Ξεκινά η επένδυση της Grivalia στο Pearl Island του Παναμά

Ξεκινά η επένδυση της Grivalia στο Pearl Island του Παναμά

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε και τυπικά η απόκτηση του 60% του ιδιωτικού νησιού Pearl Island στον Παναμά από την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ, η οποία αναμένεται, μέσω της θυγατρικής της Grivalia Hospitality, να καταβάλει συνολικά 27 εκατ. ευρώ στην Dolphin Capital Investors στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας που υπεγράφη τον φετινό Ιανουάριο. Η νήσος Πέντρο Γκονζάλες (Pearl Island) είναι ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά νησιά παγκοσμίως, με συνολική επιφάνεια 13.230 στρεμμάτων, όπου σχεδιάζεται να αναπτυχθεί ένας μοναδικής ποιότητας και φιλικός προς το περιβάλλον τουριστικός προορισμός, με τουλάχιστον τρία πολυτελή θέρετρα και μεγάλο αριθμό κατοικιών και βιλών.

Περαιτέρω αναπτύξεις θα περιλαμβάνουν ένα μικρό εμπορικό χωριό, μια μικρή και μια μεγάλη μαρίνα ελλιμενισμού, καθώς και άλλες εγκαταστάσεις που θα βελτιώσουν τη συνολική εμπειρία των επισκεπτών.

Η συνολική ανάπτυξη μπορεί να ανέλθει σε 500.000 τ.μ. Υφίσταται ήδη συμφωνία με τον όμιλο Marriott για την ανάπτυξη ενός Ritz-Carlton Reserve, καθώς και πολυτελών κατοικιών σε μία από τις παραθαλάσσιες τοποθεσίες του νησιού.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Grivalia, το συνολικό κόστος ανάπτυξης του νησιού θα είναι της τάξεως των 66,5 εκατ. ευρώ, με τραπεζική χρηματοδότηση 50%, η οποία έχει ήδη εξασφαλιστεί. Το ποσό φαντάζει μικρό για τα δεδομένα της ανάπτυξης, ωστόσο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εταιρεία, σε συνεργασία με τον τοπικό της εταίρο, τον όμιλο Εleta, δρομολογούν την επίτευξη συμφωνιών με ενδιαφερόμενους επενδυτές και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων, που θα επωμιστούν το μεγαλύτερο κόστος της επένδυσης. Ειδικότερα, προωθείται ένα μοντέλο βάσει του οποίου οι ιδιοκτήτες, δηλαδή η Grivalia και η Eleta, θα παραχωρούν την εκμετάλλευση συγκεκριμένων τμημάτων του νησιού, έναντι ποσού, με τους επενδυτές να αναλαμβάνουν στη συνέχεια το κατασκευαστικό κόστος. Με τον τρόπο αυτό, επιμερίζεται το επενδυτικό ρίσκο και οι ιδιοκτήτες μπορούν να διατηρήσουν σημαντική ευελιξία ως προς το βέλτιστο μοντέλο αξιοποίησης επιμέρους τμημάτων του νησιού.

Σημειωτέον ότι κατά το διάστημα που μεσολάβησε, η Grivalia Hospitality προχώρησε σε κινήσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης, όπως προκύπτει από την είσοδο της Eurolife, επίσης συμφερόντων του καναδικού επενδυτικού ομίλου της Fairfax, στο μετοχικό της κεφάλαιο. Συγκεκριμένα, το μετοχικό κεφάλαιο της Grivalia Hospitality αυξήθηκε κατά 58 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ καταβλήθηκαν από την ασφαλιστική εταιρεία και τα υπόλοιπα 28 εκατ. ευρώ από την ίδια την Grivalia. Το ποσό της αύξησης θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού προγράμματος της Grivalia Hospitality, το οποίο, εκτός από την επένδυση στον Παναμά, αναμένεται σύντομα να περιλαμβάνει και σχετικό έργο τουριστικού χαρακτήρα στην Ελλάδα.

Εν τω μεταξύ, χθες η Grivalia προχώρησε στην έκδοση δύο κοινών ομολογιακών δανείων 50 εκατ. ευρώ και 10 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, τα οποία θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τη Eurobank Ergasias (κατά 90%) και τη Eurobank Private Bank Luxembourg (κατά 10%). Το δάνειο των 50 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, τόσο ως προς τις αγορές ακινήτων που έχουν ήδη υλοποιηθεί όσο κι εκείνες που δρομολογούνται για το άμεσο μέλλον. Τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα αναχρηματοδοτήσουν μερικώς το κόστος απόκτησης του κτιρίου γραφείων Arcania Business Centre, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου 18-20 στο Μαρούσι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή