Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα πλήττει την οικονομία, τονίζει ο ΣΕΒ

Η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα πλήττει την οικονομία, τονίζει ο ΣΕΒ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λειτουργία της αγοράς σε καθεστώς διαρκούς αβεβαιότητας, καθώς συνεχίζονται χωρίς τέλος οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης και η συνειδητοποίηση της κατακόρυφης αύξησης της φορολογικής επιβάρυνσης το 2017, έχουν επηρεάσει αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, το γεγονός αυτό αποτυπώνεται στην πτώση του ΑΕΠ κατά -1,1% το 4ο τρίμηνο του 2016. Πάντως, βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, λιανικές πωλήσεις και τουρισμός στο 4ο τρίμηνο του 2016 συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία με ικανοποιητικούς ρυθμούς, ενώ τον Ιανουάριο του 2017 η βιομηχανική παραγωγή και οι εξαγωγές ενίσχυσαν περαιτέρω τη δυναμική τους. Από τις πιο πρόσφατες εξελίξεις ο ΣΕΒ σημειώνει τα εξής:

• Οι εξαγωγές αγαθών πλην καυσίμων, έπειτα από αύξηση 2,9% σε όγκο το 4ο τρίμηνο του 2016, συνέχισαν αυξητικά τον Ιανουάριο του 6,1% σε αξία και 3,2% σε όγκο.

• Η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο του 2017 (+7,2%), ενώ στη μεταποίηση ο σχετικός δείκτης επέστρεψε σε θετικό έδαφος (+1,4%) μετά την υποχώρηση του Δεκεμβρίου του 2016 (-2,6%).

• Στον τουρισμό εξακολουθεί και τον Δεκέμβριο του 2016 να καταγράφεται αύξηση αφίξεων (15,6% και εισπράξεων 4,7%)

• Το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 92,9 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2017, κυρίως λόγω της σημαντικής πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της κάμψης των προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή