Πιέσεις για πώληση του 40% λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ

Πιέσεις για πώληση του 40% λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό παραμένει το πακέτο μεταρρυθμίσεων στον κλάδο της ενέργειας, καθώς τις δύο πλευρές εξακολουθεί να χωρίζει μεγάλη απόσταση σε σχέση με τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ. Οι πιστωτές δεν φαίνεται να υποχωρούν στις πιέσεις τους για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβερνητική πλευρά να προσπαθεί να παρατείνει τουλάχιστον για ένα έτος το «απευκταίο» σχέδιο. Οι δύο κύκλοι διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη αλλά και οι τρεις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τη ΔΕΗ, όπου εξετάστηκαν σε βάθος όλα τα θέματα που άπτονται του ανοίγματος της αγοράς, δεν κατάφεραν να μεταπείσουν τους θεσμούς που ζητούν ρητή καταγραφή του όρου πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, νομοθέτηση το πρώτο εξάμηνο του 2017 και έναρξη της διαδικασίας από τον Ιούνιο του ίδιου έτους σε περίπτωση που η αξιολόγηση των ΝΟΜΕ κριθεί ανεπαρκής για τους δεσμευτικούς στόχους ανοίγματος της αγοράς. Αντιθέτως μάλιστα, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, η θέση των θεσμών ενισχύθηκε μετά τις τρεις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων με τη ΔΕΗ, όπου από την εξέταση σε βάθος μιας σειράς στοιχείων διαπίστωσαν τα πολλαπλά αδιέξοδα της επιχείρησης και της αγοράς.

Η πρόταση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη για τη σύσταση δύο θυγατρικών εταιρειών προμήθειας και διάθεσής τους εν συνεχεία σε τρίτους αντιμετωπίστηκε με επιφυλακτικότητα από τους θεσμούς, κάτι που δυσκολεύει περαιτέρω τη θέση της κυβέρνησης και την προσπάθειά της να αποφύγει με κάθε τρόπο την πώληση παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έπειτα από αυτό φέρεται να επιδιώκει να μεταφερθεί η αξιολόγηση για την αποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ τον Δεκέμβριο έναντι του Ιουνίου που προτείνουν οι πιστωτές και στην περίπτωση που κριθεί ότι απαιτούνται πρόσθετα δομικά μέτρα να νομοθετηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2018 και να εφαρμοστούν το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Το κατά πόσον η θέση της ελληνικής πλευράς θα γίνει αποδεκτή θα εξαρτηθεί και από τη συνολικότερη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι θεσμοί επικέντρωσαν την προσοχή τους στο πρόβλημα «εισπραξιμότητα» της ΔΕΗ και ζήτησαν από τον κ. Παναγιωτάκη να προχωρήσει σε διακοπές ρεύματος ανεξαρτήτως ποσού, με εξαίρεση φυσικά την κατηγορία των «ευάλωτων καταναλωτών» που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι θεσμοί φέρονται να εξέφρασαν τη διαφωνία τους στη διοίκηση της ΔΕΗ και για την τιμολογιακή πολιτική της έκπτωσης 15% για την έγκυρη αποπληρωμή των λογαριασμών ρεύματος καθώς και για την πρόσθετη έκπτωση 6% για την προπληρωμή λογαριασμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή