Θέμα κεφαλαιακής επάρκειας για HSW βάζει η Περιφέρεια Αττικής

Θέμα κεφαλαιακής επάρκειας για HSW βάζει η Περιφέρεια Αττικής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέες διαστάσεις λαμβάνει η προσπάθεια εξαγοράς της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways από τις Μινωικές Γραμμές, ύστερα από επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής η οποία θέτει, μεταξύ άλλων, θέμα αυξήσεως κεφαλαίου της ακτοπλοϊκής. Με δεδομένο πως με μια τέτοια κίνηση οι Μινωικές Γραμμές, που ήδη κατέχουν το 48,5% της Hellenic Seaways, θα μπορούσαν να αποκτήσουν τον έλεγχο του 51%, γίνεται εύκολα αντιληπτό πώς δύναται να επηρεάσει την εξέλιξη της όλης υπόθεσης. Σε κάθε περίπτωση προσθέτει ένα επιχείρημα στη φαρέτρα των Μινωικών οι οποίες ως γνωστόν έχουν περιέλθει σε αντιπαράθεση με τη διοίκηση της Hellenic. Παράλληλα, ενδέχεται να επηρεάσει και την έκβαση του διεθνούς διαγωνισμού που πραγματοποιεί η Πειραιώς για τη διάθεση του ποσοστού της τάξης του 40,4% που αυτή κατέχει στη Hellenic και το οποίο επίσης επιδιώκουν να αποκτήσουν οι Μινωικές, συμφερόντων του ιταλικού ομίλου Γκριμάλντι.

Σύμφωνα με το εν λόγω έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής, Διεύθυνσης Ανάπτυξης Π.Ε. Πειραιά, Τμήματος Ανωνύμων Εταιρειών με ημερομηνία 29/12/2016, έπειτα από έλεγχο των ετησίων οικονομικών καταστάσεων της εταιρικής χρήσης 2015 διαπιστώθηκε πως η ακτοπλοϊκή υπόκειται στις διατάξεις του άρθρου 47 του Κ.Ν. 2190/20, καθώς το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είναι μικρότερο από το μισό του μετοχικού κεφαλαίου και ως εκ τούτου «το διοικητικό συμβούλιο έπρεπε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων μέσα σε προθεσμία έξι μηνών από τη λήξη της χρήσης, που θα αποφασίσει τη λύση της εταιρείας ή την υιοθέτηση άλλου μέτρου. Ως ενδεικτικά, αναφέρουμε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με συμψηφισμό ζημιών και στη συνέχεια την αύξηση αυτού ή τη μετατροπή της εταιρείας σε άλλη νομική μορφή».

Επίσης, στο ίδιο έγγραφο σημειώνεται ότι η υιοθέτηση κατά πλειοψηφία από τη γενική συνέλευση της 24/6/2016 ως μέτρου για «την αποκατάσταση της ζημίας τον συμψηφισμό από τα καθαρά κέρδη των επόμενων πέντε οικονομικών χρήσεων» δεν αποτελεί κατά την άποψη της υπηρεσίας «πρόσφορο μέτρο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας, διότι δεν είναι αβέβαιο το αποτέλεσμα των επόμενων χρήσεων και θα διαιωνίζεται η αβεβαιότητα της κεφαλαιακής επάρκεια της εταιρείας».

H ίδια διεύθυνση έχει αποστείλει επιστολή και προς τους ορκωτούς λογιστές της ακτοπλοϊκής καλώντας τους να τοποθετηθούν για το γεγονός πως δεν διατυπώθηκε θέση με επιφύλαξη. Αξίζει ίσως να αναφερθεί πως αύριο Πέμπτη στην Αθήνα θα βρίσκεται ο επικεφαλής του Grimaldi Group, Εμανουέλε Γκριμάλντι, με την ευκαιρία ναυτιλιακού συνεδρίου, και αναμένεται να αναφερθεί στην προσπάθεια εξαγοράς της Hellenic Seaways.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή