ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σύμβαση Energean για παραγωγή πετρελαίου στο Μαυροβούνιο

Σύμβαση Energean για παραγωγή πετρελαίου στο Μαυροβούνιο

Στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης με το κράτος του Μαυροβουνίου για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα 4219-26 και 4218-30 προχώρησε η Energean Oil & Gas, έπειτα από την έγκριση που έδωσε το Κοινοβούλιο της χώρας.

Η σύμβαση υπογράφηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Μαρτίου στην Ποντγκόριτσα από την υπουργό Οικονομίας του Μαυροβουνίου, Ντράτζικα Σέκουλιτς, και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Energean, Μαθιό Ρήγα.

Η συνολική επένδυση για την επταετή ερευνητική περίοδο είναι της τάξης των 19 εκατ. δολαρίων και αφορά τη διενέργεια σεισμικής έρευνας τριών διαστάσεων, την εκπόνηση γεωφυσικών και γεωλογικών μελετών, καθώς και μία ερευνητική γεώτρηση. Τα δύο οικόπεδα βρίσκονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων, κοντά στις ακτές του Μαυροβουνίου, στην περιοχή του Μπαρ. H Energean σχεδιάζει την πραγματοποίηση γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο πρώτο τετράμηνο του 2018.

Η Ανατολική Αδριατική παραμένει μια υποερευνημένη περιοχή, παρόλο ότι χαρακτηρίζεται από παρόμοια γεωλογία με εκείνη της ευρύτερης Αδριατικής Ζώνης, η οποία είναι γνωστή για τα συστήματα υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Ιταλία, την Αλβανία και την Κροατία και τα οποία δίνουν σημαντική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια. «Είμαστε ικανοποιημένοι για την υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία σηματοδοτεί μία σημαντική ημέρα για την Energean, καθώς η εταιρεία εισέρχεται στην ιδιαίτερα υποσχόμενη περιοχή της Αδριατικής», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης και συμπλήρωσε: «Παρόλο που μια σειρά από μεγάλες διεθνείς εταιρείες εγκατέλειψαν την περιοχή στη διάρκεια της περιόδου της πτώσης των τιμών πετρελαίου, η Energean παρέμεινε δεσμευμένη στην προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και, πλέον, είναι έτοιμη να επωφεληθεί ακριβώς από αυτήν τη δέσμευση και την επικέντρωσή της στην περιοχή».