Πρόστιμο 1,053 εκατ. σε 8 εταιρείες για συμμετοχή στο καρτέλ καλλυντικών

Πρόστιμο 1,053 εκατ. σε 8 εταιρείες για συμμετοχή στο καρτέλ καλλυντικών

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόστιμο ύψους 1.053.595 ευρώ επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμού (Ε.Α.) σε οκτώ εταιρείες συμφερόντων των αδερφών Χόντου που δραστηριοποιούνται κυρίως στον κλάδο των καλλυντικών για οριζόντια σύμπραξη (καρτέλ) στον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων τους.

Με την απόφαση αυτή εγκαινιάζεται στην Ελλάδα η διαδικασία διευθέτησης διαφορών, η οποία θεσπίστηκε πέρυσι και συνίσταται στην ομολογία ενοχής από τις επιχειρήσεις και την παραίτησή τους από τα ένδικα μέσα με «αντάλλαγμα» την επιβολή προστίμου χαμηλότερου κατά 15% από αυτό που θα επιβαλλόταν κανονικά.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση της Ε.Α. πρόστιμα συνολικού ύψους 1,05 εκατ. ευρώ επιβάλλονται στις ακόλουθες εταιρείες: α) Hondos Center AEE Πολυκαταστήματα, β) Ατήνη Χόντος ΑΕΕ, γ) Χόντος Πολυκατάστημα Α.Ε.& Β.Ε., δ) Θερμαϊκός Είδη Πολυκαταστήματος Α.Ε.&Β.Ε., ε) Answer A.E.E. Καλλυντικών, Τουριστικών ειδών και Ειδών Νεωτερισμού, στ) Step A.E.E. Καλλυντικών, ζ) Makaldi AEE Ειδών Πολυκαταστήματος και η) Αφοί Σ. Χόντου Καλλυντικά ΑΒΕΕ. Με βάση το σκεπτικό της απόφασης, διαπιστώθηκε ότι οι προαναφερθείσες εταιρείες συμμετείχαν σε οριζόντια συμφωνία με αντικείμενο τον καθορισμό των τιμών λιανικής πώλησης των προϊόντων τους, κατά παράβαση των εθνικών και ενωσιακών κανόνων περί ανταγωνισμού. Οι παραβάσεις αφορούσαν την περίοδο Ιουνίου 2003 – Ιουνίου 2006, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες για τον καθορισμό των προστίμων ελήφθησαν υπόψη και οι τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

H έρευνα της Ε.Α. ξεκίνησε κατόπιν καταγγελιών της εταιρείας Notos Com Συμμετοχές. Το ένα μέρος των καταγγελιών αφορούσε την εμπλοκή των εταιρειών συμφερόντων των αδερφών Χόντου, ενώ το έτερο σκέλος αφορά την εμπλοκή σε οριζόντια σύμπραξη των ακόλουθων χονδρεμπορικών εταιρειών καλλυντικών: Estee Lauder Hellas A.E., Π.Ν. Γερολυμάτος ΑΕΒΕ, L’ Oreal Produits De Luxe Hellas Α.Ε., Γρ. Σαράντης ΑΒΕΕ και Parfums Christian Dior Hellas ΑΕΒΕ. Οι εταιρείες που εμπλέκονται στο δεύτερο σκέλος των καταγγελιών δεν έχουν ζητήσει να υπαχθούν στη διαδικασία διευθέτησης και γι’ αυτό τον λόγο βρίσκεται από τον περασμένο Νοέμβριο σε εξέλιξη η ακροαματική διαδικασία ενώπιον της ολομέλειας της Ε.Α.

Η επόμενη υπόθεση που αναμένεται να «κλείσει» μέσω της διαδικασίας διευθέτησης, τουλάχιστον για μια μεγάλη μερίδα εταιρειών και δη των μεγαλύτερων από τις συνολικά 45 που εμπλέκονται, είναι αυτή του «καρτέλ» των κατασκευαστικών εταιρειών. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από την αγορά, η υπόθεση είναι στο στάδιο της κατάρτισης της εισήγησης από την Ε.Α. Στις 20 Φεβρουαρίου 2017 έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στην ολομέλεια η ακροαματική διαδικασία για τις υπόλοιπες εταιρείες που εμπλέκονται και δεν υπήχθησαν στη διαδικασία διευθέτησης διαφορών. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αναβληθεί εκ νέου σε περίπτωση που έως τότε δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία διευθέτησης διαφορών για τις εταιρείες που έχουν υπαχθεί σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή