Αυξήθηκαν κατά 29% οι μισθώσεις γραφείων στην Αθήνα το 2016

Αυξήθηκαν κατά 29% οι μισθώσεις γραφείων στην Αθήνα το 2016

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση της τάξεως του 29% σημείωσαν οι νέες μισθώσεις γραφειακών χώρων στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 2016, καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να επωφεληθούν από τη σημαντική πτώση των ενοικίων τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με σχετική έκθεση της BNP Paribas Real Estate, την οποία εκπροσωπεί στην ελληνική αγορά η Δανός & Συνεργάτες, κατά το προηγούμενο έτος μισθώθηκαν γραφεία συνολικής επιφάνειας 67.000 τ.μ., έναντι 52.000 τ.μ. το 2015, καθώς η ζήτηση ενισχύθηκε σημαντικά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εξέλιξη αυτή οφείλεται τόσο στα ελκυστικά ενοίκια όσο και στην έλλειψη σύγχρονων κτιρίων γραφείων, δεδομένης της πλήρους απουσίας νέων επενδυτικών σχεδίων στην αγορά γραφείων τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζοντας το έλλειμμα χώρων, αρκετές επιχειρήσεις έσπευσαν να προχωρήσουν σε κινήσεις επέκτασης των γραφείων τους, πιθανώς και νωρίτερα απ’ όσο θα ήθελαν, δεδομένης της διατήρησης της οικονομικής αβεβαιότητας, ως αποτέλεσμα των συνεχών διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε και στη μείωση του ποσοστού κενών γραφείων, καθώς ο σχετικός δείκτης διαθεσιμότητας υποχώρησε σε 10%, από 12% που βρισκόταν το 2015. Εν τω μεταξύ, με εξαίρεση την πλατεία Συντάγματος, όπου το ετήσιο ενοίκιο ανέρχεται σε 240 ευρώ/τ.μ., στην πλειονότητα των περιοχών το κόστος ενοικίασης σύγχρονων γραφειακών χώρων (κτίρια α΄ και β΄ κατηγορίας) κυμαίνεται μεταξύ 96 και 228 ευρώ/τ.μ. σε ετήσια βάση. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι, πλέον, προσφέρονται και οικονομικά κίνητρα από τους ιδιοκτήτες, προκειμένου να προσελκύσουν νέους μισθωτές. Σε αυτά περιλαμβάνονται κάποιοι μήνες δωρεάν, δηλαδή χωρίς την υποχρέωση καταβολής ενοικίου ή μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή του ενοικίου. Αναφορικά δε με την προσφορά, οι αναλυτές τονίζουν ότι ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση το 2016, παρατηρήθηκαν αρκετά έργα ανακαίνισης παλαιότερων κτιρίων, βελτιώσεις σε υφιστάμενα ακίνητα, ακόμα και νέες κατασκευές/επεκτάσεις.

Οσον αφορά την επενδυτική δραστηριότητα, αυτή κινήθηκε σε «ρηχά νερά». Σύμφωνα με την BNP Paribas Real Estate, το συνολικό ύψος των επενδύσεων ήταν κατά 25% χαμηλότερο σε σχέση με το 2015 και υπολογίζεται ότι δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ. Συνολικά πάντως στην ελληνική αγορά (αν συνυπολογιστεί και η αγοραπωλησία του Αστέρα της Βουλιαγμένης) επενδύθηκαν 976,5 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το 90% των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους. Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις ήταν η απόκτηση του συγκροτήματος γραφείων Arcania Center στην οδό Αμαρουσίου-Χαλανδρίου από την εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Grivalia Properties, με το τίμημα να ανέρχεται σε 14,3 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή