Στην τελική ευθεία η υποβολή προσφορών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Στην τελική ευθεία η υποβολή προσφορών για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μετά και την απορριπτική απάντηση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε (DG Comp) στο αίτημα αναστολής της πώλησης. Το αίτημα προς την DG Comp για αλλαγή του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου της ΕΤΕ και ματαίωση της διαδικασίας για πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής, είχε απευθύνει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και η αρνητική απάντηση έχει φτάσει στο υπουργείο Οικονομικών από τις 10 Φεβρουαρίου.

Επόμενο βήμα, μετά και αυτή την εξέλιξη, είναι η κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο για την υποβολή των προσφορών ακόμη και σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό θα έχει γίνει έως και τις 10 Μαρτίου, με στόχο η πώληση να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του μήνα. Η διοίκηση της τράπεζας έχει κλείσει τον κύκλο των παρουσιάσεων προς τους τέσσερις υποψήφιους επενδυτές, από τους πέντε υποψηφίους που είχαν περάσει στη short list. Πρόκειται για τρεις κινεζικούς χρηματοοικονομικούς ομίλους, τη Fosun, την Gongbao και τη Wintime και ένα ελληνοαμερικανικό fund, το Kalamos, το οποίο έχει προσέλθει σε συνεργασία με το fund Intercontinental, τους Κανελλόπουλο – Αδαμαντιάδη και τον όμιλο Exin. Να σημειωθεί ότι ο πέμπτος υποψήφιος, που ήταν το αμερικανικό fund Apollo δεν προσήλθε τελικώς στην παρουσίαση.

Ζητούμενο που θα κρίνει και την τύχη της πώλησης είναι το τίμημα που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι τέσσερις υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι. Η αποτίμηση προσδιορίζει την αξία του 100% της εταιρείας μεταξύ 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ, χωρίς ωστόσο η τιμή αυτή να αποτελεί τιμή εκκίνησης. Η επιτυχία της πώλησης είναι συνάρτηση και του γενικότερου οικονομικού περιβάλλοντος, αλλά η απουσία μεγάλων ασφαλιστικών ομίλων, ερμηνεύεται ως επιφύλαξη σε σχέση με τις προοπτικές της χώρας. Η προσέγγιση αυτή δεν ερμηνεύει κατ’ ανάγκην το ενδιαφέρον των κινεζικών ομίλων, η πολιτική των οποίων υπαγορεύεται κυρίως από την πρόθεσή τους να αποκτήσουν παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η διοίκηση του ομίλου δηλώνει προσηλωμένη στο σχέδιο πώλησης μετά και την αρνητική απάντηση της DG Comp, το σκεπτικό της οποίας όπως περιγράφεται στην απαντητική επιστολή βασίζεται στο γεγονός ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης εκκρεμεί από το 2014 και η Εθνική είναι η μόνη τράπεζα –σε αντίθεση με τις άλλες τρεις συστημικές– που δεν το έχει υλοποιήσει στο σύνολό του. Η πώληση, άλλωστε, έχει ήδη καθυστερήσει, καθώς το σχέδιο προέβλεπε την ολοκλήρωση της διαδικασίας έως τα τέλη του 2016, ενώ όπως σημειώνει δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση που να δικαιολογεί την αλλαγή του σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Να σημειωθεί ότι η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, με συνολικά ασφάλιστρα άνω των 440 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 18%, ενώ η συνεργασία με το τραπεζικό δίκτυο για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bankassurance) εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ δίκτυο διανομής περίπου 500 καταστημάτων. Τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2016 υπολογίζονται στα 52 εκατ. ευρώ, ενώ η διαχρονική συνεισφορά της εταιρείας στην κερδοφορία του ομίλου της ΕΤΕ ήταν 78 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων το 2015, 105 εκατ. ευρώ το 2014, 111 εκατ. ευρώ το 2013 και 92,4 εκατ. ευρώ το 2012. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) ανήλθε στο 11,4% το 2015, ενώ το ύψος των επενδύσεων στα 2,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή