Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ θα είναι ο κ. Γιάννης Ρέτσος

Υποψήφιος για τη θέση του προέδρου του ΣΕΤΕ θα είναι ο κ. Γιάννης Ρέτσος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tην υποψηφιότητά του για την ανάληψη της προεδρίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μελών του, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαΐου, προαναγγέλλει μέσω της «Κ» ο κ. Γιάννης Ρέτσος, αντιπρόεδρος, σήμερα, του ΣΕΤΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, από τις πρώτες ενέργειες που θα ολοκληρωθούν στη διάρκεια της θητείας του, θα είναι η έναρξη λειτουργίας γραφείου του ΣΕΤΕ στις Βρυξέλλες. Στόχος του θα είναι η ισχυροποίηση του ρόλου του ΣΕΤΕ και κατ’ επέκτασιν του ρόλου του ελληνικού τουρισμού, στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά στην Marketing Greece A.E. –την εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία ιδρύθηκε το 2013 για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και υποστηρίζεται από ιδιωτικά κεφάλαια– τονίζει ότι θα επιδιωχθεί η πλήρης αυτοχρηματοδότησή της και η περαιτέρω επικοινωνία της στους τουριστικούς επιχειρηματίες για τη χρησιμότητά της. Στο απώτερο μέλλον, συμπληρώνει ο κ. Ρέτσος, ίσως, ωριμάσουν οι συνθήκες προκειμένου το σύγχρονο αυτό εργαλείο τουριστικού μάρκετινγκ να προσφερθεί στο κράτος με σκοπό την αποτελεσματικότερη προώθηση των προορισμών της χώρας στις ξένες αγορές.

Επίσης, το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ προβλέπεται να ενισχυθεί, ακόμη, περισσότερο για τη συνέχιση του έργου του, τόσο σε επίπεδο ανάλυσης των στατιστικών στοιχείων για τον τουρισμό όσο και σε επίπεδο υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Να σημειωθεί ότι το καταστατικό λειτουργίας του ΣΕΤΕ δίνει το δικαίωμα σε κάθε πρόεδρο να ασκήσει τα καθήκοντά του έως δύο θητείες, τριετούς διάρκειας. Η δυνατότητα αυτή εξαντλείται, φέτος, από τον σημερινό πρόεδρο, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος ολοκληρώνει τον Μάιο τις δύο θητείες στο ΣΕΤΕ.

Ο κ. Ρέτσος, σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της θητείας Ανδρεάδη στον Σύνδεσμο, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι εξέλιξε ένα μοντέλο ισχυρής ηγεσίας, απόλυτα επιτυχημένο στα χρόνια της κρίσης. Το μοντέλο αυτό προσθέτει ότι θα αποτελέσει τον άξονα για τις νέες πρωτοβουλίες μετεξέλιξης του Συνδέσμου, με βάσει τα νέα δεδομένα, όπως θα διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο ίδιος θεωρεί ότι την προηγούμενη εξαετία ο ΣΕΤΕ απέκτησε καθοριστικό ρόλο με τη θεσμική του ισχυροποίηση. Παράλληλα, υλοποιήθηκαν δράσεις, προκειμένου ο κόσμος να αντιληφθεί την κοινωνική διάσταση του τομέα και σπάσανε στερεότυπα που εμφάνιζαν τον τουρισμό ως «παρασιτική» δραστηριότητα.

Ο υποψήφιος νέος πρόεδρος του Συνδέσμου εκτιμά ότι η Ελλάδα θα βγει κάποια στιγμή από τη κρίση, με τον τουρισμό να έχει σημαίνουσα θέση σε αυτή την προσπάθεια. Αλλωστε, ο ΣΕΤΕ δεν είναι οι 20 μεγάλες γνωστές επιχειρήσεις του χώρου, είναι οι δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής τουριστικής οικονομίας. Η ανάπτυξη του τομέα θα οδηγήσει με βάση τους στόχους που έχει θέσει ο Σύνδεσμος στη δημιουργία επιπλέον 200.000 θέσεων εργασίας έως το έτος 2021. Ετσι, από 800.000 θέσεις που προσφέρει σήμερα στην ελληνική οικονομία θα φθάσει ή θα ξεπεράσει σε μία πενταετία το 1 εκατ. θέσεις εργασίας.

Βελτίωση ανταγωνιστικότητας

Ο κ. Ρέτσος αναφέρει ότι ο ΣΕΤΕ δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο, είναι η έκφραση του άνω του 20% ΑΕΠ της χώρας. Οπως συμπληρώνει, η στρατηγική του Συνδέσμου για την επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων δεν είναι πάντα απαραίτητο να ταυτίζεται απολύτως με τις συνδικαλιστικές διεκδικήσεις των 14 κλαδικών φορέων-μελών του. Ο Σύνδεσμος θα συνεχίσει να αναλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην τουριστική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό θα εντατικοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις προσπάθειες για τη μείωση των φορολογικών βαρών σε αντίστοιχα επίπεδα με αυτά που ισχύουν σε ανταγωνιστικούς προορισμούς και για τον περιορισμό φαινόμενων παραοικονομίας που τροφοδοτούν οι «γκρίζες» μισθώσεις σε ακίνητα. Ετσι, καταλήγει, θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των υφιστάμενων επιχειρήσεων του τομέα και θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση και υλοποίηση σημαντικών νέων τουριστικών επενδύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή