Κέρδη 230 εκατ. ευρώ για τη Eurobank

Κέρδη 230 εκατ. ευρώ για τη Eurobank

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετος ισχυρής βελτίωσης μεγεθών, τόσο σε όρους εσόδων και κερδοφορίας όσο και ποιότητας χαρτοφυλακίου δανείων, ήταν το 2016 για τον όμιλο Eurobank. Η χρονιά έκλεισε με κέρδη 230 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, ενώ για πρώτη φορά βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2016, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs).

Ωστόσο, η θετική εικόνα των μεγεθών του 2016 της Eurobank επισκιάζεται από την επιδείνωση των συνθηκών στο ξεκίνημα του νέου έτους λόγω των συνεχιζόμενων καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. «Οι εξελίξεις στα τέλη του δ΄ τριμήνου και στην αρχή του 2017 τροφοδότησαν τις αβεβαιότητες και δεν ήταν υποβοηθητικές της μεγάλης προσπάθειας για οριστική έξοδο από την κρίση. Η υποτροπή της αβεβαιότητας ανέστειλε τις θετικές τάσεις του 2016, τόσο στο πεδίο των καταθέσεων όσο και στο πεδίο των μη εξυπηρετούμενων δανείων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νικόλαος Καραμούζης. «Η σύναψη συμφωνίας», τόνισε, «θα επιτρέψει την έναρξη μιας κλιμακωτής ενίσχυσης της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας της χώρας έναντι των διεθνών αγορών αλλά και των πολιτών, που αποτελεί και προϋπόθεση για την επιστροφή της χώρας σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά».

Η αύξηση (+8,2%) των οργανικών εσόδων σε συνδυασμό με τη μείωση κατά 4% των λειτουργικών δαπανών οδήγησε στην αύξηση των κερδών προ προβλέψεων κατά 47,2%. Οι δραστηριότητες στο εξωτερικό παρέμειναν σταθερά κερδοφόρες, αποφέροντας σε επίπεδο έτους 123 εκατ.

Θετικά ήταν και τα αποτελέσματα από τη διαχείριση επισφαλών απαιτήσεων. Τόσο τα νέα NPEs όσο και τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ήταν αρνητικά το δ΄ τρίμηνο 2016 και διαμορφώθηκαν σε -108 εκατ. και -85 εκατ. αντίστοιχα. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε κατά 40 μονάδες βάση σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθηκε σε 45,2% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του 2016. Παράλληλα, τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων μειώθηκαν σε 34,7%, από 34,8% το γ΄ τρίμηνο 2016 και 35,2% στο τέλος του 2015. Η μείωση των «κόκκινων» δανείων επέτρεψε την κατά 70% μείωση των προβλέψεων, με την οποία έγινε δυνατή η επιστροφή στην κερδοφορία.

Παράλληλα, η Eurobank το 2016 πέτυχε την αύξηση των καταθέσεων (+2,6 δισ.) που συνέβαλε στη μείωση της χρηματοδότησής της από το ELA κατά 8,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, από τον Σεπτέμβριο 2016 έως και την 21η Μαρτίου 2017, η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε επιπλέον κατά 0,9 δισ. και περιορίστηκε στα 12,2 δισ. O δείκτης κεφαλαίων κοινών μετοχών της κατηγορίας Ι (CET1) διαμορφώθηκε σε 17,6%.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας με αφορμή τα αποτελέσματα σημείωσε: «Το 2016 υπήρξε για τη Eurobank το πρώτο έτος κερδοφορίας και εσωτερικής αύξησης κεφαλαίων από την έναρξη της κρίσης στην Ελλάδα. Είχαμε θέσει την επιστροφή στην κερδοφορία ως απόλυτη προτεραιότητα και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για την επίτευξη όλων των στρατηγικών μας στόχων για την προηγούμενη χρονιά. Οι βασικοί μας στόχοι για το 2017 είναι να παραμείνουμε κερδοφόροι, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα και την υποτροπή της αβεβαιότητας, που επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα, καθώς και να ενισχύσουμε περαιτέρω την κεφαλαιακή μας βάση με την οργανική δημιουργία νέων κεφαλαίων. Είναι προφανές ότι η ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης όχι μόνον θα διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων αλλά και θα απελευθερώσει το σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό που διαθέτει η ελληνική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή