Υπεραμύνθηκε των δημοπρασιών ενέργειας ο Σταθάκης

Υπεραμύνθηκε των δημοπρασιών ενέργειας ο Σταθάκης

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα χρειαστεί κανείς να πληρώσει σε δραχμή ξεκίνησε την ομιλία του στο συνέδριο Athens Energy Forum ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. Σε ό,τι αφορά την αγορά ενέργειας, μίλησε για τη μετάβασή της σε ένα διαφορετικό μοντέλο μέχρι το 2020 και υπεραμύνθηκε του μοντέλου ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) για την ενίσχυση του ανταγωνισμού. «Η ΔΕΗ θα παραμείνει βασικός πυλώνας του νέου μοντέλου αγοράς και το μερίδιό της θα περιοριστεί στο 50% μέσω του εργαλείου ΝΟΜΕ που επιλέξαμε έναντι άλλων που θα οδηγούσαν σε συρρίκνωση του παραγωγικού της δυναμικού, τύπου Μικρή ΔΕΗ» είπε ο κ. Σταθάκης. Βασικός πυλώνας του νέου αυτού μοντέλου θα είναι επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος με αιχμή την ανάπτυξη των ΑΠΕ, όπως επίσης και η ασφάλεια εφοδιασμού της αγοράς. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στη χθεσινή δημοπρασία ενέργειας, η επιτυχία της οποίας συνιστά απόδειξη, όπως είπε, ότι υπάρχει ανταγωνισμός και ενδιαφέρον, συνεπώς, αναμένεται να διευκολυνθεί η επέκταση των ιδιωτών στην αγορά και να δημιουργηθεί πιο ομαλό σύστημα μετάβασης στον επιδιωκόμενο στόχο.

Για τον τομέα των υδρογονανθράκων ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Δημοσίου, Total και ΕΛΠΕ για την υπογραφή σύμβασης παραχώρησης του «οικοπέδου» 2 στο Ιόνιο Πέλαγος.

Η πλευρά των ΕΛΠΕ, ωστόσο, εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στον τομέα των υδρογονανθράκων. Στην ομιλία του στο συνέδριο ο γενικός διευθυντής Ερευνας – Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ, κ. Γιάννης Γρηγορίου, ανέφερε πως το κράτος κινείται αργά, με αποτέλεσμα η εταιρεία, αν και είναι έτοιμη, δεν μπορεί να προχωρήσει στις επενδύσεις που σχεδιάζει. Από την πλευρά της Energean ο κ. Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε στο εν εξελίξει επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στον Πρίνο και ανακοίνωσε ότι σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι σεισμικές έρευνες στα Ιωάννινα.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, επισήμανε ότι η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων του νησιού, ενώ σε ό,τι αφορά τα κοιτάσματα σημείωσε ότι η κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η ευρύτερη περιοχή θα συνεχίσουν να μας εκπλήσσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή