ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η Vivechrom μεταφέρει στην Ελλάδα μονάδα παραγωγής από Τουρκία

i-vivechrom-metaferei-stin-ellada-monada-paragogis-apo-toyrkia-2181473

Την αντίστροφη πορεία από αυτή που συχνά τις τελευταίες δεκαετίες ακολουθούν οι πολυεθνικοί όμιλοι, δηλαδή τη μεταφορά παραγωγής από την Ελλάδα σε άλλες χώρες, αποφάσισε να ακολουθήσει η AkzoNobel, μητρική εταιρεία της γνωστής βιομηχανίας χρωμάτων Vivechrom. Ετσι μέσα στο 2017 πρόκειται να μεταφερθεί στην Ελλάδα από την Marhsal Τουρκίας, τη θυγατρική της AkzoNobel στη γείτονα, η παραγωγή βερνικιών. Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει 15 νέες θέσεις εργασίας. H υλοποίηση της επένδυσης προγραμματίζεται για τα τέλη του 2017.

Για ποιο λόγο αποφάσισε η AkzoNobel αυτή την αναδιάρθρωση στην παραγωγή της; «Στην Ελλάδα υπάρχει καλύτερη τεχνογνωσία με χαμηλό συνολικά κόστος. Μπορεί στην Ελλάδα να είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την Τουρκία το εργατικό κόστος, όμως εδώ υπάρχει τεχνογνωσία και πιο σύγχρονος εξοπλισμός», υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της Vivechrom κ. Μ. Προβατάς.

Η Vivechrom θα εξακολουθήσει να παράγει τα δικά της βερνίκια, τα οποία προορίζονται για τις αγορές της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου. Παράλληλα θα παράγει και τα βερνίκια που σήμερα παρασκευάζονται από τη Marshal στην Τουρκία, βάσει των συνταγών που ακολουθούνται εκεί. Η Vivechrom δεν αναλαμβάνει την εμπορική προώθηση των τουρκικών βερνικιών, καθώς τα προϊόντα αυτά μετά την παρασκευή τους από το εργοστάσιο στην Ελλάδα θα εξάγονται στην Τουρκία και από εκεί θα γίνεται η εμπορία τους στην τουρκική αγορά, καθώς και σε άλλες αγορές (Ισραήλ, Ουζμπεκιστάν, κατεχόμενη Κύπρος κ.ά.).

Το 2016 ο κύκλος εργασιών της Vivechrom διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 15,8% σε σύγκριση με το 2015. Τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 9,5 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 33,1% σε σύγκριση με το 2015. Η επίδοση αυτή, όπως επισημαίνει η εταιρεία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κλάδος των οικοδομικών χρωμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, παρουσίασε το 2016 οριακή ανάπτυξη της τάξης του 2%. Πέρα από την ενίσχυση του μεριδίου της στην εγχώρια αγορά, η Vivechrom βελτίωσε σημαντικά τις εξαγωγές της.

Η Vivechrom δραστηριοποιείται από το 1932 στην ελληνική αγορά χρωμάτων, ενώ από το 1990 αποτελεί θυγατρική εταιρεία του πολυεθνικού ομίλου AkzoNobel. Στην εταιρεία απασχολούνται 225 άτομα, εκ των οποίων 100 στις γραμμές παραγωγής. Τα προϊόντα της διατίθενται σε 2.000 σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα.