Στην Grivalia το 60% του Pearl Island στον Παναμά αντί 27 εκατ. ευρώ

Στην Grivalia το 60% του Pearl Island στον Παναμά αντί 27 εκατ. ευρώ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Παναμά και συγκεκριμένα στο ιδιωτικό νησί Pearl Island, συνολικής επιφάνειας 13.230 στρεμμάτων, θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επενδυτική κίνηση της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, στον ξενοδοχειακό-τουριστικό κλάδο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, η εισηγμένη ήρθε σε συμφωνία για την απόκτηση του 60% του ακινήτου, το οποίο μέχρι πρότινος κατείχε η Dolphin Capital Investors, αντί συνολικού τιμήματος της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου.

Με τον τρόπο αυτό, η Grivalia Hospitality, θυγατρική της Grivalia Properties, η οποία συστάθηκε πριν από 18 μήνες με στόχο την επένδυση σε τουριστικά έργα, πραγματοποιεί την πρώτη της κίνηση εκτός Ελλάδος, παρότι αναζητούνταν πιθανά ακίνητα-στόχοι στην ελληνική αγορά, για όλο αυτό το διάστημα. Το νησί πρόκειται να μετατραπεί σε έναν μοναδικό παραθεριστικό προορισμό, που θα εκτείνεται σε τρία πολυτελή θέρετρα και έναν μεγάλο αριθμό βιλών και οικιστικών μονάδων. Περαιτέρω αναπτύξεις θα αφορούν σε ένα μικρό εμπορικό χωριό, δύο μαρίνες ελλιμενισμού και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις, ενώ η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 500.000 τ.μ. Σημειωτέον ότι η Dolphin έχει ήδη κατασκευάσει τα βασικά έργα υποδομών, που αφορούν σε έναν μεγάλο αεροδιάδρομο, οδικό δίκτυο άνω των 18 χιλιομέτρων, ηλεκτροπαραγωγική μονάδα, πύργο τηλεπικοινωνιών, μονάδες επεξεργασίας υδάτων, συλλογής και αποκατάστασης αποβλήτων, μια μικρή μαρίνα 30 θέσεων και μια τεχνητή δεξαμενή συγκέντρωσης υδάτων.

Μάλιστα, ένα μικρό μέρος της ανάπτυξης έχει ήδη παραδοθεί επιτυχώς από τον τοπικό εταίρο (όμιλος Eleta), που διατηρεί ποσοστό 40% της επένδυσης, συμπεριλαμβανομένου ενός παραθαλάσσιου κέντρου εστίασης και διασκέδασης, συγκροτημάτων κατοικιών και άνω των 30 βιλών που έχουν πωληθεί σε επιφανείς οικογένειες του Παναμά. Παράλληλα, υφίσταται συμφωνία με τον όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve, καθώς και βιλών σε μία από τις πιο όμορφες παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού. Το συνολικό κόστος ανάπτυξης θα είναι της τάξεως των 66,5 εκατ. ευρώ με τραπεζική χρηματοδότηση 50%, η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί.

Ωστόσο, όπως ανέφερε πρόσφατα στην «Κ», ο διευθύνων σύμβουλος της Grivalia, κ. Γιώργος Χρυσικός, σε πλήρη φάση ανάπτυξης, το εν λόγω ακίνητο εκτιμάται ότι θα αγγίζει σε αξία τα 500 εκατ. ευρώ. Απώτερος στόχος της Grivalia Hospitality είναι η μετεξέλιξή της σε ΑΕΕΑΠ τουριστικών ακινήτων με έδρα την Ελλάδα και όχι το Λουξεμβούργο που είναι σήμερα. Ωστόσο, σημειώνεται ότι με το σημερινό φορολογικό καθεστώς κάτι τέτοιο αποκλείεται να συμβεί.

Με τη σειρά της, η Dolphin Capital Investors επιτυγχάνει μια ακόμα πώληση μη στρατηγικού ακινήτου της, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εκπονηθεί. Η εταιρεία ανέφερε χθες ότι το τίμημα αντιστοιχεί περίπου στη συνολική επένδυση της εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο, ενώ έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη πώληση έτερου ακινήτου (Playa Grande) στη Δομινικανή Δημοκρατία, αντί συνολικού ποσού 139 εκατ. ευρώ. Πλέον, με την πρόσθετη ρευστότητα που εξασφαλίστηκε, η εταιρεία θα επιταχύνει τις προσπάθειες για την έναρξη της κατασκευής των δύο βασικών έργων στην Ελλάδα (Kilada Hills και The Aman at Kea).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή