Ανοδικά ο κλάδος ενοικιάσεως αυτοκινήτων

Ανοδικά ο κλάδος ενοικιάσεως αυτοκινήτων

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά ανάκαμψης έχει εισέλθει πλέον ο κλάδος ενοικιάσεως αυτοκινήτων, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου του τουρισμού κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με σχετική μελέτη της ICAP Group, το 2015 η συνολική αξία της αγοράς κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 5,8% σε ετήσια βάση, ενώ ο συνολικός στόλος των ενοικιαζόμενων οχημάτων αυξήθηκε κατά 7,7%. Ειδικότερα, στον τομέα των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων αυτοκινήτων, η αξία της αγοράς αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 8,6%, ενώ το 2014 η αύξηση άγγιξε το 14%. Αντίστοιχα, στις μακροχρόνιες-εταιρικές μισθώσεις οχημάτων, η αγορά επέστρεψε σε τροχιά ανόδου το 2015 με ετήσιο ρυθμό 4,8%, έπειτα από έξι συνεχόμενα χρόνια πτώσης.

Η ανάκαμψη του κλάδου αποτυπώνεται και στα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών ενοικίασης αυτοκινήτων. Συγκεκριμένα, οι συνολικές πωλήσεις των εταιρειών (χρησιμοποιήθηκαν τα στοιχεία 26 επιχειρήσεων) ενισχύθηκαν κατά 4% το 2015, καθώς διαμορφώθηκαν σε 517 εκατ. ευρώ. Πολύ θετικότερη ήταν ωστόσο η εικόνα σε επίπεδο κερδοφορίας των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς τα μεικτά κέρδη αυξήθηκαν με έντονο ρυθμό (26,2%) σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν καθώς ανήλθαν σε 40,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα καθαρά κέρδη προ φόρων εκτινάχθηκαν κατά 380% σε 42,5 εκατ. ευρώ, έναντι 8,85 εκατ. ευρώ το 2014.

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων του κλάδου αποτυπώνεται και στην πορεία της πιστοληπτικής ικανότητας των εταιρειών. Σύμφωνα με την έρευνα της ICAP, το 52% των εταιρειών του δείγματος κατατάσσεται στη ζώνη Υψηλού Πιστωτικού Κινδύνου το 2016, ενώ ένα ποσοστό ακόμη 42% εξ αυτών κατατάσσεται στη ζώνη Μέσου Πιστωτικού Κινδύνου. Ωστόσο, σε σχέση με το 2015 εντοπίζεται σχετική βελτίωση, δεδομένου ότι υπάρχει τάση μετακίνησης από τη ζώνη Υψηλού στη ζώνη Μέσου Πιστωτικού Κινδύνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή