Νέοι, ευέλικτοι, καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια

Νέοι, ευέλικτοι, καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταθερά αφοσιωμένο στις καινοτόμες διδακτικές προσεγγίσεις, το Κολλέγιο Ανατόλια έχει θέσει τις βάσεις για ένα πρωτοποριακό τρόπο εκπαίδευσης με τη δημιουργία των καινοτόμων χώρων εκπαίδευσης. Οι νέοι χώροι είναι εξοπλισμένοι με τεχνολογίες αιχμής και περιλαμβάνουν: Aίθουσες Ευέλικτης Μάθησης, ένα Fabrication Lab και το πρώτο παγκοσμίως Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευσης που έχει δημιουργηθεί σε σχολείο.

Οι νέοι χώροι μάθησης και διδασκαλίας παρουσιάστηκαν την Τρίτη 14 Μαρτίου 2017 στο Κολλέγιο Ανατόλια. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης παρουσιάστηκε η φιλοσοφία των νέων αυτών χώρων μάθησης όπου οι εκπαιδευτικοί μπορούν να δοκιμάζουν και να εφαρμόζουν καινοτόμες και ελκυστικές διδακτικές προσεγγίσεις και οι μαθητές να μαθαίνουν με ποικίλους τρόπους (μέσα από τη διερεύνηση, ομαδοσυνεργατικά, με διαφοροποιημένο ρυθμό και τρόπο κ.ο.κ.). Οι νέοι εκπαιδευτικοί χώροι σχεδιάστηκαν και δημιουργήθηκαν για να υποστηρίξουν και να ενθαρρύνουν την εφαρμογή όλων των σύγχρονων μαθησιακών τάσεων που η παγκόσμια εκπαιδευτική έρευνα έχει αναδείξει ως ουσιαστικές και απαραίτητες με στόχο να δοθούν σημαντικά εφόδια στους πολίτες του 21ου αιώνα.

Νέοι, ευέλικτοι, καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια-1

Συγχρόνως, και με στόχο τη διάχυση καλών πρακτικών στην ελληνική εκπαίδευση, το Κολλέγιο Ανατόλια, ανοίγει τους νέους χώρους μάθησης στην τοπική κοινωνία. Τα Learning Spaces είναι ανοιχτά και προσβάσιμα σε μαθητές της ευρύτερης σχολικής κοινότητας μέσω των δραστηριοτήτων που οργανώνει το Κέντρο STEM, και μέσω άλλων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κολλεγίου Ανατόλια. Ήδη στους χώρους έχουν πραγματοποιηθεί σεμινάρια επιμόρφωσης για καθηγητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης Ελλάδας.

“Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η αρχιτεκτονική του χώρου στον οποίο συντελείται η μάθηση μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στο μαθησιακό αποτέλεσμα.  Τα σύγχρονα μοντέλα πρεσβεύουν ότι η μάθηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν συντελείται με τρόπο δημιουργικό και διερευνητικό, με διαφορετικό ρυθμό και τρόπο ανά μαθητή και φυσικά με τη βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας'' ανέφερε κατά την παρουσίαση ο Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια Δρ Πάνος Βλάχος.

Νέοι, ευέλικτοι, καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια-2

Το νέο αυτό σχολικό “οικοσύστημα” περιλαμβάνει Αίθουσες Ευέλικτης Μάθησης που έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις ανάγκες του κάθε μαθήματος και αναδιαταχθούν υποστηρίζοντας ένα εύρος εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και διευκολύνοντας τη συνεργασία μεταξύ των παιδιών σε ομάδες.

Νέοι, ευέλικτοι, καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια-3

Ταυτόχρονα έχει οργανωθεί ένα Fabrication Lab (Εργαστήριο Κατασκευών), το οποίο είναι εξοπλισμένο με 3D Printer, μηχανή κοπής και χάραξης (CNC) και εργαλεία για χειρωνακτική εργασία. Τα Fab Labs υιοθετούνται ολοένα και περισσότερο στην Αμερική και στηρίζονται στην αντίληψη ότι ο μαθητής μαθαίνει μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή, με τα ίδια του τα χέρια ή με τη βοήθεια υπολογιστή, για να κατακτήσει ένα γνωστικό αντικείμενο που τον ενδιαφέρει προσωπικά. Έτσι οι μαθητές περνούν διαδοχικά από τη δημιουργική σκέψη και τη φαντασία στον σχεδιασμό και στην κατασκευή πρωτοτύπων και αντικειμένων και την υλοποίηση των ιδεών τους.

Νέοι, ευέλικτοι, καινοτόμοι χώροι εκπαίδευσης στο Κολλέγιο Ανατόλια-4

Το Κέντρο Πράσινης Εκπαίδευση, το πρώτο στον κόσμο που έχει δημιουργηθεί σε σχολείο, είναι ένα εργαστήριο Χημείας στην αιχμή της τεχνολογίας στο οποίο οι μαθητές μέσα από διαλέξεις και εργαστηριακές δραστηριότητες γνωρίζουν την Πράσινη Προσέγγιση με κεντρικό άξονα την Πράσινη Χημεία – την επανασχεδιασμένη Χημεία που προστατεύει το περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου. Το Κέντρο είναι ανοιχτό σε μαθητές δημοσίων σχολείων (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) από όλη την Ελλάδα.

Η δημιουργία των νέων χώρων χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα USAID/ASHA και δωρεές που έγιναν ειδικά για τον σκοπό αυτό από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κολλεγίου Ανατόλια, τον Σύλλογο Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΑΑΚ), τον Σύλλογο Φίλων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΦΚΑ), και δωρητές από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή