Τα δεξαμενόπλοια ανοίγουν πανιά…

Τα δεξαμενόπλοια ανοίγουν πανιά…

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο διάστημα η ναυτιλιακή εταιρεία Maersk θα εξοπλίσει, σε συνεργασία με την πετρελαϊκή εταιρεία Shell, ένα από τα δεξαμενόπλοιά της με κάτι πολύ ασυνήθιστο για την εποχή μας: με δύο περιστρεφόμενα ιστία. Στόχος της δοκιμής είναι να επαληθευτεί η πρόβλεψη πως τα περιστρεφόμενα ιστία μπορεί να μειώσει την κατανάλωση καυσίμου του πλοίου κατά 7% με 10%. Τα ασυνήθιστα περιστρεφόμενα ιστία έχουν τη μορφή περιστρεφόμενης κολώνας που είναι προσαρμοσμένη στο κατάστρωμα του πλοίου. Το περιστρεφόμενο ιστίο είχε εφευρεθεί το 1926 από τον Γερμανό μηχανικό Αντον Φλέτνερ. Καθώς φυσάει ο άνεμος, μέσα από τον περιστρεφόμενο κύλινδρο επιταχύνεται η ροή του αέρα από τη μια πλευρά και επιβραδύνεται από την άλλη. Χάρη σε αυτό το φαινόμενο δημιουργείται δύναμη ώσης κάθετη προς την κατεύθυνση απ’ όπου φυσάει ο άνεμος. Η δύναμη ώσης που δημιουργείται επιτρέπει στον καπετάνιο του σκάφους να μειώσει σημαντικά την ισχύ των κινητήρων περιορίζοντας την κατανάλωση καυσίμου. Συνεπώς μειώνεται και η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει το δεξαμενόπλοιο καθιστώντας το πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Τα περιστρεφόμενα ιστία, που θα εγκαταστήσει η φινλανδική εταιρεία Norsepower στο μήκους 240 μέτρων δεξαμενόπλοιο της Maersk, θα έχουν ύψος 30 μέτρων και διάμετρο 5 μέτρων. Πρόκειται για τα μεγαλύτερα περιστρεφόμενα ιστία που έχουν κατασκευαστεί ποτέ και τα πρώτα που θα εγκατασταθούν σε δεξαμενόπλοιο. Υπό ευνοϊκές συνθήκες κάθε περιστρεφόμενο ιστίο μπορεί να δημιουργήσει ώση ισοδύναμη με 3MW, δηλαδή πολύ μεγαλύτερη από τα 50kW που απαιτούνται για την περιστροφή του κάθε ιστίου, ώστε να εκμεταλλεύεται καλύτερα τον άνεμο. Σύμφωνα με τον κ. Τουόμας Ρίσκι, διευθύνοντα σύμβουλο της Norsepower, η εξοικονόμηση καυσίμου που αναμένεται να επιτευχθεί θα είναι της τάξης του 7% με 10% ή περίπου 1.000 τόνοι καυσίμου ανά έτος. Τα νέα ιστία θα τοποθετηθούν στο δεξαμενόπλοιο το πρώτο εξάμηνο του 2018 και θα εξεταστεί η απόδοσή τους στη θάλασσα μέχρι το τέλος του 2019. Σύμφωνα με τον κ. Ρίσκι, ο άνεμος είναι η μοναδική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που υπάρχει σε τόση αφθονία στους ωκεανούς. Η τεχνολογική πρόοδος και η θέσπιση πιο αυστηρών περιβαλλοντικών κανονισμών σημαίνουν πως πλέον τα περιστρεφόμενα ιστία μπορεί να είναι οικονομικά βιώσιμα, λέει ο κ. Ρίσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή