Δάνειο 200 εκατ. δίνουν οι τράπεζες στη ΔΕΗ με σκληρούς όρους

Δάνειο 200 εκατ. δίνουν οι τράπεζες στη ΔΕΗ με σκληρούς όρους

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που οι πολίτες της χώρας παρακολουθούν ένα πινγκ – πονγκ δηλώσεων για τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και την υπεράσπισή του και η ΓΕΝΟΠ προετοιμάζεται να κατεβάσει και τους διακόπτες αν χρειαστεί μία ακόμη φορά, η ίδια η ΔΕΗ, εξαντλημένη από τα βάρη και τα αδιέξοδα που της έχουν φορτωθεί στο όνομα ακριβώς του δημοσίου χαρακτήρα της, είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τους δυσμενείς όρους των τραπεζών για να ανοίξουν οι γραμμές χρηματοδότησης και να εξυπηρετήσει άμεσες ανάγκες, καθώς τα ταμεία της έχουν στεγνώσει. Η σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, με βασικό θέμα της ατζέντας την έγκριση της δανειακής σύμβασης με τις συστημικές τράπεζες για την έκδοση κοινοπρακτικού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ, καταδεικνύει την υποκριτική στάση όλων των μέχρι σήμερα μαχητών υπέρ της διαφύλαξης του δημοσίου χαρακτήρα της ΔΕΗ.

Οι τράπεζες με τις οποίες η ΔΕΗ διαπραγματεύεται από τις αρχές του χρόνου νέα γραμμή χρηματοδότησης, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ομόλογο που λήγει τον Μάιο, έχουν αμφισβητήσει τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ λόγω αφενός των ανεξόφλητων οφειλών ύψους 2,3 δισ. ευρώ και αφετέρου των επιπτώσεων στα οικονομικά της Επιχείρησης από το σχέδιο Σκουρλέτη για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, που στο όνομα επίσης της διατήρησης του δημοσίου χαρακτήρα των δικτύων ηλεκτρισμού υποχρεώνει τη ΔΕΗ να μεταβιβάσει το 51% στο Δημόσιο χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα.

Ετσι, η ΔΕΗ προκειμένου να διασφαλίσει βραχυπρόθεσμη ρευστότητα για να ανταποκριθεί σε μη ανελαστικές ανάγκες, όπως η εξόφληση του ομολόγου, υποχρεώθηκε να συναινέσει στους δυσμενείς όρους που επέβαλαν οι τράπεζες για να εγκρίνουν το νέο κοινοπρακτικό δάνειο. Το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης θα κληθεί σήμερα να εγκρίνει τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία προβλέπει:

1. Την εκχώρηση στις τράπεζες συμβάσεων με πελάτες της συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή και το ύψος του δανείου. Προκειμένου μάλιστα οι τράπεζες να διασφαλίσουν τα έσοδα από τις εν λόγω συμβάσεις, η ΔΕΗ θα υποχρεωθεί να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό (escrow account) στον οποίο και θα κατατίθενται. Ο σχετικός όρος, σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Κ», βρίσκεται υπό την αίρεση της ΕΤΕπ, η οποία ως ο μεγαλύτερος ξένος πιστωτής της ΔΕΗ παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει ήδη εκφράσει κάποιες κατ’ αρχήν ενστάσεις.

2. Επιστροφή 25 εκατ. ευρώ από τα 200 εκατ. ευρώ του νέου κοινοπρακτικού μέσα στο 2017. Αρχικά οι τράπεζες ζητούσαν επιστροφή 50 εκατ. ευρώ μέσα στο 2017.

3. Επιτόκιο δανείου στο 5,8%. Πρόκειται για επιτόκιο που για τα δεδομένα της ΔΕΗ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και χαμηλό, δεδομένου ότι η απόδοση του ομολόγου που λήγει το 2019 διαμορφώνεται στο 19% περίπου. Ωστόσο, είναι υψηλό σε σχέση με το κόστος δανεισμού που έχουν υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, το ομόλογο του ΟΠΑΠ που εκδόθηκε πρόσφατα έχει κουπόνι 3,5%.

Με αυτούς τους όρους θα ανοίξει η νέα γραμμή χρηματοδότησης για τη ΔΕΗ, που θα επιτρέψει την αποπληρωμή του ομολόγου του Μαΐου. Από εκεί και πέρα η ΔΕΗ στηρίζει την ενίσχυση της ρευστότητάς της από τα έσοδα της διάθεσης του 24% του ΑΔΜΗΕ στην κινεζική State Grid, ύψους 320 εκατ. ευρώ και από τα έσοδα ύψους 330 εκατ. ευρώ από τη διάθεση ποσοστού 25% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρεία Ενεργειακή Συμμετοχών με βασικό μέτοχο το ελληνικό Δημόσιο. Εάν τα χρήματα αυτά δεν φτάσουν στα ταμεία της ΔΕΗ μέχρι τον Μάιο, τότε το ενδεχόμενο η Επιχείρηση να μην μπορεί να καταβάλει ακόμη και τη μισθοδοσία των υπαλλήλων της τον Ιούνιο είναι πολύ πιθανό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή