Ολοι εναντίον όλων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Ολοι εναντίον όλων στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια μεγάλη έρευνα για πιθανή κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το 2010 και εφεξής συνδέονται οι προχθεσινοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι επιθεωρητών της Ε.Ε. στα γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Τους ελέγχους επιβεβαίωσε με χθεσινή ανακοίνωσή της η Ε.Ε., η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «εκφράζει ανησυχίες πως οι σχετικές εταιρείες (σ.σ. ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ) μπορεί να έχουν εμπλακεί σε αθέμιτες πρακτικές κατά παράβαση των αντιμονοπωλιακών κανόνων της Ε.Ε., που απαγορεύουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (άρθρο 102 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) και είναι στη διαδικασία άντλησης πληροφοριών που να συνδέονται με αυτές τις πρακτικές». Τα κλιμάκια της Κομισιόν συνοδεύονταν και από μέλη της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Η Επιτροπή διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της ότι οι επιθεωρήσεις είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε υποψίες αντιανταγωνιστικών πρακτικών και επισημαίνει ότι το γεγονός ότι διεξάγει τέτοιες επιθεωρήσεις δεν σημαίνει πως οι εταιρείες είναι ένοχες ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας. «Η Επιτροπή σέβεται τα δικαιώματα άμυνας, ιδίως το δικαίωμα των επιχειρήσεων να τοποθετηθούν στη διαδικασία της ακρόασης», αναφέρει η ανακοίνωση και συμπληρώνει ότι δεν υπάρχει καμία νόμιμη προθεσμία για την ολοκλήρωση των ερευνών. Η διάρκειά τους, αναφέρει, εξαρτάται από έναν αριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της πολυπλοκότητας της κάθε περίπτωσης.

Η πλευρά της ΔΕΗ ανακοίνωσε επίσης χθες τη διενέργεια έρευνας από κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., βάσει σχετικής απόφασης με ημερομηνία 1η Φεβρουαρίου 2017. Η διοίκηση της επιχείρησης, σεβόμενη τις κοινοτικές διαδικασίες, όργανα και θεσμούς, παρέχει στους ελεγκτές κάθε δυνατή συνδρομή για τη διευκόλυνση του έργου τους, αναφέρει η ΔΕΗ και επισημαίνει ότι «λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια, αυστηρά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις των νόμων και των κωδίκων». Μέχρι χθες δεν είχε γίνει γνωστό εάν η Επιτροπή κινήθηκε αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από καταγγελία, αν και οι πληροφορίες γέρνουν προς το δεύτερο, αφού στην Ε.Ε. έχει φτάσει μία καταγγελία το 2009 και μία στις 20 Ιανουαρίου 2017. Η εξέλιξη, πάντως, φωτίζει εν πολλοίς και τις πρόσφατες εντυπωσιακές δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής της ΔΕΗ, Μανώλη Παναγιωτάκη, περί χειραγώγησης της αγοράς από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και ερμηνεύει και την ασυνήθιστη σιγή της πλευράς των ιδιωτών. Η παρέμβαση της Κομισιόν έρχεται σε μια στιγμή που η αγορά ηλεκτρισμού έχει εισέλθει σε απόλυτο αδιέξοδο, με όλους τους εμπλεκομένους να βρίσκονται σε ανοιχτή διαμάχη καθώς απαιτούνται νέες ρυθμίσεις για να μην τιναχτεί στον αέρα. Η κάθε πλευρά βρίσκεται σε θέση μάχης προκειμένου είτε να υπερασπιστεί κεκτημένα προηγούμενων εμβαλωματικών ρυθμίσεων είτε να μην επωμιστεί το βάρος νέων, αφού δεν διαφαίνεται διάθεση από την πολιτική ηγεσία για ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε πραγματικό άνοιγμα της αγοράς. Αυτή την περίοδο, πέρα από το κεντρικό μέτωπο ΔΕΗ – ιδιωτών, κινούνται παράλληλα ένα ακόμη μέτωπο μεταξύ φωτοβολταϊκών παραγωγών και ΕΒΙΚΕΝ (Ενωση Ενεργοβόρων Βιομηχανιών) με αιχμή το μέτρο της διακοψιμότητας και ένα ευρύτερο μέτωπο μεταξύ προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας (ιδιωτών και ΔΕΗ) και παραγωγών ΑΠΕ.

Τα πολλαπλά μέτωπα πυροδότησε η δίμηνη κρίση εφοδιασμού του συστήματος σε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό, που ανέδειξε την αδιέξοδη πολιτική της περιόδου Σκουρλέτη στην ενέργεια. Το βασικό μέτρο που έφερε την αγορά προ αδιεξόδου είναι αυτό της «χρέωσης προμηθευτή» που θεσμοθέτησε ο κ. Σκουρλέτης για τον μηδενισμό του ελλείμματος των ΑΠΕ. Η χρέωση αυτή από το ποσό των 6 ευρώ η μεγαβατώρα επιβάρυνση για τους προμηθευτές που είχε προϋπολογισθεί εκτοξεύτηκε πάνω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα μέσα στον Ιανουάριο, φέρνοντας τη ΔΕΗ, που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος ως κάτοχος του 90% της αγοράς, αλλά και τους ιδιώτες προμηθευτές που ανέπτυξαν τη στρατηγική τους για ενίσχυση των μεριδίων τους βάσει της πρόβλεψης των 6 ευρώ, προ αδιεξόδου. Η ΡΑΕ αναμένεται σήμερα να βγάλει απόφαση αναπροσαρμογής της χρέωσης, ενώ στο θέμα παρενέβη και ο ΣΕΒ, διατυπώνοντας θέσεις στη σχετική διαβούλευση. Ο ΣΕΒ συντάσσεται τόσο με την πλευρά των βιομηχανιών–μελών του όσο και με την πλευρά των προμηθευτών–μελών του επίσης και επισημαίνει αφενός τον κίνδυνο μετακύλισης της χρέωσης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και αφετέρου τον κίνδυνο βιωσιμότητας των εναλλακτικών παρόχων. Κατά τον ΣΕΒ, η συγκεκριμένη χρέωση παρακάμπτει το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ζητάει επαναπροσδιορισμό του πλαισίου της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή