Σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου με έκπτωση 50% από την ΕΔΑ Αττικής

Σύνδεση στο δίκτυο φυσικού αερίου με έκπτωση 50% από την ΕΔΑ Αττικής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δυναμικό πλάνο για την ενίσχυση της διείσδυσης του φυσικού αερίου αναπτύσσει η ΕΔΑ Αττικής με τη νέα της εταιρική μορφή ως πλήρως διαχωρισμένη εταιρεία από την πρώην καθετοποιημένη ΕΠΑ Αττικής. Από τις 2 Ιανουαρίου η ΕΔΑ Αττικής με μετόχους τη ΔΕΠΑ (51%) και τη Shell (49%) λειτουργεί ως ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου Αττικής, ενώ από 1/1/2018 θα λειτουργεί σε πλήρως απελευθερωμένο περιβάλλον, προσφέροντας πρόσβαση έναντι ρυθμιζόμενου εσόδου στα δίκτυά της σε όλους τους παρόχους που θα δραστηριοποιηθούν στην προμήθεια οικιακών καταναλωτών, κάτι που κάνει και σήμερα αλλά μόνο για βιομηχανικές καταναλώσεις.

Τα σχέδιά της για το 2017 αλλά και το πρώτο της 5ετές επενδυτικό πλάνο ως αυτόνομη εταιρεία, στοχεύουν στην επέκταση του δικτύου μέσα από ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων και δωρεάν τελών που μειώνει το κόστος σύνδεσης για τον καταναλωτή κατά 50% και διευρύνει τη διείσδυση του φυσικού αερίου. Ο σχεδιασμός έχει τη στήριξη της ΡΑΕ, η οποία στο πλαίσιο της ενίσχυσης της διείσδυσης του φυσικού αερίου εν όψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, ενέκρινε την ανάκτηση των επιδοτήσεων για τις νέες συνδέσεις όπως και τα δωρεάν τέλη μέσω των τιμολογίων φυσικού αερίου. Ετσι, η ΕΔΑ Αττικής από φέτος και σε ορίζοντα 5ετίας θέτει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων ύψους 39 εκατ. ευρώ για νέες συνδέσεις, το οποίο έχει εγκριθεί από τη ΡΑΕ, όπως και η αύξηση κατά 1% στα τιμολόγια φυσικού αερίου για την ανάκτησή του. Αντίστοιχα προγράμματα σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΕΔΑ Αττικής κ. Χρήστο Μπαλάσκα εφαρμόστηκαν τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ιταλία, όπου υπήρξε κατακόρυφη αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου.

Το επενδυτικό σχέδιο της ΕΔΑ Αττικής που παρουσίασε χθες η διοίκηση της εταιρείας περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις 67 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη δικτύων και την παροχή κινήτρων σύνδεσης σε βάθος 5ετίας. Στόχος των κινήτρων είναι να υπάρξουν 12.000 νέες συνδέσεις νοικοκυριών και αύξηση της κατανάλωσης κατά 319 εκατ. κ.μ., η οποία στον βαθμό που επιτευχθεί όχι μόνο να εξισορροπήσει πλήρως την αύξηση του 1% των τιμολογίων, αλλά σύμφωνα με τον κ. Μπαλάσκα θα φέρει και μείωση. Τα κίνητρα που παρουσίασε χθες η εταιρεία περιλαμβάνουν μηδενισμό τελών για τις νέες συνδέσεις και πρόγραμμα επιδότησης μέρους του κόστους μετατροπής της εγκατάστασης θέρμανσης. Συγκεκριμένα, προσφέρει μέχρι 3.000 ευρώ για μια πολυκατοικία και 750 ευρώ για ένα διαμέρισμα. Το πρόγραμμα θα βρίσκεται σε ισχύ από τις 3 Απριλίου και μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου ποσού. Παράλληλα, ένας από τους βασικούς στόχους της ΕΔΑ είναι η επέκταση του δικτύου κατά 100 χιλιόμετρα την περίοδο 2017-2021, η οποία θα γίνει κυρίως με πύκνωση του δικτύου σε περιοχές όπου ήδη υφίσταται δίκτυο και σε όλους σχεδόν τους δήμους από τα βόρεια προάστια μέχρι τα δυτικά και προς τη νότια Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή