Προσδοκίες και φόβοι ξενοδόχων από την ευρωτουρκική κρίση

Προσδοκίες και φόβοι ξενοδόχων από την ευρωτουρκική κρίση

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H ανατίμηση του ρουβλίου έναντι του ευρώ κατά περίπου 30% τον τελευταίο χρόνο αποτελεί τον κυριότερο λόγο της εκτιμώμενης αύξησης αφίξεων και εσόδων από τη Ρωσία κατά τη φετινή σεζόν, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέα Ανδρεάδη.

Χθες ολοκληρώθηκε στη Μόσχα η έκθεση τουρισμού Ιntourmarket και σήμερα ανοίγει τις πύλες στη ρωσική πρωτεύουσα η έκθεση τουρισμού ΜΙΤΤ. Ο κ. Ανδρεάδης εκτιμά ότι φέτος οι αφίξεις από τη Ρωσία μπορεί να φθάσουν έως και 1 εκατ. και τα τουριστικά έσοδα από τους Ρώσους επισκέπτες να αυξηθούν κατά 25%. Αλλωστε και το 2016 η ρωσική αγορά ήταν η μοναδική εκ των βασικών (Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία) από την οποία αυξήθηκαν τα τουριστικά έσοδα. Σημειώνεται ότι το 2014 τα τουριστικά έσοδα από τους Ρώσους επισκέπτες είχαν φθάσει σε 1,15 δισ. ευρώ, το 2015 έπεσαν στα 421,3 εκατ. και πέρυσι διαμορφώθηκαν στα 435,8 εκατ. Αντίστοιχα, οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών το 2014 είχαν φθάσει σε 1,25 εκατ. ευρώ, το 2015 άγγιξαν τις 513.000 και το 2016 ξεπέρασαν τις 595.000.

Πάντως, ο ανταγωνισμός από τη Ρωσία φέτος θα είναι μεγαλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Αλλωστε, η Ρωσία είναι ίσως η μοναδική μεγάλη τουριστική αγορά που προσδοκά σε ανάκαμψη των αφίξεων η Τουρκία, καθώς πέραν του κλίματος ανασφάλειας, οι τεταμένες σχέσεις που επικρατούν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ της γειτονικής χώρας και ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Ολλανδία προκαλούν πρόσθετους κλυδωνισμούς στον τουρκικό τουρισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Τουρκία τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 81,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αντίθετα, οι αφίξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 31% και από την Ολλανδία κατά 21,4%. Σημειώνεται ότι το 2016 η Τουρκία είχε 866.256 τουρίστες από τη Ρωσία έναντι 3,7 εκατ. το 2015, 3,9 εκατ. τουρίστες από τη Γερμανία έναντι 5,6 εκατ. το 2015 και 906.336 τουρίστες από την Ολλανδία έναντι 1,2 εκατ. το 2015.

Η διπλωματική ένταση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας οδήγησε το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών στην έκδοση νέας ταξιδιωτικής οδηγίας με την οποία συστήνεται στους Ολλανδούς που βρίσκονται στη γειτονική χώρα να αποφεύγουν συγκεντρώσεις και πολυσύχναστους τόπους. Η νέα κρίση που χτυπάει τον τουρκικό τουρισμό ενισχύει περαιτέρω το τουριστικό προφίλ των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που κατατάσσονται στους ασφαλείς προορισμούς. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Κροατία κ.ά. παραμένει μεταξύ των πρώτων επιλογών για διακοπές το καλοκαίρι για τους Ευρωπαίους. Από την άλλη η κρίση στην Τουρκία μειώνει τις ελπίδες για ανάκαμψη της κρουαζιέρας και στη χώρα μας, καθώς οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας διαμορφώνουν μεγάλο μέρος των προγραμμάτων τους συνδυάζοντας δρομολόγια μεταξύ προορισμών των δύο χωρών. Αλλωστε και η φετινή εκτιμώμενη πτώση κατά τουλάχιστον 20% της δραστηριότητας της κρουαζιέρας στη χώρα μας οφείλεται στην αποχώρηση κρουαζιερόπλοιων από τουρκικά λιμάνια και κατ’ επέκταση από ελληνικά που αποτελούσαν συνδυαστικούς σταθμούς αποεπιβιβάσεων.

Ο βασικότερος κίνδυνος για τη φετινή σεζόν στη χώρα μας είναι το ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας σε σχέση με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα. Οι Ελληνες τουριστικοί επιχειρηματίες, όπως προέκυψε από τις επαφές που είχαν στη διεθνή έκθεση τουρισμού ΙΤΒ στο Βερολίνο αλλά και από τις συναντήσεις που ξεκίνησαν στο πλαίσιο των δύο εκθέσεων στη Μόσχα, προβληματίζονται για την επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης τη σεζόν του 2018. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ θεωρεί καταστροφικό το ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους του τέλους διανυκτέρευσης. Επίσης, σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η επιβολή του και ειδικότερα κατά την αναχώρηση του πελάτη. Στο πλαίσιο αυτό ζητεί από το υπουργείο Τουρισμού να αναλάβει πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή