300 εκατ. ευρώ για «πράσινα» έργα στην Ελλάδα από την EBRD

300 εκατ. ευρώ για «πράσινα» έργα στην Ελλάδα από την EBRD

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ έχει εγκρίνει και πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στη χώρα μας, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις του επενδυτικού της προγράμματος, που προβλέπει επενδύσεις 9 δισ. ευρώ τον χρόνο στις 36 χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Χθες, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας ενέκρινε πρόσθετες χρηματοδοτήσεις 300 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εντάσσοντας τη χρηματοδότηση ενός αιολικού πάρκου 43 MW που θα κατασκευαστεί από τη Volterra του ομίλου J&P Avax στα πρώτα υποέργα που η τράπεζα εξετάζει κάτω από το Ελληνικό Πλαίσιο Επενδύσεων σε ΑΠΕ (ΕΠΕΑΠΕ). Το επενδυτικό πλαίσιο της τράπεζας θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις:

• Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

• Στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας και στην ενίσχυση της δυναμικότητας των δικτύων μεταφοράς, με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας, τον περιορισμό των απωλειών και την ενσωμάτωση των ΑΠΕ στο ελληνικό σύστημα.

Το επενδυτικό πλαίσιο έρχεται να συμπληρώσει την πρόσφατη υιοθέτηση από τη χώρα ενός νέου καθεστώτος στήριξης της ανανεώσιμης ενέργειας βασισμένου περισσότερο στις συνθήκες της αγοράς, το οποίο εισάγει την εφαρμογή ανταγωνιστικών δημοπρασιών ώστε να αντικαταστήσει τα καθορισμένα τιμολόγια. Το ΕΠΕΑΠΕ ανταποκρίνεται στον στόχο της χώρας να προσθέσει 2,4 GW ισχύ ανανεώσιμης ενέργειας έως το 2020 και αποσκοπεί στην προσέλκυση των αναγκαίων επενδύσεων και εμπορικών χρηματοδοτήσεων που θα βοηθήσουν τη χώρα να αναπτύξει την τεράστια δυναμική της στις ΑΠΕ. Παράλληλα, η ετήσια μείωση εκπομπών CO2 αναμένεται να ανέλθει σε 500.000 τόνους ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Η EBRD έχει εγκρίνει τη συμμετοχή της με 200 εκατ. ευρώ στη δανειοδότηση της επένδυσης που θα πραγματοποιήσει η Fraport για την εξαγορά και τον εκσυγχρονισμό των 14 περιφερειακών αεροδρομίων, ενώ άλλα 760 εκατ. ευρώ έχουν επενδυθεί μέχρι σήμερα σε ελληνικές επιχειρήσεις και εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα. Το επενδυτικό πρόγραμμα της EBRD αναλύεται σε:

• 200 εκατ. ευρώ συνολική συμμετοχή στην έκδοση του κοινοπρακτικού δανείου 339 εκατ. ευρώ και του ομολογιακού δανείου 350 εκατ. ευρώ από τον ΟΤΕ.

• 20 εκατ. ευρώ μετοχική συμμετοχή στην επενδυτική εταιρεία DECA για τη στήριξη των ΜΜΕ.

• 95 εκατ. ευρώ συνολική συμμετοχή σε δύο ομολογιακές εκδόσεις της Energean.

• 15 εκατ. ευρώ συμμετοχή στην έκδοση ομολογιακού δανείου του Τιτάνα.

• 5,9 εκατ. ευρώ συμμετοχή στην έκδοση ομολογιακού δανείου 40 εκατ. ευρώ του ομίλου Fourlis.

• 10 εκατ. ευρώ στην αλευροβιομηχανία Λούλης.

• 10 εκατ. ευρώ στη επενδυτική εταιρεία Southbridge.

• 250 εκατ. ευρώ συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς).

• 10 εκατ. ευρώ μετοχική συμμετοχή στην ασφαλιστική εταιρεία Ευρωπαϊκή Πίστη.

• 100 εκατ. ευρώ στην τιτλοποίηση επιχειρηματικών δανείων της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας.

• Συμφωνία 200 εκατ. ευρώ με την Εθνική Τράπεζα παροχής εγγυήσεων για το διασυνοριακό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή