Επενδυτικό ενδιαφέρον για ομόλογα εισηγμένων

Επενδυτικό ενδιαφέρον για ομόλογα εισηγμένων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναζωπυρώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα διεθνή και εγχώρια εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας εγγραφής του ΟΠΑΠ. Το πρώτο σχεδόν τρίμηνο του 2017 η μέση απόδοση των 16 εταιρικών ομολόγων κυμαίνεται στο 5,74% έναντι 7,14% που ήταν η αντίστοιχη μέση απόδοση στο τέλος του 2016. Καλύτερες αποδόσεις που βρίσκονται χαμηλότερα του 5% συναντούμε στις διεθνείς εταιρικές εκδόσεις των εισηγμένων που χαρακτηρίζονται για τον υψηλό δείκτη εξωστρέφειας. Οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό. Για παράδειγμα τα δύο εταιρικά ομόλογα του Τιτάνα που λήγουν το 2019 και το 2021 έχουν αντίστοιχα σήμερα απόδοση 2,20% και 2,50% έναντι 3% που ήταν η απόδοση στο τέλος του 2016. Καλή εικόνα παρουσιάζουν και τα εταιρικά ομόλογα του ΟΤΕ με το πιο σύντομο στη λήξη (2018) να έχει απόδοση 2% από 2,30% στο τέλος της προηγούμενης χρήσης.

Καλή εικόνα παρουσιάζει και το διεθνές εταιρικό ομόλογο της Motor Oil που λήγει το 2019 με την απόδοση να κυμαίνεται σήμερα στο 4,21% από 2,75% στο ξεκίνημα του 2017. Υπάρχουν όμως και εταιρικές εκδόσεις όπως της ΔΕΗ όπου το πιο σύντομο, που λήγει τον φετινό Μάιο για να πληρωθούν 200 εκατ. ευρώ, παρουσιάζει απόδοση 16,64% από 10,42% στο ξεκίνημα της χρονιάς. Επίσης το δεύτερο εταιρικό ομόλογο της ΔΕΗ που λήγει το 2019 έχει υψηλότατη απόδοση 14,85% από 13,00% στο τέλος της περασμένης χρήσης, αφού η εταιρεία περνάει τη χειρότερη οικονομική περίοδο της ιστορίας της. Εξίσου αρνητική εικόνα έχει και το ομόλογο της Frigoglass με λήξη το 2018 και κουπόνι 8,25%. Βέβαια θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ήδη μέρος των κατόχων των εκδοθεισών ομολογιών της Frigoglass συμμετέχουν σε συζητήσεις για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρείας, ωστόσο οι τελικοί όροι της επί της αρχής συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή