δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση κάπου στα τέλη του 2018…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή