Καθυστέρηση αξιολόγησης και αβεβαιότητα απειλούν την πορεία του τουρισμού το 2017

Καθυστέρηση αξιολόγησης και αβεβαιότητα απειλούν την πορεία του τουρισμού το 2017

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετικά είναι τα μηνύματα για τον εισερχόμενο τουρισμό το 2017, αλλά η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η ευρύτερη πολιτικοοικονομική αστάθεια εγκυμονούν κινδύνους, αναφέρει στο στατιστικό δελτίο του το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Επιπλέον, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι η υψηλή φορολογία πλήττει ευθέως την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού και δημιουργεί σημαντικά αντικίνητρα για εργασία και επιχειρείν. Σε σχέση με τις αγορές ενδιαφέροντος για τον ελληνικό τουρισμό τονίζει ότι μετά το Brexit και τη διολίσθηση της λίρας με αναμενόμενο αρνητικό αντίκτυπο στα ταξίδια των Βρετανών στο εξωτερικό, μεγάλες χώρες (Ολλανδία, Γερμανία, Γαλλία) έχουν εκλογές το 2017 με αποτέλεσμα να προκαλείται αβεβαιότητα που δεν αποτελεί καλό σύμμαχο για καταναλωτικές δαπάνες περιλαμβανομένων και των ταξιδιωτικών. Θετική εξέλιξη χαρακτηρίζει για τον τουρισμό την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας όπου σε έκταση 438.000 στρεμμάτων ο επενδυτής θα κατασκευάσει τουριστικό συγκρότημα 35.000 τ.μ., ενώ παράλληλα θα διατηρηθεί και η ελεύθερη πρόσβαση του κοινού περίπου στα 3/4 του συνολικού χώρου. Αντίθετα, αρνητική εξέλιξη χαρακτηρίζει ιδιαίτερα για την ανάπτυξη του τουρισμού πόλεων την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Για τη σεζόν του 2016 το Ινστιτούτο επικαλείται τα στοιχεία της έρευνας συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνουν ότι στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου οι αφίξεις από το εξωτερικό ήταν αυξημένες κατά 4,9%, αλλά τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 6,6%. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο η κάμψη της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης μπορεί να αποδοθεί αφενός σε γενικότερη τάση μείωσης της δαπάνης διεθνώς και αφετέρου στην αυξημένη χρήση κρατήσεων τελευταίας στιγμής λόγω της καθυστερημένης εισόδου της Ελλάδας στη διεθνή τουριστική αγορά το 2016 ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης το α΄ εξάμηνο του έτους πέρυσι και της αρνητικής εικόνας για τη χώρα από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Εξάλλου, το 2016 έκλεισε με μια σημαντική επιτυχία για τα ελληνικά ξενοδοχεία. Σύμφωνα με σχετική διεθνή έρευνα που δημοσιοποίησε το Ινστιτούτο πέρυσι, η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ ανταγωνιστικών προορισμών (Τουρκία, Κύπρο, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) σε ό,τι αφορά τον γενικό δείκτη ικανοποίησης των πελατών στα ξενοδοχεία. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Κύπρος. Στον δείκτη εξυπηρέτησης η Ελλάδα κατέλαβε την πρώτη θέση, στον δείκτη εστίασης τη δεύτερη, ενώ στον δείκτη σχέσης ποιότητας-τιμής την τρίτη θέση. Το 49,8% της κίνησης στην Ελλάδα προήλθε από ζευγάρια και το 26,6% από οικογένειες. Επίσης, το 11,9% των ταξιδιωτών ήρθαν με γκρουπ, ενώ το 9,9% μεμονωμένα. Μόλις το 1,8% ήρθε για επαγγελματικούς λόγους. Σε όλες τις χώρες η πλειονότητα ταξιδεύει είτε ως ζευγάρι είτε ως οικογένεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή