Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της HSW ζητούν οι Μινωικές

Εκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της HSW ζητούν οι Μινωικές

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απροσδόκητη τροπή λαμβάνει ο πόλεμος για τον έλεγχο της Hellenic Seaways (HSW), καθώς τέσσερις μόλις μέρες πριν από την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για το 40,5% της Hellenic Seaways που πωλεί η Τράπεζα Πειραιώς, οι Μινωικές Γραμμές ζητούν έκτακτη γενική συνέλευση της HSW και καταγγέλλουν αδικαιολόγητη επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών της. Οι Μινωικές, συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι, ελέγχουν το 48,53% του μετοχικού κεφαλαίου της HSW και εκτιμούν πως μπορούν να επιβάλουν τη σύγκληση της γενικής συνέλευσης αλλά και να υπερψηφιστούν οι θέσεις της. Σε επικοινωνία της «Κ» με το management της HSW η διοίκησή του δεν θέλησε να σχολιάσει την κίνηση του μεγαλομετόχου της.

Σημειώνεται πως οι Μινωικές «παρακαλούν» και την Τράπεζα Πειραιώς, ως σημαντικό μέτοχο της HSW, να στηρίξει το αίτημά τους για την έκτακτη Γ.Σ. προκειμένου να προστατεύσουν «από κοινού την περιουσία των μετόχων». Υπενθυμίζεται πως πέρυσι στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση οι μέχρι τότε εκπρόσωποι του ομίλου Γκριμάλντι και των Μινωικών στο διοικητικό συμβούλιο απομακρύνθηκαν από την πλειοψηφία που συγκρότησαν οι εκπρόσωποι της Τραπέζης Πειραιώς και οι μικρομέτοχοι που συμπαρατάχτηκαν με αυτήν, προεξάρχοντος του διευθύνοντος συμβούλου της ακτοπλοϊκής Αντ. Αγαπητού.

Στην ανακοίνωση των Μινωικών τονίζεται ότι «κατά την περίοδο του ελέγχου της HSW από την εκτελεστική διοίκηση της ΑΝΕΚ (σ.σ. Αντ. Αγαπητού), τα οικονομικά αποτελέσματα της HSW εμφάνισαν αισθητή επιδείνωση, ιδίως κατά τα έτη 2010-2013».

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «ενώ τα ίδια κεφάλαια της HSW ανέρχονταν σε 238 εκατ. την 31/12/2009, μειώθηκαν κατά την επόμενη 4ετία μέσω διαδοχικών ζημιογόνων χρήσεων συνολικού ύψους ζημιών περί τα 150 εκατ., ώστε τελικώς να κατέλθουν σε 86 εκατ. την 31/12/2013». Η επιδείνωση αυτή των οικονομικών μεγεθών της «μερικώς μόνο μπορεί να αποδοθεί στη γενικότερη δυσμενή οικονομική κατάσταση της ελληνικής αγοράς κατά την περίοδο αυτή, καθώς η κύρια ευθύνη ανήκει στα εκτελεστικά μέλη υπό τον τότε εκτελεστικό πρόεδρο της HSW και στις ολέθριες επιχειρηματικές επιλογές τους». Υπενθυμίζεται δε πως τον Ιούνιο του 2013, ο τότε εκτελεστικός πρόεδρος παραιτήθηκε.

«Δυστυχώς», συνεχίζουν οι Μινωικές, «οι επιλογές της μετέπειτα εκτελεστικής διοίκησης δεν καθιστούν πιστευτό ότι αυτή ασκείται όπως επιβάλλει η χρηστή και συνετή διαχείριση». Και κατηγορούν την υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Αντώνη Αγαπητό διοίκηση πως «προχώρησε σε αγορές και πωλήσεις πλοίων που στερούνται στρατηγικού πλάνου».

Οι Μινωικές υπέβαλαν έτσι τώρα αίτημα με βάση το άρθρο 39 παρ. 1 του κ.ν. 2190/1920 στο διοικητικό συμβούλιο της HSW για τη σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, με θέματα την πώληση του πλοίου HIGHSPEED 6 χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση των Μινωικών και τον δικαιολογητικό λόγο της πώλησής του και της απόσυρσής του από την εκμετάλλευση κερδοφόρων ακτοπλοϊκών γραμμών, την απραξία της εκτελεστικής διοίκησης για τον έλεγχο και κατανομή ευθυνών και τη λήψη αναγκαίων δικαστικών μέτρων για υπερβάσεις μετασκευών πλοίων και την αξιολόγηση και εξηγήσεις της για τα πραγματικά αποτελέσματα της HSW μετά την τελευταία τακτική συνέλευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή