Σε στάση αναμονής οι επενδυτές λόγω διαπραγμάτευσης

Σε στάση αναμονής οι επενδυτές λόγω διαπραγμάτευσης

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τήρησαν οι επενδυτές τη χρηματιστηριακή εβδομάδα, λόγω της έναρξης της διαπραγμάτευσης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Ανευρες οι συνεδριάσεις με καθηλωμένους τους ημερήσιους τζίρους συναλλαγών και τα ξένα επενδυτικά σχήματα να απουσιάζουν, καθώς η πολύμηνη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων υποχρεώνει τα funds να αναζητήσουν άλλες επενδυτικές ευκαιρίες σε αναδυόμενες αγορές της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.

Το θετικό στοιχείο για το Χρηματιστήριο ήταν η θετική απόδοση (5,57%) που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης με την ολοκλήρωση του Φεβρουαρίου. Από το ξεκίνημα του 2017 το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει περάσει σε θετική απόδοση της τάξεως του 0,34%. Ωστόσο, παραμένει η παθογένεια της αγοράς, η χαμηλή εμπορευσιμότητα, με αποτέλεσμα μόλις 5-6 μετοχικοί τίτλοι να προσελκύουν το 80% των ημερήσιων συναλλαγών. Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας την Τρίτη –λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας– κύλησε με νωχελικούς ρυθμούς. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε οριακά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 645,88 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 44 εκατ. ευρώ. Την καλύτερη επίδοση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) παρουσίασε η μετοχή της Eurobank (2,44%) και ακολούθησαν η Τράπεζα Πειραιώς (2,23%) και η μετοχή της Alpha Bank (1,18%). Aντίθετα, με αρνητική απόδοση ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι τίτλοι των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (-2,75%), της Folli Follie (-2,12%) και ακολούθησαν τα Ελληνικά Πετρέλαια (-2,09%). Την πρώτη συνεδρίαση του Μαρτίου, την περασμένη Τετάρτη, επανεμφανίσθηκαν οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο. Η άνοδος 1,59% του Γενικού Δείκτη συνοδεύτηκε από ενίσχυση του τζίρου στα 60,037 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς αναρριχήθηκε στα 45,025 δισ. ευρώ. Τη μεγαλύτερη άνοδο στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασαν οι τίτλοι της Εθνικής Τράπεζας (5%) και ακολούθησαν οι μετοχές της Alpha Bank (4,09%), της ΔΕΗ (3,64%), της Τράπεζας Πειραιώς (3,28%) και της Eurobank που ενισχύθηκε 2,70%, φθάνοντας τα 0,647 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η αγορά επέστρεψε στην εσωστρέφεια. Το αποτέλεσμα ήταν ο Γενικός Δείκτης να κλείσει με ανεπαίσθητες απώλειες 0,02% και να διολισθήσει στις 656,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 32,751 εκατ. ευρώ. Αρνητική απόδοση κατέγραψαν οι εξής εμποροβιομηχανικές μετοχές: Ελληνικά Πετρέλαια (-1,51%), Τιτάν (-1,37%), Jumbo (-1,18%). Αντίθετα, καλή εικόνα και κέρδη 1,17% κατέγραψε η μετοχή του ΟΤΕ και έκλεισε στα 8,66 ευρώ. Πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank, η οποία υποχώρησε 1,08% στα 0,64 ευρώ. Με κέρδη 0,79% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας και διαμορφώθηκε στα 0,254 ευρώ.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας επικράτησαν οι πωλητές, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ένταση των πωλήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο όγκος συναλλαγών δεν ξεπέρασε τα 35 εκατ. ευρώ. Η επερχόμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα, που αποτελεί και την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, θα κυλήσει όπως ακριβώς εξελίχθηκε και αυτή η εβδομάδα, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.

Σε επιχειρηματικό επίπεδο δεν υπάρχουν εξελίξεις, καθώς διανύουμε την περίοδο των ετήσιων αποτελεσμάτων του 2016 που θα δημοσιεύσουν οι εισηγμένες μέχρι και τον Απρίλιο. Ωστόσο η ανησυχία των εγχωρίων επενδυτών, των βασικών μετόχων και των ξένων επενδυτών είναι ότι έχει χαθεί ήδη το α΄ τρίμηνο του 2017 και όσο καθυστερεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης κινδυνεύει να χαθεί και το α΄ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή