Σε δεύτερο και ενδεχομένως και τρίτο γύρο οικονομικών προσφορών, εντός του πλαισίου της υφιστάμενης διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το ΤΑΙΠΕΔ. Οπως προβλέπεται από τους όρους του διαγωνισμού, οι τρεις επενδυτές, που κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτικές προσφορές για το λιμάνι της συμπρωτεύουσας, θα πρέπει να καταθέσουν νέες βελτιωμένες προσφορές.
Ειδικότερα, εφόσον αξιολογηθούν και οι τρεις υποψήφιοι ως έγκυροι και επαρκείς, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, ο πρώτος και ο δεύτερος πλειοδότης θα προκριθούν για να προσφέρουν νέες προσφορές. Εάν δε η οικονομική προσφορά του τρίτου πλειοδότη ανέρχεται στο 80% αυτής του δεύτερου, τότε και αυτός θα περάσει στο επόμενο στάδιο των βελτιωμένων προσφορών. Ομως, δεν θα ολοκληρωθεί απαραίτητα εδώ η διαδικασία. Και αυτό, διότι αν οι δύο ή τρεις υψηλότερες βελτιωμένες προσφορές απέχουν μεταξύ τους λιγότερο από 10%, τότε θα υπάρξει ένας ακόμα γύρος βελτιωμένων προσφορών. Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμούν ότι η αποτίμηση της εισηγμένης ΟΛΘ Α.Ε. είναι δύσκολο να διαφέρει δραστικά από εκτιμητή σε εκτιμητή και έτσι αξιολογούν ως πιθανό το σενάριο να φτάσουν τουλάχιστον οι δύο εκ των τριών υποψηφίων σε δεύτερη βελτιωμένη προσφορά. Προφανής στόχος της διαδικασίας που έχει επιλέξει το ΤΑΙΠΕΔ είναι η εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού τιμήματος για το 67% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι πιθανόν να μην ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής πριν από το Πάσχα.
Τα τρία επενδυτικά σχήματα που κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές την Παρασκευή, οπότε και εξέπνευσε η σχετική προθεσμία είναι πρώτον, η κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners με τη θυγατρική της CMA CGM, Terminal Link και τον όμιλο Σαββίδη, δεύτερον, η θυγατρική της Dubai Ports World, The Peninsular & Oriental Stream και τρίτον, η International Container Terminal Services Inc από τις Φιλιππίνες. Η ιαπωνική Mitsui απείχε από την υποβολή δεσμευτικής προσφοράς, παρότι συμμετείχε με αυξημένο ενδιαφέρον σε όλη την προ διαδικασία, γεγονός που αποδίδεται στο ότι είχε ζητήσει παράταση η οποία και δεν δόθηκε.
Οι τρεις προσφορές παρελήφθησαν από το ΤΑΙΠΕΔ το Σάββατο, μετά την αποστολή τους αεροπορικώς από το Λονδίνο, όπου και κατατέθηκαν στα γραφεία της επενδυτικής τράπεζας Morgan Stanley, η οποία λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος στον διαγωνισμό.
Προηγήθηκε όμως ένα θρίλερ που τροφοδοτήθηκε και από την επιλογή του ΤΑΙΠΕΔ να προβεί την Παρασκευή σε μία λιτή ανακοίνωση, η οποία δεν προσδιόριζε ούτε την ταυτότητα ούτε τον αριθμό των δεσμευτικών προσφορών. Υπήρξαν παράλληλα αξιόπιστες πληροφορίες πως τουλάχιστον ένας εκ των τριών τελικά υποψηφίων καθυστέρησε σημαντικά να συμπληρώσει με όλα τα απαραίτητα έγγραφα τον φάκελο της προσφοράς του αλλά και ότι οι εκπρόσωποι της Mitsui διατύπωσαν (αλλά δεν κατέθεσαν επισήμως) ενστάσεις για την όλη διαδικασία.
Σε σχετική ερώτηση της «Κ», το ΤΑΙΠΕΔ απαντά αρμοδίως πως δεν υπάρχει θέμα ένστασης ούτε εγκυρότητας της υποβολής οιασδήποτε εκ των τριών προσφορών.
Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι των επενδυτών εκτιμούν ότι υπό τις βέλτιστες δυνατές χρονικές διαδικασίες και εφόσον όλα προχωρήσουν άνευ απροόπτου, η μεταβίβαση του 67% θα ολοκληρωθεί περί τον Οκτώβριο. Για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να ακολουθήσουν υπογραφές συμβάσεων, εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο και την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και τέλος ψήφιση από τη Βουλή.
Σύμφωνα με τη σύμβαση που θα κληθεί να εκτελέσει ο παραχωρησιούχος, το ύψος των επενδύσεων που δεσμεύεται να υλοποιήσει είναι 180 εκατ. ευρώ, ενώ ο χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσής τους είναι επταετής. Ο ανάδοχος θα αναλάβει τη διαχείριση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση της ΟΛΘ Α.Ε. για 40 χρόνια.