Hellenic Innovation Forum 2017

14' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Hellenic Innovation Forum 2017 (www.hif.com.gr) που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το πολυσυνέδριο διοργάνωσαν η ETHOS EVENTS και ο ΜΚΟ SciCoScience Communication, την 1η και 2η Μαρτίου. Περισσότερα από 1,200 άτομα συμμετείχαν στο HIF 2017, εκπροσωπώντας επιχειρήσεις, κρατικούς φορείς, επιστημονικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα.  

Το HIF 2017 είναι το μεγαλύτερο πολυσυνέδριο καινοτομίας του 2017 και μέσω της καθιέρωσής του ως πολυσυνεδριακού θεσμού θα χρησιμεύει ως μόνιμο βήμα ανάδειξης και προώθησης της καινοτομίας και της ανάπτυξης συνεργασιών και συνεργιών μεταξύ των μερών του τριγώνου «Θεσμικοί Παράγοντες – Ακαδημαϊκή & Ερευνητική Κοινότητα – Επιχειρηματικός Κόσμος»

Τιμώμενη χώρα ήταν το Ισραήλ, το οποίο εκπροσώπησαν υψηλόβαθμα διπλωματικά και κυβερνητικά στελέχη, ακαδημαϊκοί και ερευνητές, καθώς και εκπρόσωποι καινοτόμων επιχειρήσεων.

Ακολουθούν συνοπτικά τα κύρια σημεία εκ των ομιλιών του συνεδρίου:

O κ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Πολιτείας για την προαγωγή της επιστημονικής έρευνας και τη σύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα, στο πλαίσιο της Οικονομίας της Γνώσης, που η κυβέρνηση, όπως είπε, φιλοδοξεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πυλώνα για τη χώρα δίπλα σε αυτούς του Πρωτογενούς Τομέα, της Ναυτιλίας και του Τουρισμού. Η χρηματοδότηση της έρευνας, υπογράμμισε, αυξήθηκε το 2015 κατά 14,1%, στα 1,683 δισ. ευρώ, και το ποσοστό της ερευνητικής δαπάνης ως προς το ΑΕΠ αυξήθηκε στο 0,96%. Ο κ. Φωτάκης σημείωσε την πρωτοβουλία για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), που έχει στόχο να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάδειξη του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας και στην επιδίωξη της Αριστείας και θα κινητοποιήσει πόρους συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναφέρθηκε στη δημιουργία  Υπέρ – Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών, σε συνεργασία με το European Investment Fund, που θα διαχειρισθεί κεφάλαια 260 εκατ. ευρώ. Ερευνητικά αποτελέσματα και ιδέες, πρόσθεσε ο κ. Φωτάκης, θα αξιοποιηθούν μέσω του Ταμείου «Παράθυρο Καινοτομίας».

Στο δικό της σύντομο χαιρετισμό, η κα. Irit Ben-Abba, Πρέσβειρα του Ισραήλ, μίλησε για τη συστηματική προσπάθεια για την προώθηση της καινοτομίας που γίνεται στο Ισραήλ από το τρίγωνο ακαδημαϊκής κοινότητας, κυβέρνησης και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα και έχει φέρει τη χώρα πρώτη παγκοσμίως στις δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη νέων προϊόντων, οι οποίες φθάνουν το 4,5% του ΑΕΠ. Υπογράμμισε τη σημασία του ρόλου της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι χωρίς την κυβέρνηση δεν επιβιώνει ο κόσμος της καινοτομίας και ανέφερε ότι τον κεντρικό συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει στο Ισραήλ ειδική αρχή, η Innovation Authority.

Στην πρώτη ενότητα keynote ομιλιών του HIF 2017, ο κ. Slawomir Tokarski, Director "Innovation and Advanced manufacturing", DG GROWTH, European Commission, τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην καινοτομία, ως στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά. Οι τρεις πυλώνες της στρατηγικής της Κομισιόν, τόνισε, είναι οι άνθρωποι, οι περιοχές και οι τεχνολογίες, ενώ ακολουθείται η στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης. Τα προγράμματα της Επιτροπής έχουν ενισχύσει ως τώρα 1.100 επιχειρήσεις και ο κ. Τοκάρσκι εκτίμησε ότι υπάρχει δυναμικό στον ευρωπαϊκό χώρο για την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ο φετινός ευρωπαϊκός διαγωνισμός καινοτομίας, όπως είπε, έχει θέμα την ανάπτυξη καινοτομικών λύσεων για τον περιορισμό της κοινωνικής ανισότητας. Ο κ. Τοκάρσκι πρότεινε στις ελληνικές επιχειρήσεις να ενταχθούν στα προγράμματα της Επιτροπής για να βοηθηθούν στις προσπάθειές τους στο χώρο της καινοτομίας.

Ο Prof. Isaiah Tuvia Arkin, Vice President for Research and Development, Hebrew University of Jerusalem, Israel, αναφέρθηκε στο παράδειγμα που δίνει το Ισραήλ, σε ό,τι αφορά την επιτυχή σύνδεση της ακαδημαϊκής έρευνας με την παραγωγή καινοτομικών προϊόντων. Η έρευνα, ανέφερε, δεν διαφοροποιείται μεταξύ βασικής έρευνας και έρευνας για πελάτες. Ζητούμενο είναι η καλή επιστημονική έρευνα και η ενθάρρυνση της εφαρμογής. Ο καθηγητής ανέφερε παραδείγματα επιτυχημένης μετουσίωσης της επιστημονικής έρευνας σε επιτυχημένες εφαρμογές.

Ο κ. Σωτήρης Συρμακέζης, Γενικός Διευθυντής, Group Chief Digital and Technology Officer, Eurobank, αναφέρθηκε στην εισαγωγή των καινοτόμων τεχνολογιών Πληροφορικής στον τραπεζικό χώρο, εστιάζοντας στο παράδειγμα της Eurobank. Εξήγησε ότι οι τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης και ρομποτικής είναι πλέον διαθέσιμες για αξιοποίηση από τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις, χάρη στην αλματώδη αύξηση της υπολογιστικής ισχύος των συστημάτων πληροφορικής τις τελευταίες δεκαετίες. Η μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού, είπε, είναι πλέον οι millennials, δηλαδή τα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 2000 και μετά και έχουν υψηλό βαθμό εξοικείωσης με τη σύγχρονη τεχνολογία. Αυτό καθιστά επιτακτική ανάγκη τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, ενώ οι τράπεζες έχουν να αντιμετωπίσουν και την πρόκληση των disruptive technologies με τη μορφή του Fintech. Οι τραπεζικές υπηρεσίες μέσω κινητού τηλεφώνου αυξάνονται με ετήσιο ρυθμό 150%, τόνισε ο κ. Συρμακέζης. Η Eurobank σκοπεύει να δώσει έμφαση στις επενδύσεις στη νέα τεχνολογία, αυξάνοντας τη σχετική δαπάνη κατά 30% ετησίως τα επόμενα χρόνια, όχι μόνο για τη μείωση του λειτουργικού της κόστους, αλλά και για την παροχή καινοτομικών υπηρεσιών στους πελάτες της, μέσω της ανάπτυξης νέων εφαρμογών, οι οποίες θα βασίζονται στη φιλοσοφία ήδη επιτυχημένων apps, σύμφωνα με τον κ. Συρμακέζη. Μετά την επιτυχημένη εφαρμογή pay-a-friend, για εύκολες πληρωμές μέσω κινητού, η Eurobank σκοπεύει να δημιουργήσει αντίστοιχη για την εξόφληση εμπορικών συναλλαγών, με την επωνυμία pay-a-merchand.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Θεσμικό Πλαίσιο Ενίσχυσης της Καινοτομίας», με συντονιστή το δημοσιογράφο κ.  Λεωνίδα Στεργίου, αναφέρθηκαν από τους ομιλητές τα παρακάτω:  

Ο κ.  Ευστράτιος Ζαφείρης, Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης είπε ότι η έρευνα αποκτά αξία όταν εφαρμόζεται μέσα από τη βιομηχανία και επισήμανε ότι στην Ελλάδα το βασικό πρόβλημα είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και οι μη επαρκείς επαφές μεταξύ επιχειρήσεων και πανεπιστημιακής έρευνας. Ανέφερε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της δικτύωσης επιχειρήσεων και της ενδιάμεσης επιχειρηματικότητας, όπου παίζουν ρόλο οι startup.

Μεταξύ άλλων, η κα Αγνή Σπηλιώτη, Διευθύντρια της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Προγραμματισμού Πολιτικών & Δράσεων Έρευνας και Κανοτομίας/ΓΓΕΤ,  υπογράμμισε ότι στη νέα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014-2020) υπάρχει σημαντική αύξηση στο ύψος της χρηματοδότησης για την έρευνα, από περίπου 500 εκατ. ευρώ σε 1,2 δισ. ευρώ. Βασικός όρος είναι η έξυπνη εξειδίκευση και δεν τίθενται περιορισμοί στην αξιοποίηση των πόρων, ενώ οι προτεραιότητες προτείνονται από επιχειρήσεις, πανεπιστήμια και κρατικούς φορείς.

Ο κ. Γεράσιμος Ποταμιάνος, Οικονομολόγος, πρώην στέλεχος Κομισιόν, υποστήριξε ότι η έρευνα που δεν μετατρέπεται σε διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα αποτελεί ακαδημαϊκή άσκηση. Δύο σημαντικοί παράγοντες για την ενίσχυση της καινοτομίας, τόνισε, είναι η χρηματοδότηση και η υποστηρικτική δομή.

Ο κ. Αντώνης Οικονόμου, Διευθυντής Innovathens, χαρακτήρισε το Innovathens «τριπλή έλικα» για την εξύψωση της καινοτομίας, επειδή στο project συμμετέχουν ο Δήμος της Αθήνας, έξι σύνδεσμοι εταιρειών υψηλής τεχνολογίας και η ακαδημαϊκή κοινότητα. Χορηγός και στρατηγικός εταίρος του Innovathens είναι η Samsung.

Ο κ. Πρόδρομος Τσιαβός, Πρόεδρος ΔΣ, Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), ανέφερε ότι ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας παρέχει πατέντες και φροντίζει για την κατοχύρωση των συμβάσεων μεταφοράς τεχνογνωσίας, ενώ συνεργάζεται με ακαδημαϊκά κέντρα. Για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στόχος είναι να δημιουργηθούν νέα σημεία εξυπηρέτησης και παροχής πληροφοριών, ενώ καθιερώνονται ηλεκτρονικές διαδικασίες για διεκπεραίωση με ευκολία και χαμηλό κόστος.

Ο κ. Raz Peleg, Regional Sales Director, Mobileye Vision Technologies Ltd, Israel, μίλησε με θέμα: «Mobileye – From Innovation to Regulation». Παρουσίασε την πορεία της εταιρείας του από το στάδιο της επιστημονικής έρευνας για τη δημιουργία ενός καινοτομικού συστήματος αποφυγής συγκρούσεων οχημάτων, το οποίο ήδη εξελίσσεται σε μια εφαρμογή αυτόνομης οδήγησης, ως την καθιέρωση του συστήματος σε τέτοιο βαθμό, ώστε η χρήση πλέον να επιβάλλεται από εθνικές αρχές, με στόχο τη μείωση των ατυχημάτων. Η εταιρεία Mobileye ιδρύθηκε το 1999 και σε αυτή μεταφέρθηκε τεχνογνωσία από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Το σύστημα αποφυγής συγκρούσεων της εταιρείας με τη σημερινή του μορφή είναι ήδη εγκατεστημένο σε 17 εκατομμύρια οχήματα, ενώ τα επόμενα χρόνια, το 2020-2021, όπως ανέφερε ο ομιλητής, θα πάρει τη μορφή συστήματος αυτόνομης οδήγησης για διάθεση στην αγορά. Οι αρχές του Ισραήλ ήδη προσφέρουν φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση του συστήματος σε Ι.Χ., η οποία είναι υποχρεωτική στα βαρέα οχήματα. Ο ομιλητής υπογράμμισε ότι τα οφέλη για την Ελλάδα από την εγκατάσταση συστημάτων Mobileye θα ήταν πολύ σημαντικά, καθώς το κόστος των τροχαίων ατυχημάτων εκτιμάται σε 3,4 δισ. ευρώ.

Στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Έρευνα και Τεχνολογία», με συντονιστή τη δημοσιογράφο κα. Ματρώνη Δικαιάκου, αναφέρθηκαν από τους ομιλητές τα παρακάτω:

Ο κ. Γιάννης Καλογήρου, Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Διευθυντής του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών και υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ΕΜΠ τόνισε ότι ύστερα από σχεδόν δέκα χρόνια κρίσης, αυτό που εμφανώς λείπει είναι μια αναπτυξιακή στρατηγική που αξιοποιεί τη γνώση και έχει στο επίκεντρό της την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα εντάσεως γνώσης τόσο από νέες επιχειρήσεις όσο και από τις υφιστάμενες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους (και σε αυτούς της υψηλής-τεχνολογίας, αλλά και στους παραδοσιακούς που όμως έχουν συσσωρεύσει ένα μεγάλο απόθεμα γνώσης) και σε συγκεκριμένα τμήματα αλυσίδων παραγωγής αξίας, στο πλαίσιο των οποίων υπάρχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και πλεονεκτήματα για τη χώρα μας. Η επιδίωξη της διαρθρωτικής ανταγωνιστικότητας και όχι αποκλειστικά της ανταγωνιστικότητας που βασίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας πρέπει να είναι το κύριο μέλημα της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής.

Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής, Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», Καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε για το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, «το μοναδικό που εστιάζει σε πληροφορική και τηλεπικοινωνίες, σε Εκπαίδευση-Έρευνα-Καινοτομία μέσω του cluster Corallia, σε τομείς όπως η μικροηλεκτρονική, διαστημικές εφαρμογές και βιολογικά προϊόντα, ενώ έχει μια πολύ σημαντική συνεργασία με τη Eurobank.

Στην ομιλία του, ο κ. Γιώργος Κόλλιας, Βιολόγος, τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Φυσιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής, παρουσίασε τις αλυσίδες καινοτομίας που οδηγούν στην ανάπτυξη νέων διαγνωστικών και φαρμακευτικών προϊόντων και ανέδειξε τα σημεία στα οποία χρειάζεται διεπιστημονική συνεργασία, ενίσχυση της αξίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και έξοδος στην επιχειρηματικότητα. Σημείωσε ότι η Ελληνική βιομηχανία δεν επενδύει σοβαρά σε αυτήν την εξαιρετικά πολύτιμη αναπτυξιακή στρατηγική ενώ έδωσε επιτυχή παραδείγματα προσπαθειών ανάπτυξης τέτοιων προϊόντων από ελληνικούς ερευνητικούς φορείς και μικρές επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης σε εθνικές επενδύσεις σε ερευνητικές υποδομές όπως το INFRAFRONTIER του Ερευνητικού Κέντρου Φλέμιγκ και το pMEDGR για τεχνολογίες Ιατρικής Ακριβείας από την Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Τέλος, μίλησε για την ανάγκη να εκτελούνται ολοκληρωμένα προγράμματα βιοϊατρικής καινοτομίας στη χώρα μας και συζήτησε τη σημασία ίδρυσης και στην Ελλάδα ενός νέου Εθνικού Κέντρου/Πάρκου Βιοκαινοτομίας, μίας Βιοτεχνόπολης, με προδιαγραφές που συνάδουν με τις επιστημονικές, τεχνολογικές και επιχειρηματικές αναζητήσεις της σημερινής εποχής.

Στην ομιλία του ο κ. Αναστάσιος Τζήκας, Πρόεδρος Δ.Σ., ΔΕΘ HELEXPO  ΑΕ & Πρόεδρος ΣΕΠΕ μίλησε για τις νέες τεχνολογίες και την καινοτομία στην Ελλάδα της κρίσης και εξέφρασε την άποψη ότι όσον αφορά στην ανάπτυξη της καινοτομίας, η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι “η Καλιφόρνια της Ευρώπης”. Μάλιστα υπογράμμισε ότι οι συνθήκες σήμερα είναι ευνοϊκότερες για να κερδηθεί το στοίχημα των νέων τεχνολογιών από τη χώρα μας. Για να συμβεί αυτό όμως τόνισε ότι η χώρα πρέπει να υποστεί ένα τεχνολογικό σοκ.

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα την Επιχειρηματική Καινοτομία, που έγινε με το συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Χρήστου Κώνστα, αναφέρθηκαν από τους ομιλητές τα εξής:

Ο κ. Χρήστος Αντωνόπουλος, MD PhD, Ιατρικός Δ/ντης, Ιατρικό Τμήμα, AstraZeneca Ελλάς είπε ότι:  «Η θέση της Ελλάδας στον διεθνή χάρτη της ανάπτυξης με αιχμή τη φαρμακοβιομηχανία εξαρτάται αποφασιστικά από την εγκαθίδρυση της χώρας ως ενός ισχυρού κέντρου διεξαγωγής κλινικών ερευνών. Οι κλινικές δοκιμές αποτελούν “οξυγόνο” για το ανθρώπινο κεφάλαιο και την οικονομία της χώρας καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη της ΕΣΔΥ κάθε φορά που εγκρίνεται μια κλινική δοκιμή “εισάγονται” στην Ελλάδα περίπου 250.000€ και προκαλείται, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, καθαρή αύξηση στο ΑΕΠ της χώρας μας, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τις 500.000€ ανά κλινική δοκιμή. Ο εξορθολογισμός και βελτιστοποίηση του θεσμικού και νομικού πλαισίου για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών, καθώς και η συνδρομή των πανεπιστημιακών ερευνητικών φορέων στη διασύνδεσή τους με τις επιχειρήσεις, είναι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για τη γενικότερη ανάπτυξη του φαρμακευτικού κλάδου στην Ελλάδα. Η ΑstraZeneca Ελλάδας δείχνοντας έμπρακτα τη δέσμευσή της στην καινοτομία συνεχίζει την επένδυση στις κλινικές μελέτες παρέχοντας ταυτόχρονα πρόσβαση στους Έλληνες ασθενείς σε καινοτόμα φάρμακα».

Η κα Μαρία Λεοντίου, Head of Innovation Center, Group Digital Banking, Eurobank ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το disruption που φέρνουν μαζί τους οι εταιρείες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια στον τομέα των Χρηματοοικονομικών Τεχνολογίων (FinTech), οι οποίες είναι καινοτόμες από φύση, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως απειλή από τις Τράπεζες  αλλά σαν μια μεγάλη ευκαιρία να διδαχτούν από αυτές, να υιοθετήσουν τα καλά τους στοιχεία και να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες και προϊόντα στους πελάτες τους μέσα από win-win συνεργασίες».

Ο Δρ. Κυριάκος Μπερκέτης, Σύμβουλος- Μηχανικός Τεχνολογίας Υλικών, Program Manager, SpectrumNDT δήλωσε πως «σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου γενικά το time-to-market ως έννοια είναι άγνωστο, η συνεργασία με φορείς ή εταιρείες του εξωτερικού γίνεται εξαιρετικά δύσκολη με τα capital controls, ενώ ένα εξουθενωτικά πρόχειρο και θολό θεσμικό πλαίσιο φροντίζει να δημιουργεί τρύπες παντού. Οι καλύτεροι έχουν φύγει χωρίς προοπτική επιστροφής, ενώ η οριστική (;) εξαφάνιση των μη-συστημικών τραπεζών σήμανε και την επαναφορά της καθολικής τραπεζικής δυσκαμψίας. Ιf you can make it in Greece, you can thrive elsewhere».

Η κα Μάγκυ Αθανασιάδη, Senior Advisor – Technology & Innovation – Industry, Infrastructure and New Economy, ΣΕΒ δήλωσε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται να αξιοποιήσει πλήρως τις ευκαιρίες της ψηφιακής εποχής που έρχεται, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της και να διεκδικήσει μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας εισάγει νέα επιχειρηματικά μοντέλα και αλλάζει άρδην τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, επιτυγχάνοντας μειώσεις στα κόστη παραγωγής, συντήρησης και διανομής, έγκαιρο εντοπισμό ελαττωματικών προϊόντων ή ακατάλληλων πρώτων υλών, αλλά κυρίως εξασφαλίζοντας υψηλή ικανοποίηση των πελατών».

Ο κ. Γιώργος Σταγάκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Virtual International S.A. μίλησε για τη σημασία της καινοτομίας για τις εταιρείες υπηρεσιών ασφαλείας με παροχή απομακρυσμένων υπηρεσιών. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η χώρα μας είναι εχθρός της επιχειρηματικότητας και του νέου, κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Ο κ. Στυλιανός Σμπυράκης, Principal, Global Innovation & Investment Incentives, Deloitte Business Solutions, παρουσίασε τα μεγέθη άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην καινοτομία. Έδωσε σαν παράδειγμα τη Μεγάλη Βρετανία όπου τα τελευταία 15 χρόνια δόθηκαν €140 δις στην καινοτομία και την Ιταλία, όπου έχει δημιουργηθεί ένας φορολογικός παράδεισος για όσες εταιρείες την επιλέξουν, ενώ ανέφερε πως και το Ισραήλ δίνει πολλά κίνητρα, όπως ειδικό φορολογικό συντελεστή 5%, που είναι ο μισός από τη Βουλγαρία που έχει επίσης χαμηλή φορολογία. Σχετικά με την Ελλάδα, τόνισε ότι σε όλους αυτούς τους τομείς βρίσκεται πίσω και πρέπει να γίνουν πολλές διορθώσεις προκειμένου να προσελκύσει επενδύσεις στην Έρευνα και την Καινοτομία.

Στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα τη Χρηματοδότηση της Καινοτομίας, που έγινε με το συντονισμό του δημοσιογράφου κ. Νεκτάριου Νώτη, αναφέρθηκαν από τους ομιλητές τα εξής:

Ο Δρ. Παντελής Αγγελίδης,  Πρόεδρος Ζώνης Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, είπε ότι το περιβάλλον είναι ασφυκτικό και παρά τις φήμες ότι οι δανειστές δεν επιτρέπουν την ύπαρξη κινήτρων, υπάρχει η δυνατότητα, και πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο να κάνουμε πράγματα και να προβάλλουμε αυτούς που πέτυχαν και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ο κ. Αγγελίδης τόνισε ότι «το βασικό μας πρόβλημα δεν είναι τόσο το νομοθετικό μας πλαίσιο αλλά η κουλτούρα που δεν υπάρχει στην ελληνική επιχειρηματικότητα να επενδύει στο ρίσκο μιας καινοτόμας ιδέας ή επιχείρησης. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα τα χρήματα παραδοσιακά έβγαιναν από το real estate και τον τουρισμό».

Η κα Ελένη Πουλακάκη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης και Εφαρμογής Δράσεων στους τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (Ε.Υ.Δ.Ε. – Ε.Τ.Α.Κ.), ΓΓΕΤ, παρουσίασε τη χρηματοδότηση των ερευνητικών έργων από το ΕΣΠΑ του 2014-2020. Συγκεκριμένα, όπως είπε, μέσω του προγράμματος Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ, ελληνικές εταιρείες μπορούν να αντλήσουν συνολικά €280 εκατ. ενώ υπάρχει και η συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Ο Dr. Dan Marom, CEO, Irrational Innovations, Tέλ Αβίβ, Ισραήλ, μίλησε για τους τρεις πυλώνες στους οποίους η Ελλάδα υστερεί όσον αφορά στη χρηματοδότηση επενδύσεων και πρέπει να βελτιωθεί: α) Να σκέφτεται περισσότερο πολυεθνικά β) Να έχει το σωστό IP γ) να εκμεταλλευτεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα όπως ο Τουρισμός και η Ναυτιλία. Επίσης τόνισε η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως το crowdfunding και την ισχυρή επιχειρηματική ομογένεια που υπάρχει σε όλο τον κόσμο.   

Μιλώντας στο πλαίσιο της ενότητας «Πληροφορική, Επικοινωνίες, Κοινωνικά Δίκτυα»  ο Δρ. Στέλιος Χ.Α. Θωμόπουλος, Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Διευθυντής Έρευνας & Επικεφαλής Εργαστηρίου Ολοκληρωμένων Συστημάτων, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προκύψει οικονομικό όφελος από τον ψηφιακό κόσμο, μέσω της δημιουργίας και αξιοποίησης ψηφιακού περιεχομένου. Συγκεκριμένα ανέφερε έξι παραμέτρους που είναι: Η παραγωγή πρωτογενούς ψηφιακού περιεχομένου, ο αναπροσανατολισμός του υπάρχοντος, η προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, η διαχείριση της ιδιοκτησίας, η παραγωγή πατεντών και το ασφαλές κανάλι διάθεσης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Λιακόπουλος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Connecticore ΑΕ, αναφέρθηκε σε μελέτη της McKinsey η οποία κατέδειξε ότι η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο να διανύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Υποστήριξε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει μειώσει τα έσοδα των επιχειρήσεων κατά 4% ενώ με την ολοκλήρωσή του αναμένεται να τα μειώσει ακόμα περισσότερο, κατά 12%. Ως παράδειγμα έδωσε τις τράπεζες, που χάνουν έσοδα καθώς η τεχνολογία απλοποιεί τις συναλλαγές με κάρτες και δεν απολαμβάνουν τις χρεώσεις του παρελθόντος.

Κατά την ομιλία του στην ενότητα «Τρόφιμα και Ποτά» ο κ. Παναγιώτης Ν. Σκανδάμης, Αναπληρωτής Καθηγητής Υγιεινής Τροφίμων, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέλος του panel βιολογικών κινδύνων, Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, μίλησε για την καινοτομία και το σχεδιασμό στην ανάπτυξη τροφίμων μέσω του διαγωνισμού Ecotrophelia, όπου συμμετέχει με προϊόντα το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ένα από τα προϊόντα που έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό έχει ήδη εμπορευματοποιηθεί και πήρε την τρίτη θέση πανευρωπαϊκά.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χανιώτης, Αντιπρόεδρος ITS Hellas, αναφέρθηκε στην ITS Hellas, μια εθνική πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών ευφυών συστημάτων μεταφορών. Τόνισε ότι στον τομέα των μεταφορών τα πράγματα εξελίσσονται πάρα πολύ γρήγορα σε ό,τι αφορά την τεχνολογία. Σαν παραδείγματα ανέφερε το αυτοκινούμενο όχημα της Google, τις εμπορευματικές εφαρμογές της Αmazon και τις εφαρμογές μέσω smartphone με τις οποίες μπορεί κάποιος να προγραμματίσει κάποιος τις κινήσεις του στο δρόμο. Ο κ. Χανιώτης τόνισε ότι το άνοιγμα της τεχνολογικής ψαλίδας μεταξύ των ελληνικών εταιρειών και της υπόλοιπης Ευρώπης έχει μεγαλώσει επικίνδυνα, αναφορικά με τις μεταφορές. Πρότεινε να υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των τεχνολογιών ITS, ενέργειες ενημέρωσης αναφορικά με την τεχνολογία αυτού του τύπου, επιβράβευση όσων μειώνουν τους ρύπους τους και επιβολή αποτελεσματικότερων μεταφορών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή