Ενιαίο «Σπατόσημο» σε όλα τα αεροδρόμια

Ενιαίο «Σπατόσημο» σε όλα τα αεροδρόμια

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενιαίο «Τέλος Εκσυχρονισμού και Ανάπτυξης Αεροδρομίων» (ΤΕΑΑ) υιοθετεί η κυβέρνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, αναπροσαρμόζοντας το κόστος στα 12 ευρώ για όλους τους αναχωρούντες επιβάτες, με ισχύ έως την 1 Νοεμβρίου του 2024. Το ύψους του νέου τέλους (διάδοχο του «Σπατοσήμου») θα διαμορφωθεί στα 3 ευρώ μετά τον Νοέμβριο του 2024, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή με την παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στον παραχωρησιούχο.

Μέχρι σήμερα, το ΤΕΑΑ επιβαλλόταν σε όλους τους επιβάτες άνω των 5 ετών και καθοριζόταν ανάλογα με τον τελικό προορισμό σε 12 ευρώ για χώρες εντός Σένγκεν και σε 22 ευρώ εκτός των χωρών αυτών. Με τροπολογία που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, το τέλος θα εφαρμόζεται στο εξής σε επιβάτες από 2 ετών και άνω. Το συγκεκριμένο τέλος βρίσκεται σε εκκρεμότητα από την 1η Νοεμβρίου του 2014 οπότε και εξέπνευσε τυπικά η ισχύς του. Ωστόσο, η αναπροσαρμογή του καθυστέρησε καθώς συνδέθηκε με την ολοκλήρωση της παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων.

Από την υποχρέωση καταβολής του ΤΕΑΑ απαλλάσσονται, σύμφωνα με την τροπολογία, οι επιβάτες υδατοδρομίων, διαμετακόμισης (ίδιος αριθμός πτήσης αφιχθέντος και αναχωρούντος αεροσκάφους), οι transfer επιβάτες που συνεχίζουν το ταξίδι τους με την ίδια ή διαφορετική αεροπορική εταιρεία εντός 24 ωρών. Επιπλέον, το πλεονέκτημα της ατέλειας θα έχουν επιβάτες κρατικών πτήσεων που μεταφέρουν προσωπικότητες, οι επιβάτες που φτάνουν στα αεροδρόμια λόγω έκτακτων αναγκών (καιρικών συνθηκών, βλάβης κ.ά.) αλλά και οι επιβάτες που επιβιβάζονται σε πτήσεις επίσημων αθλητικών γεγονότων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή