Σωσίβιο στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας αναζητούν τα ΕΛΤΑ

Σωσίβιο στην αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας αναζητούν τα ΕΛΤΑ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς επιχειρησιακό σχέδιο εξακολουθούν να παραμένουν τα ΕΛΤΑ, αναμένοντας την κατάθεση στη Βουλή ρύθμισης, που θα προβλέπει το ακριβές ποσό της αποζημίωσης για την παροχή καθολικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με σχετική μελέτη που έχει εκπονηθεί από την PWC υπολογίζεται ότι το κόστος της παροχής καθολικής υπηρεσίας για τα ΕΛΤΑ ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το τελικό ποσό που θα εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και θα εγγραφεί τελικώς στον προϋπολογισμό των ΕΛΤΑ δεν αποκλείεται να εμφανίζει κάποια απόκλιση προς τα κάτω. Την ίδια στιγμή, τα ΕΛΤΑ αναμένουν την έγκριση 15 εκατ. ευρώ για την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος (ΥΓΟΣ). Στο μεταξύ, φορείς του Δημοσίου διατηρούν οφειλές προς τα ΕΛΤΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ από τα έτη 2013-14.

Το ταμειακό έλλειμμα των ΕΛΤΑ αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ μηνιαίως, το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας είναι διψήφια αρνητικό και οι ζημίες τους ανέρχονται σε πολλές δεκάδες εκατ. ευρώ, καταδεικνύοντας ότι η αναζήτηση βιώσιμης λύσης είναι επιτακτική.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο επιχειρησιακό σχέδιο θα κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών. Οι όποιες μειώσεις δεν θα αφορούν το μισθολογικό κόστος, το οποίο ανέρχεται στο 72% περίπου του κύκλου εργασιών της εταιρείας, παρά το γεγονός ότι τα αντίστοιχα μεγέθη του ανταγωνισμού μετά βίας ξεπερνούν το 40%.

Με την κατάθεση στη Βουλή της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, την επόμενη εβδομάδα, τα ΕΛΤΑ αναμένεται να αποκτήσουν σαφή εικόνα για το τελικό ποσό της αποζημίωσης που θα λάβουν για την καθολική υπηρεσία και τις ΥΓΟΣ. Η κοινοτική οδηγία προβλέπει ότι για τις ΥΓΟΣ τα ΕΛΤΑ μπορούν να διεκδικήσουν έως και 15 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι ΥΓΟΣ αφορούν βασικές τραπεζικές υπηρεσίες (εισπράξεις, πληρωμές κοινωνικών επιδομάτων και συντάξεων, πληρωμή λογαριασμών, πληρωμές τοις μετρητοίς κ.ά.) και έκδοση αδειών, πιστοποιητικών και πιστοποιήσεων που χορηγεί το κράτος στους πολίτες.

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της εταιρείας έχει δώσει εντολή στα κατά τόπους ταχυδρομικά καταστήματα σε όλη τη χώρα, που σήμερα διατηρούν στα ταμεία τους ποσό 10 εκατ. ευρώ, να περιορίσουν κατά 50% τη ρευστότητα που διακρατούν. Στελέχη μάλιστα των ΕΛΤΑ υποστηρίζουν ότι η απόφαση δεν σχετίζεται με πιθανά προβλήματα ρευστότητας της εταιρείας, ωστόσο κρίθηκε απαραίτητη για λόγους ασφαλείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή