Η αβεβαιότητα διώχνει τους ξένους από την αγορά πολυτελών κατοικιών

Η αβεβαιότητα διώχνει τους ξένους από την αγορά πολυτελών κατοικιών

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φρένο», έστω και προσωρινά, μοιάζει να μπαίνει στην τροχιά ανάκαμψης της αγοράς πολυτελών κατοικιών, εξοχικών και μη, όπου είχε καταγραφεί σημαντική κινητικότητα και αυξημένος όγκος συναλλαγών κατά τη διάρκεια του 2016, μετά τη μεγάλη κάμψη του 2015. Η επιστροφή της πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην ημερήσια διάταξη έχει καταστήσει επιφυλακτικούς τους επίδοξους αγοραστές κατοικιών από το εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν για ακόμη μία φορά στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Πλουμή, γενικό διευθυντή του μεσιτικού γραφείου Πλουμής – Σωτηρόπουλος, που ειδικεύεται στις πολυτελείς κατοικίες, από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό μοιάζει να έχει ατονήσει, ιδίως αν συγκριθεί με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Πλουμής, «είναι θετικό το ότι η παρούσα περίοδος, παραδοσιακά, δεν είναι περίοδος αιχμής για την αγορά εξοχικών κατοικιών. Αν η παρούσα αβεβαιότητα, σε σχέση με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και γενικότερα σε σχέση με την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, καταγραφόταν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι προφανές ότι θα μιλούσαμε για σημαντική ζημία. Αλλωστε, κάτι ανάλογο συνέβη και το 2015, με άμεση αντανάκλαση στη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες στην Ελλάδα».

Ασφαλώς, εφόσον υπάρξει αίσιο τέλος στις υφιστάμενες συζητήσεις με τους δανειστές, ιδίως μάλιστα αν αυτό επέλθει τις προσεχείς εβδομάδες, οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάκαμψη της αγοράς των εξοχικών κατοικιών και δη των πολυτελών, φαντάζουν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, κατά τη διάρκεια του 2016, οι συναλλαγές στο σκέλος των πολυτελών εξοχικών κατοικιών κατέγραψαν άνοδο της τάξεως του 10% έναντι του 2015. Η άνοδος αυτή θα μπορούσε να επαναληφθεί ή και να ξεπεραστεί φέτος, καθώς οι τιμές παραμένουν σταθερές, έχοντας καταγράψει πτώση της τάξεως του 30% σε σχέση με το υψηλότερο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί τα χρόνια που προηγήθηκαν της οικονομικής κρίσης. Το ποσοστό αυτό αφορά μόνον τις πολυτελέστερες κατασκευές που βρίσκονται στα πιο προνομιακά σημεία υψηλής ζήτησης, καθώς στην υπόλοιπη αγορά η πτώση είναι σαφώς μεγαλύτερη.

Οσον αφορά τις περιοχές με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απόκτηση πολυτελών εξοχικών κατοικιών, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η Μύκονος, η Κέρκυρα, η Υδρα, οι Σπέτσες, η Πάρος, η Αντίπαρος και το Πόρτο Χέλι. Οπως επισημαίνει ο κ. Πλουμής, στις παραθεριστικές περιοχές της χώρας μεγάλο είναι το αγοραστικό ρεύμα από Ελληνες ομογενείς, προερχόμενους από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότια Αφρική. Επίσης, σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για πολυτελείς εξοχικές κατοικίες καταγράφεται και από ανθρώπους που προέρχονται κυρίως από την Ευρώπη και δη την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ελβετία.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών ακινήτων Algean Property, οι αγοραστές είναι κυρίως άνθρωποι που επισκέπτονταν συχνά την Ελλάδα για τις διακοπές τους και συνήθιζαν να νοικιάζουν μια πολυτελή βίλα για το διάστημα της παραμονής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή