ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπερκαλύφθηκε κατά 2,1 φορές το ομολογιακό του ΟΠΑΠ

yperkalyfthike-kata-2-1-fores-to-omologiako-toy-opap-2180681

Yπερκαλύφθηκε κατά τουλάχιστον 2,1 φορές η ομολογιακή έκδοση του ΟΠΑΠ. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές προσέφεραν 420 εκατ. ευρώ, όταν ο Οργανισμός ζητούσε 100 έως 200 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό της ζήτησης που εκδηλώθηκε είναι ότι η διάθεση των ομολογιών θα γίνει στο κάτω εύρος του ορίου απόδοσης. Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι η απόδοση του ομολόγου θα οριστεί στο 3,4%, όταν το αρχικό εύρος είχε προσδιοριστεί την περασμένη Τρίτη μεταξύ 3,4% και 3,9%.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών. Σύμφωνα με στελέχη των αναδόχων τραπεζών, μεγάλο μέρος των κεφαλαίων που κατατέθηκαν προήλθαν εκτός τραπεζικού συστήματος. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλε η σχετικά υψηλή απόδοση της έκδοσης των ομολογιών, η οποία είναι πολλαπλάσια οποιουδήποτε άλλου αποταμιευτικού προϊόντος. Τα ίδια στελέχη των αναδόχων επεσήμαναν ότι η επιτυχία της συγκεκριμένης έκδοσης θα ανοίξει τον δρόμο και σε άλλες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια με τον ίδιο τρόπο.

Το επόμενο βήμα που αναμένεται είναι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου το ΟΠΑΠ, προκειμένου να εγκριθούν τα στοιχεία της έκδοσης.

Ο Οργανισμός στόχευε στην έκδοση έως 200.000 ομολογίες ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μία. Τα έσοδα της έκδοσης έως 200 εκατ. ευρώ προορίζονται για τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας για την τριετία 2017-2019. Βασική επιδίωξη είναι ο εκσυχρονισμός των τεχνολογικών του υποδομών (72 εκατ. ευρώ), του δικτύου πρακτόρων και καταστημάτων Play-VLTs (45 εκατ. ευρώ) και ως κεφάλαιο κίνησης (82 εκατ. ευρώ).

Τον μοναδικό όρο που είχε θέσει ο ΟΠΑΠ ήταν η έκδοση να ξεπεράσει τις 100.000 ομολογίες. Με τη ζήτηση που εκδηλώθηκε θα μπορούσε να ξεπεράσει και το ανώτατο όριο των 200.000 ομολογιών.
Συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank και συνανάδοχοι ήταν η Εθνική Χρηματιστηριακή, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ, η Euroxx Χρηματιστηριακή και η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος. Η επίσημη ανακοίνωση των τελικών στοιχείων της έκδοσης αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί.