Ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα τουριστικά έσοδα το εννεάμηνο

Ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ η υστέρηση στα τουριστικά έσοδα το εννεάμηνο

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστέρηση άνω του 1 δισ. ευρώ στα τουριστικά έσοδα για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2016 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και αρνητικό ρεκόρ στη μέση δαπάνη ανά ταξίδι των επισκεπτών από το εξωτερικό αποκάλυψε η ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος των οριστικών στοιχειών εννεαμήνου για την πορεία των βασικών μεγεθών του ελληνικού τουρισμού κατά την περυσινή σεζόν.

Τα εν λόγω στοιχεία δείχνουν ότι οι απώλειες των τουριστικών εσόδων για το εννεάμηνο ήταν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες όπως είχαν αποτυπωθεί στα προσωρινά στοιχεία της ΤτΕ για το ίδιο διάστημα πριν από περίπου ενάμιση μήνα. Ετσι, τα τουριστικά έσοδα για τη χώρα περιορίστηκαν στα 11,78 δισ. ευρώ. Εξίσου ανησυχητικό στοιχείο με την πτώση των εσόδων για τον ελληνικό τουρισμό είναι η μείωση κατά 13,2% της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ καθώς ο εν λόγω δείκτης έπεσε για πρώτη φορά κάτω από τα 500 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση δαπάνη διαμορφώθηκε στα 491,2 ευρώ έναντι 565,9 ευρώ το εννεάμηνο του 2015 και 579,3 ευρώ το 2014. Επιπλέον, μείωση κατά 8,8% παρουσίασε η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση φθάνοντας στα 68,6 ευρώ και κατά 4,9% η μέση διάρκεια παραμονής φθάνοντας τις 7,2 ημέρες.

Η οικονομική αιμορραγία για τον ελληνικό τουρισμό προέρχεται σχεδόν απ’ όλες τις βασικές αγορές. Ενδεικτικά οι απώλειες για το εννεάμηνο από τους Γάλλους τουρίστες έφθασαν τα 259,2 εκατ. ευρώ, από τους Αμερικανούς τα 223 εκατ. ευρώ, τους Γερμανούς τα 170 εκατ. ευρώ, τους Βρετανούς τα 138 εκατ. ευρώ και τους Ιταλούς τα 110 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των τουριστικών εσόδων συγκεντρώνονται από την Τράπεζα της Ελλάδος –βάσει της πρακτικής και άλλων κεντρικών τραπεζών– βασιζόμενη σε δηλώσεις των ξένων επισκεπτών για τα ποσά που δαπάνησαν στη χώρα μας. Τα ποσά αυτά συμπεριλαμβάνουν όλα τα έξοδα που πραγματοποίησαν πριν και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. Η έρευνα της Τράπεζας αποτυπώνει τα συνολικά τουριστικά έσοδα για τη χώρα τα οποία δεν συνδέονται με τυχόν φοροαποφυγή που πραγματοποιείται στη συνέχεια από μερίδα τουριστικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας, οι αφίξεις των επισκεπτών από το εξωτερικό για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,1% φθάνοντας τα 23,98 εκατ. ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 1% φθάνοντας τα 171,7 εκατ. Στη θετική εξέλιξη των αφίξεων βοήθησαν, μεταξύ άλλων, οι μεγάλες προσφορές που έδωσαν οι ξενοδόχοι στις ξένες αγορές για την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και η αύξηση κατά 661.000 των αφίξεων με κρουαζιέρα, κυρίως από όσες ακυρώθηκαν πέρυσι από την Τουρκία –λόγω των προβλημάτων αστάθειας που αντιμετωπίζει η γειτονική αγορά– και μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή