Στα 6 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια που εντάχθηκαν στο forum της ΕΕΤ

Στα 6 δισ. τα «κόκκινα» δάνεια που εντάχθηκαν στο forum της ΕΕΤ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ τα προβληματικά δάνεια που έχουν ενταχθεί στο Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Ενωση Τραπεζών (ΕΕΤ) με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των τραπεζών για την εξεύρεση κοινής αποδοχής λύσεων. Μάλιστα η ΕΕΤ σχεδιάζει ανάλογη πρωτοβουλία και για την αντιμετώπιση προβληματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο forum που έχει δημιουργήσει η ΕΕΤ έχουν ενταχθεί περίπου 50 επιχειρήσεις, αυτές με τα μεγαλύτερα πιστωτικά ανοίγματα προς τις τράπεζες και οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων τους λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης.

Στόχος του forum είναι οι εμπλεκόμενες τράπεζες να εντοπίσουν τα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περίπτωσης, να υπάρξει καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων μερών, να εξεταστούν οι εναλλακτικές λύσεις και να πραγματοποιηθεί μεγάλο μέρος της προετοιμασίας ώστε να εντοπιστούν γρηγορότερα, οι αποτελεσματικότερες λύσεις για την αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και την επαναφορά τους σε βιώσιμη τροχιά.

Η ΕΕΤ θα προχωρήσει σε ανάλογη πρωτοβουλία και για προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εξαιρετικά κρίσιμος τομέας για τις τράπεζες. Το forum για τις μικρομεσαίες θα «τρέξει» παράλληλα με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και στην ουσία θα αφορά περιπτώσεις που θα απορριφθούν από τη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού. Η αποτελεσματική λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού είναι κομβικής σημασίας για τις τράπεζες και την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που σήμερα ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανησυχούν για τους κινδύνους που θα δημιουργηθούν για το τραπεζικό σύστημα στην περίπτωση που η αξιολόγηση των αιτήσεων ένταξης στον εξωδικαστικό των οφειλών χαμηλού ύψους (20.000 με 50.000 ευρώ) γίνει με παραδοσιακές αιτήσεις. Οπως σημειώνουν τραπεζικά στελέχη τα ποσά οφειλών μεταξύ 20.000 και 50.000 ευρώ, αν και αποτελούν λιγότερο από το 5% του συνολικού ύψους οφειλών που μπορούν να ενταχθούν στον εξωδικαστικό, ωστόσο, περιλαμβάνουν περισσότερες από 100.000 επιχειρήσεις (κυρίως ατομικές επιχειρήσεις) με κίνδυνο, αν η διαδικασία είναι χειροκίνητη, να προκαλέσει διαχειριστικό κομφούζιο, μπλοκάροντας την αποτελεσματική λειτουργία του θεσμού, ακριβώς όπως συνέβη με τον περίφημο νόμο Κατσέλη.

Eτσι, οι τράπεζες ζητούν η εφαρμογή του εξωδικαστικού να ξεκινήσει μόνο αφού τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το αυτόματο «ξεκαθάρισμα» των μικροοφειλών. Μάλιστα, η ΕΕΤ έχει προσφερθεί να καλύψει το κόστος δημιουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και να την παραχωρήσει ως δωρεά στο ελληνικό Δημόσιο.

Ως επιπλέον δικλίδα ασφαλείας για την αποτροπή των «στρατηγικών κακοπληρωτών», οι τράπεζες προτείνουν με την υποβολή της αίτησης ένταξης στο ηλεκτρονικό σύστημα να απαιτείται η κατάθεση αναλυτικών πληροφοριών για την περιουσιακή και εισοδηματική κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων και κινήσεων τραπεζικών λογαριασμών για την τελευταία 5ετία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας την περασμένη Δευτέρα σε εκδήλωση στη Βουλή, υπογράμμισε ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει άμεσα, καθώς η ήδη μεγάλη καθυστέρηση –περισσότερο από ένα χρόνο– στην ολοκλήρωσή της «έχει αρχίσει εδώ και μήνες να επιδρά δυσμενώς σε όλους τους δείκτες της οικονομίας, θέτοντας εν αμφιβόλω όλους ανεξαιρέτως τους στόχους του τρέχοντος έτους, αναπτυξιακούς, δημοσιονομικούς, χρηματοπιστωτικούς». Η αναφορά του κ. Στουρνάρα στους χρηματοπιστωτικούς στόχους αφορά κυρίως τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η επίτευξη των οποίων για το 2017 είναι αμφίβολη λόγω της αβεβαιότητας και της γενικότερης κατάστασης στην οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν κατά 40 δισ. ευρώ το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων μέχρι το τέλος του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή